Educație juridică predată de specialiști în școală

0
1094

Împreună cu specialiști în drept și ADR, pe 6 noiembrie am ajuns din nou la Colegiul Economic Administrativ Iași, de data aceasta la clasele de liceu. Am fost invitați cu drag și interes pentru dezvoltarea elevilor de către doamna director Gabriela Țiplic și diriginții de clasă, printre care și doamna Crina Ciobanu, un colaborator al educației non-formale.

 

Cu toții ne-am dat întâlnire în sala de clasă, în cadrul programului de responsabilizare tineri și adulți prin educație civică și juridică, program pe care îl desfășurăm la acest moment în școlile de pe raza județului Iași.

 

Specialiștii juridici au vorbit cu elevii despre importanța actului de identitate, despre drepturi și obligații în societate, prevenirea corupției, siguranța pe internet, suportul familiei și al școlii în prevenirea delincvenței juvenile, creșterea și educarea unor copii responsabili pentru faptele și acțiunile lor, familiarizarea cu conceptele fundamentale de drept ca autoritate, putere, libertate, diferență, respect, egalitate, proprietate, reguli și altele.

 

Această oră juridică predată în școală reprezintă mai mult decât o întâlnire pentru a bifa o altă activitate.

Această oră juridică petrecută împreună cu elevii reprezintă o colaborare a instituțiilor în sprijinul și interesul superior al copilului, în formarea capacității de responsabilizare a viitorului adult pentru faptele și acțiunile sale.

Toate părțile care s-au prezentat la această oră juridică vor să atragă atenția că minorul (copilul) este un individ care are nevoi și drepturi distincte de cele ale adulților. Prin urmare interesul său este diferit de cel al adulților, după cum Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei precizează: „copiii nu trebuie să mai fie considerați proprietatea părinților ci trebuie să fie recunoscuți ca indivizi având propriile drepturi și nevoi”.

 

Din dorința comună de a satisface nevoile particulare ale minorilor, instituțiile s-au așezat la masa colaborării, au pus în centrul atenției lor copilul și au semnat acordul de predare la această lecție juridică și civică. Și au făcut-o cu eleganță, tact și diplomație.

 

Astfel, la masa colaborării (și ulterior la clasă) s-au prezentat:

Direcția Generală Anticorupție reprezentată prin comisar șef Candice Petcu

Inspectoratul de Poliție Județean Iași prin comisar șef de poliție Mădălin Țăranu

Direcția Locală de Evidență a Persoanelor Iași prin șeful instituției Marius Bodoga

Baroul Iași prin avocat Doina Stupariu și avocat Geta Lupu

Notar Andreea Fandache

Primăria Municipiului Iași prin sprijinul financiar acordat acestui proiect

Inspectoratul Școlar Județean Iași prin susținerea permanentă a proiectului nostru de educație

Asociația pentru Dialog în Justiție prin inițierea și dezvoltarea acestui program de educație

 

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în educarea și formarea corectă a copiilor noștri. Un mesaj important pe care l-au transmis specialiștii la clasă a fost acela că educând astăzi, vei preveni mâine.

Să prevenim, așadar! Să creștem copii responsabili!

 

Maria Păduraru

Coordonator proiect Asociația pentru Dialog în Justiție

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments