Dependenții de alcool consideră că licoarea lui Bachus ajută la uitarea experiențelor traumatizante, reduce starea de tristețe generată de experiențele umilitoare. Majoritatea consumatorilor nu știu faptul că alcoolul nu vindecă problema, ci mai degrabă o ascunde. La femei lucrurile sunt puțin mai grave pentru că dependenţa de alcool se instalează în scurt timp, iar problemele medicale apar mai repede decât la bărbaţi. Dacă inițial, alcoolul este consumat în scop recreativ, mai târziu el poate fi un adevărat tranchilizant. Alcoolul este un sedativ care calmează, încetinește și întârzie mai multe activități ale corpului, mai ales la nivelul sistemului nervos central.
„Prin starea de euforie pe care o determină, el modifică percepția despre lume și despre sine, diminuând capacitatea de control și de performanță a băutorului. Diminuarea anxietății, a temerilor și a tensiunii, eliberarea de inhibiții și creșterea încrederii în sine sunt efectele cele mai pronunțate ale alcoolului”, a declarat dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
Ce spun cifrele?
Medicii de la Socola au remarcat o creștere a numărului de femei care vin la consult pentru a depăși această problemă cu care se confruntă majoritatea populației de astăzi, și anume alcoolismul. Medicii au făcut și o statistică din totalul prezentărilor din ultimii ani din cauza consumului de alcool: în anul 2015 – 1.212 persoane (163 de femei şi 1.049 de bărbaţi); anul 2016 – 1.278 persoane (214 femei şi 1.064 bărbaţi); anul 2017 – 1.530 persoane (263 femei şi 1.267 bărbaţi); anul 2018 (primele 10 luni) – 1.517 persoane (252 femei şi 1.267 bărbaţi).
Vorbim despre persoane care consumă alcool periodic, unii zilnic, în cantități mai mari sau moderate. Medicii spun că există două tipuri de intoxicație cu alcool: atunci când persoana consumă o cantitate suficient de mare sau o intoxicație ușoară, în cazul în care persoana este relaxată, vorbăreață, euforică și dezinhibată. Există și situații în care persoana consumă o cantitate mare de alcool care poate produce agresivitate, iritabilitate, dispoziție schimbătoare, tendințe paranoice, degradarea funcționării sociale și a capacității de muncă, mers instabil și lipsă de coordonare. În spatele acestor clasificări, stau mai multe aspecte deosebit de importante pentru viața unei persoane: starea de sănătate care este puternic afectată de consum și care duce la afecțiuni cronice, și la probleme în viața socială.
„Preţul plătit de cei ajunşi în prăpastia dependenţei de alcool este imens. Consumul de alcool produce distrugerea treptată a neuronilor, iar asta se observă în timp, mai ales de către persoanele apropiate alcoolicului. Diminuarea accentuată a numărului de neuroni cauzează şi reducerea performanţelor creierului, vizibile prin scăderea funcţiei memoriei, a capacităţii de gândire, de înţelegere, cu pierderea simţului critic şi a discernământului. Consumul cronic poate provoca leziuni organice la nivelul sistemului nervos central, ce pot determina apariţia convulsiilor, a deliriumului tremens cu halucinaţii, iar în forma cea mai gravă – DEMENŢĂ”, a explicat dr. Andreea Nester.
Viaţa familială şi profesională începe să fie afectată treptat de consumul de alcool, iar întregul organism are de suferit.
„Într-o primă etapă, organismul se adaptează uşor, însă, după ceva vreme el devine incapabil să îşi mai păstreze echilibrul şi se instalează o serie de efecte dezastroase: malnutriţia, gastrita, ciroza hepatică, pancreatita, infertilitatea, cancerul de esofag şi stomac, bolile de inimă, tulburările de echilibru”, mai spune dr. Nester.
Alcoolul, o modă printre femei
Dacă până nu demult, imaginile cu tinerele din Anglia care dormeau pe unde apucau, răpuse fiind de alcool, ne îngrozeau, tot mai multe femei consumă cantități importante de alcool, mai ales atunci când ies în oraș.
„Noua generaţie de după ’90 dă peste cap calculele şi arată că femeile au început să bea aceeaşi cantitate de alcool ca bărbaţii. Datele Ministerului Sănătăţii arată că, în 2016, numărul femeilor dependente de alcool a crescut cu 20% faţa de anul anterior”, consideră medicul psihiatru din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
Astfel, femeile beau cot la cot cu bărbații deși acest obicei duce la afectarea stării de sănătate.
„În rândul femeilor, dependenţa de alcool se instalează în scurt timp, iar problemele medicale se dezvoltă mai repede decât la bărbaţi, deoarece alcoolul se metabolizează mai greu în stomac, se concentrează mai bine în ţesuturile organismului, iar creierul este mai sensibil. De cele mai multe ori, femeile ajung să facă abuz de alcool din cauza singurătăţii. Statistic, cele care nu au copii şi care nu lucrează prezintă un risc mai mare de a dezvolta dependenţă”, consideră dr. Andreea Nester.
Femeile ajung să fie victime ale violenței domestice
Acest număr este foarte mare, spun medicii, iar majoritatea cazurilor care se prezintă la Unitățile de Primire Urgențe se află sub influența băturilor alcoolice. O parte dintre cazurile tratate de către medici sunt victime ale agresiunilor fizice, iar alții prezentau simptomatologii digestive pe fondul consumului exagerat de alcool.
„Un procent important din cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale erau sub influența băuturilor alcoolice. Starea lor era destul de gravă pentru ca se aflau în comă etilică, iar foarte mulți au fost diagnosticați cu pancreatite acute”, a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu, șef UPU – SMURD Iași.
Alcoolul a distrus și va distruge în continuare familii și vieți.
„Cei mai mulţi bărbaţi îşi părăsesc soţiile alcoolice, însă cele mai multe femei rămân împreună cu soţii lor alcoolici deoarece aceştia sunt priviţi de societate ca find mai acceptabili”, mai spune dr. Nester.
Cu toate acestea, consumul moderat de alcool nu conduce la alcoolism, ba chiar este benefic pentru sănătate. Un pahar cu vin, 300 de mililitri de bere sau un shot de 30 de ml de tărie sunt cantități moderate de alcool și pot fi consumate ocazional.