Acum zece ani, Alexandru Plăcintă făcea cunoștință pentru prima dată cu pianul și de atunci sunt de nedespărțit. Tânărul are 17 ani și este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă” Iași . Pe parcursul acestor ani de studiu intens, profesoara sa, prof. dr. Roxana Ota și-a dat seama de potențialul băiatului și l-a încurajat să participe la concursuri, atât în țară cât și în străinătate. De asemenea, Alexandru a avut recitaluri în cadrul mai multor evenimente precum Festivalul Internațional ”George Enescu” și nenumărate concerte caritabile.
Alexandru a descoperit, spune el, din întâmplare pianul, fără să știe că mai târziu, instrumentul va deveni o pasiune.
“Primul meu contact cu pianul a venit la vârsta de șapte ani, din pură întâmplare, când părinții mei își doreau să îmi ocup timpul liber cu diverse activități. Văzând de la o vârstă fragedă că sunt atras de muzică, ei au decis să mă înscrie la Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă pentru a studia un instrument. Astfel am ajuns să studiez pianul din curiozitate, neștiind că, în timp acesta va deveni o mare pasiune”, ne spune elevul.
Dacă vreodată ne-am întrebat ce înseamnă un instrument pentru un artist, Alexandru ne-a răspuns simplu: “Pentru mine pianul este modalitatea prin care pot comunica cu oamenii, dar mai mult decât atât, pianul este modul meu de a trăi.”
Un tânăr artist în plină ascensiune
Până în prezent, Alexandru are foarte multe apariții scenice în recitaluri și concursuri.
“Dacă ar fi să enumăr câteva dintre acestea ar fi : Recital la Ambasada Statelor Unite ale Americii din Malta, Concertul de pian al celor mai buni pianişti de la colegiile de artă din țară, în Piaţa Festivalului Internaţional ”George Enescu”, Bucureşti, Recital în cadrul Zilelor BCU Iași, concert cu Orchestra Filarmonicii din Botoșani și Recital Caritabil ”Artă pentru suflet”, la Cluj Napoca-Amfiteatrul Universităţii Bábes Bolyai pentru susținerea Centrului de îngrijiri paleative ”Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca”, ne spune artistul.
Alexandru are în palmares zeci de concursuri naționale și internaționale de la care s-a întors numai cu premii importante.
“Am participat la foarte multe competiții naționale și internaționale, obținând cele mai bune premii, printre care Trofeul Concursului Internațional ”Frederic Chopin” Bacău, Trofeul ”Jeunes Talents” la Concursul Internațional Ville de Gagny, Franța; premiul al III lea la Concursul Internațional ”Rosario Marciano” Viena, Austria și Premiul I la Concursul Internațional ” Alexandr Scriabin” organizat la Conservatorul Rus ” Alexandr Scriabin” din Paris, Franța. Participarea la unele dintre competițiile enumerate au fost posibile cu ajutorul unei burse oferite de Fundația Pentru Comunitate, prin Programul Mol de Promovare a Talentelor”, a spus tânărul.
Și pentru că oricine are un model după care se ghidează, Alexandru ne-a mărturisit că Daniel Barenboim i-a deschis noi perspective asupra muzicii.
“De-a lungul repertoriului pe care l-am interpretat am avut multe piese pe care le-am îndrăgit, însă piesa care mi-a stârnit cele mai multe sentimente a fost Balada Nr. 1, Op.23 de Frederic Chopin. Sunt foarte mulți pianiști care ar putea fi modele pentru mine, însă , pianistul care m-a inspirat cel mai mult și m-a făcut să am o altă viziune asupra muzicii este Daniel Barenboim”, a completat artistul.
Arta implică foarte mult studiu
Deși are doar 17 ani, Alexandru a reușit să obțină aplauzele și aprecierile juriului la concursul din Paris.
“Cea mai mare provocare de care am avut parte până acum a fost prima mea participare la un concurs internațional la Paris, întrucât nu cunoșteam modul de desfășurare a unui astfel de concurs, fiind în fața unui juriu de talie internațională. Îndrumat de doamna mea profesoară de pian Roxana Ota, am reușit să obțin premiul I și exclamația unui ”Bravo” din partea președintelui juriului, la sfârșitul prestației mele în concurs”, spune tânărul pianist.
Acum, după zece ani de experiență, pianistul dorește să își continue cel mai mare vis al său… cel de a cânta.
“În viitorul apropiat îmi propun să particip la Olimpiada Națională de Muzică, la competiții naționale, dar și la o competiție internațională. Pe lângă acestea urmează să susțin un concert de pian alături de Orchestra Filarmonicii ”Mihail Jora” din Bacău, dar și un alt concert de pian împreună cu Orchestra Teatrului de Operă și Balet ” Oleg Danovski” din Contanța. Una din dorițele mele ar fi, înainte de toate să concertez alături de Orchestra Filarmonicii ”Moldova” din Iași, iar unul din visele mele ar fi să concertez la ”Carnegie Hall” New York”, mărturiseşte Alexandru.