Italia introduce legea „anti-Netflix”, dupa scandalul de la Festivalul de la Venetia

0
305

O lege care prevede ca intre proiectiile din cinematografe si lansarea filmelor pe platforme de streaming de genul Netflix sa existe un anumit interval de timp va fi introdusa in Italia pentru a proteja industria cinematografica.

Legea vine dupa ce, in urma Festivalului de la Venetia, s-a iscat o controversa fara precedent intre distribuitorii de film si gigantii tehnologici, ca Netflix si Amazon, pornind de la filmul „Roma”, care a castigat Leul de Aur.

Produs de Netflix, filmul lui Alfonso Cuaron va fi lansat totusi in cinematografe – desi serviciul de streaming a refuzat initial sa faca acest lucru – pe 21 noiembrie. Pe platforma de streaming, el va debuta pe 14 decembrie.

Daca Venetia a acceptat filme produse de Netflix si Amazon, Festivalul de Film de la Cannes a refuzat sa permita anul acesta participarea in competitii a unor astfel de pelicule, deoarece lansarea lor in cinematografe nu a fost garantata.

 

 

Legea franceza, cea mai stricta din lume, spune ca trebuie sa existe un interval de 36 de luni intre proiectia filmelor in cinematografe si lansarea lor pe un serviciu video on demand sau de streaming.

Drept rezultat, Festivalul de la Venetia a atras mai multi cineasti celebri ale caror filme recente au fost realizate de astfel de servicii – Joel si Ethan Coen, Paul Greengrass, Alessio Cremonini si Cuaron.

Ei insisi au sustinut ca orice film castigator la un festival trebuie sa fie disponibil unui public mai larg, nu doar abonatilor.

Reprezentantii industriei cinematografice italiene au apelat la ministrul Culturii Alberto Bonisoli sa actioneze si sa introduca o lege care sa prevada „o fereastra” intre lansarea in cinematografe si cea online.

Saptamana aceasta, Bonisoli a anuntat legea, denumita „anti-Netflix” de presa italiana, iar aceasta prevede ca toate filmele italiene trebuie sa fie proiectate in cinematografe inainte de a fi disponibile online.

Legea pastreaza intervalul de 105 zile – deja folosit – dar adauga o flexibilitate: intervalul poate fi scurtat la 60 de zile, pentru filmele proiectate in mai putin de 80 de sali de cinema sau vizionate de mai putin de 50.000 de spectatori in primele trei saptamani.

„Cu acest decret, facem ca unele filme sa fie mai repede comercializate. Este important sa protejam cinematografele, care au nevoie de filme care sa le aduca venituri pentru a functiona”, a spus Bonisoli.

Presedintele asociatiei Agis, Carlo Fontana, a spus ca legea protejeaza impotriva „concurentei neloiale (a serviciilor de streaming, n.r.) „.

 

 

„Gigantii precum Netflix fac multi bani in Italia fara a crea vreun loc de munca, in timp ce politica lor bugetara este departe de a fi transparenta”, a spus Francesco Rutelli, fost primar al Romei si actual presedinte al asociatiei Anica.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments