Lupta cu asiguratorii

Avocații au intrat pe un domeniu provocator și pentru ei. Chiar dacă așteaptă cu anii un verdict pentru clienții săi, „apărătorii” reușesc să schimbe viața multor oameni care au ajung să fie victime și trăiesc adevărate tragedii. Cum vi se poate face dreptate și cum recuperați banii de la asigurări citiți în materialul următor.

0
878
accident

În timp ce asiguratorii încasează milioane de Euro anual, victimele îşi caută dreptatea în instanţă. În majoritatea cazurilor un proces durează și trei ani de zile, timp în care se analizează toate probele posibile și pentru un astfel de dosar sunt impilicați zeci de oameni, atât specialiști cât și martori. După ani buni de experiență în lupta cu asiguratorii, avocata Gianina Poroșnicu ne vorbește despre un domeniu care deseori schimbă radical viața oamenilor care ajung să fie victime.

“E o ramură a dreptului care solicită foarte mult. Am intrat în această lume a asigurărilor după ce am fost solicitată într-un dosar al unei firme de asigurări și am reprezentat o parte vătămată. Am trimis o hârtie și într-o săptămână mi s-a dat răspunsul, iar clientul a primit banii în cont. Am crezut că nu se poate așa ceva. Noi pentru banii ăia muncim foarte mult. În realitate am aflat că lucrurile nu stau așa de roz pe asigurări. Asta m-a făcut să prind curaj. Am luat și multe funduri de pământ, ca să zic așa. Pentru că e foarte greu să intri într-un dosar în care rezultatul financiar, dar și succesul vin după mulți ani. Pentru că un dosar se plimbă între instituții, medicină legală, institutul de expertize durează ca atare mult. Până te pupi cu succesul trebuie să ai foarte multă rezistență. Vezi cerul și pământul, vezi instanțe care rezonează foarte mult cu suferința oamenilor, alte instanțe sunt mai rigide. În realitate se încearcă o compensație și un simbol, în toate, dar nu poate să fie dusă în derizoriu. Avocații când pledează în susținerea nivelului de despăgubire, spun la modul plastic, nu știu cui i-a aparținut ideea genială, dar fac comparație. Dacă împuști un porc mistreț în perioada de prohibiție, sancțiunea e de 50 de mii de Euro, adică valoarea unui porc mistreț. Păi a unui om? Sigur este incomesurabilă valoarea, dar dacă este să îi găsim un simbol, nu poate să fie derizoriu”, a declarat Gianina Poroșnicu, avocat.

 

Cum ne valorificăm viața sau sănătatea?

Cu toții știm că sănătatea este mai presus de orice lucru. Însă realizăm asta mai cu seamă în momentele în care devenim victimă fie a unui accident, a unei abateri sau a sitemului medical. Iar pentru a demonstra aceste lucruri este ca și cum se începe un război cu multe bătălii până la clarificarea situației.

„Când trebuie să coantificăm viața, sănătatea, nu putem să ducem acel lucru în derizoriu. Și chiar vorbeam cu oameni marcanți din sistem. Și spuneau un lucru, avocații aceștia care au venit și au bătut la ușa asiguratorilor și au fost curajoși, incisivi, au pus sume mari tocmai ca să atragă, să responsabilizeze sistemul, au educat în realitate sistemul și întreaga opinie publică. Viața costă, sănătatea costă. Cu toții plătim asigurări, asiguratorii colectează anual milioane de euro. Când unuia dintre noi i se întâmplă o astfel de nenorocire și e victimă a unui accident rutier, atunci vine asiguratorul să te despăgubească. Când se întâmplă o astfel de tragedie despăgubirea nu poate fie una simbolică, pentru că repet, sănătatea costă. Te costă să stai în spitalele din România, să te poți recupera. Te costă înmormântările. Paradoxal, costurile sunt uriașe. Îmi spuneau clienții mei că s-au împrumutat din stânga sau din dreapta. Asiguratorul trebuie să vină prin puterea legii să acopere”, a mai precizat avocatul Gianina Poroșnicu.

 

Despăgubiri și de un million de Euro

Ca și avocat, într-un dosar în lupta cu asiguratorii joci și rolul unui om de afaceri și de multe ori apărătorii merg pe premiza că trebuie să fii un jucător, expresie folosită și de fostul președinte Traian Băsescu în bătăliile politice.

„Cine se specializează, sigur va avea o pâine de mâncat toată viața și e un domeniu care acum se așează. Însă cei care lucrează pe asigurări, cred că au cele mai spectaculoase momente, mai mult decât în penal. Repet, vezi cerul și pământul, soluții, interpretări de la o zi la alta, viziunea instanțelor care se schimbă. Vezi judecători care duc viața la sume, coantifică viața, sănătatea la sume absolut uriașe. Și sunt judecători care se apropie de dreptul german, nordic, unde guvernează fiscalitatea, probe, nu încurajează ideea că domeniile acestea ca și sănătate și atunci cer totul cu chitanțe și facturi. Avocatul e un conquistadors, un om extrem de curajos. Asigurările înseamnă ca practică avocățească să te duci mai mult spre un business, să știi să manageriezi foarte bine. Rezultatul procesului vine la final, nu e ușor, procesele durează foarte mult. De aceea dacă ne uităm în jur e un domeniul ales de puțini avocați și cei care o fac trebuie să fie și buni profesioniști, dar și foarte curajoși”, a mai menționat avocata Gianina Poroșnicu.

Un dosar de asigurare înseamnă o intervenție pe destinul omului, trebuie să fii extrem de responsabil pentru acel om, mai spun apărătorii. Totul depinde de tine să te informezi cât mai bine și să îți alegi în luptă oameni bine pregătiți profesional.

„Banii aceia pe care tu îi vei câștiga, înseamnă umbrela pentru o viață, înseamnă recuperarea sănătății, posibilitatea de a te duce la o clinică performantă. Trebuie să lucrezi cu emoțiile și cele pozitive și cele negative. Cea mai mare bucurie a mea, de când am intrat în domeniul asigurărilor a fost aceea că am trecut granițele Iașului.  Că de mine se știe la București și în țară”, a mai specificat Gianina Poroșnicu, avocat.

Unul dintre dosarele importante ale avocatei Gianina Poroșnicu este cel al “eroului” de la Londra, unde tânărul Florin Morariu și-a pierdut mai multe drepturi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments