O rețetă tradițională de post, simplă și ieftină, gătită în special de gospodine în această perioadă. Provocarea cea mai mare este fierberea boabelor de fasole. Și asta pentru că niciodată nu poți ști peste ce fasole poți da. Unele se pot fierbe în mai puțin de o oră, iar altele nici în două ore nu sunt gata. Pentru a fi sigur că iahnia iese la timp, bine ar fi să pregătiți boabele de fasole cu 12 ore înainte. Acestea se pun la înmuiat cu o seară înainte de la le pregăti. Fasolele se pun într-un vas, iar apa trebuie să depășească nivelul acestora cu cel puțin cinci centimetri.
Mâncare tradițională
Pentru o iahnie aveți nevoie de 300 de grame de fasole boabe, două ceape, un ardei roșu sau pastă de ardei, 300 ml suc de roșii, foi de dafin, ulei, făină, pătrunjel, mărar, cimbru uscat, piper, sare.
Pentru început se alege fasolea, se spală în câteva ape și se lasă de seară până dimineață se se înmoaie. A doua zi se pune la fiert în două sau chiar trei ape, ca să fiți siguri că se elimină toxinele. Alte gospodine opăresc fasolea, lucru care diminuează efectul de balonare. De fiecare dată când schimbați apa fasolelor, acestea trebuiesc clătite. Fasolea se fierbe la foc mic, cu capac, într-o oală încăpătoare. Acestea se lasă pe foc până boabele se înmoaie.
O altă variantă este și folosirea oalei sub presiune, unde coaja fasolelor se înmoaie mai bine. După ce fasolele sunt fierte, acestea se pun la scurs într-o sită.
Ingrediente
- 300 grame fasole boabe
- două cepe
- ardei roșu sau o lingură pastă de ardei
- 300 ml suc de roșii
- foi de dafin
- 100 ml ulei
- două linguri de făină
- pătrunjel, mărar tocat
- o lingură cimbru uscat
- piper
- sare
Mod de preparare
În timp ce fasolele sunt puse la fiert, se pregătește iahnia. Pentru început curățați ceapa care se taie mărunt și se pune la călit în ulei. Aceasta nu trebuie lăsată să se rumenească, în momentul în care devine sticloasă se adaugă ardeiul tăiat mărunt și se mai lasă câteva minute la călit. În tot acest timp trebuie să amestecați des. Între timp adăugați 150 ml de bulion de roșii, foi de dafin, dar și cimbru. După ce se amestecă bine se adaugă și boabele de fasole fierte. Separat se pregătește făina cu bulionul rămas, până devine o pastă. Aceasta se adaugă peste fasole. Totul se lasă la foc mic. În cazul în care sosul este prea gros, se completează cu apă fierbinte. Înainte ca iahnia de fasole să fie gata, aceasta se sărează după gust, se adaugă piperul, dar și mărarul și pătrunjelul.
Iahnia de fasole se serveşte cu murături şi se ornează cu pătrunjel verde. Această rețetă este una tradițională românească și se pregătește în toate zonele țării. În special de Ziua Natională a României aceasta este pregătită în cazane imense și este servită cu murături, fie cu cârnați sau ciolan.
Mai mult decât atât fasolea a rămas un aliment ieftin, boabele fiind componente extrem de benefice în orice dietă datorită carbohidraților, proteinelor și fibrelor.