Excelență în astronomie. Andrei Sandu este singurul elev ieșean care a reușit performanța de a lua o medalie la o olimpiadă internațională de astronomie și astrofizică

Andrei Sandu este elev la Colegiul Național din Iași și cea mai importantă realizare de până acum este obținerea medaliei de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din China. În luna noiembrie, la Beijing, România a participat cu două echipe formate din cinci elevi, printre care și Andrei, care este acum în clasa a XII-a. Tânărul a obținut de-a lungul timpului mai multe premii în Franța și Canada și spune, cu părere de rău, că va opta pentru o facultate de astronomie în străinătate, pentru că la noi în țară posibilitățile de a studia acest domeniu sunt restrânse.

0
887
astronomie

Multă muncă, emoții și dorința de a descoperi Universul. Andrei Sandu este singurul elev ieșean care a reușit performanța de a lua o medalie la o olimpiadă internațională de astronomie și astrofizică. Însă succesul nu vine de unul singur.

”Medalia de Argint de la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizica din China reprezintă, pentru mine, cel mai important rezultat pe care l-am obținut la o olimpiadă internațională, precum și un motiv de mândrie și onoare, deoarece este prima medalie obținută de un elev din Iași la această competiție”, spune cu mândrie Andrei Sandu.

Tânărul ne-a spus că pregătirea a început în urmă cu un an sub îndrumarea profesorului Andu Ouatu.

”Pregătirea mea pentru această olimpiadă a început încă din noiembrie 2017, când lucram pentru etapa județeană. Studiul era de aproximativ 5-6 ore pe zi. Domnul Andu Ouatu, profesor de fizică la Colegiul Național Iași, mi-a spus de existența acestei olimpiade, și mi-a predat conceptele de bază din domeniul Fizicii, care m-au ajutat să înțeleg Astronomia și Astrofizica. Doresc să-i mulțumesc și doamnei profesor Cristina Brânză, coordonatoarea CEX-ului de Astronomie, care m-a ajutat să mă pregătesc pentru această olimpiadă”, spune Andrei.

Candidații au avut de parcurs mai multe segmente de parte practică, teoretică și de analiză a datelor, deloc ușoare.

”Am avut trei probe, în total. La proba teoretică, am avut de rezolvat probleme și să demonstrăm cunoștiințele noastre legate de interioare stelare, galaxii, radio-telescoape și chiar despre universul nostru; proba observațională, în care a trebuit să completăm sarcini referitoare la o hartă stelară, precum și la manevrarea telescopului; iar la proba de analiză a datelor, în care, precum îi spune și numele, a trebuit să analizăm tabele de valori, referitoare la sisteme binare și galaxii. Probele teoretice și de analiză a datelor au durat, fiecare, cinci ore, iar proba observațională a durat o ora, partea de hartă și zece minute, partea de telescop. Atmosfera a fost foarte placută și am avut ocazia să ne facem mulți prieteni din alte țări!”, ne spune elevul.

Andrei mai are în C.V.-ul său o multitudine de concursuri și olimpiade de la care s-a întors numai cu rezultate importante.

”Am obținut o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului din Franța, în 2017 și o altă medalie de aur la Olimpiada Internațională de Geografie de anul acesta, desfașurată în Canada”, completează olimpicul.

 

Cel mai bun dintre cei mai buni

Astronomia și astrofizica sunt două domenii pe care Andrei le-a descoperit prin intermediul enciclopediilor și a profesorilor care au văzut potențialul pe care băiatul îl are.

”Astronomia este o pasiune mai veche de-a mea; încă de când eram mic, eram pasionat de acest domeniu și citeam foarte multe enciclopedii despre Sistemul Solar, stele, galaxii și multe altele. Experiența vârstei pe care o am acum m-a ajutat să înțeleg mecanismele prin care funcționează diversele fenomene cerești și astfel mi-am răspuns la câteva din întrebările și curiozitățile pe care le aveam”, mărturisește elevul.

Ca în orice alt domeniu și în astronomie e nevoie de pasiune și de dorința de a afla mai mult.

”Pregătirea pentru o olimpiada internațională presupune atât o perioadă de lucru intens, exersând capacitățile noastre de a rezolva probleme dificile, cât și pasiune pentru domeniul pe care l-am ales; nu putem să obținem rezultate frumoase la olimpiade, dacă nu suntem nici măcar interesați de acel domeniu!”, avertizează tânărul.

Studiul a fost pe cont propriu deoarece curricula din România nu mai are prevăzută astronomia.

”Cred ca ar fi o idee foarte bună să reintroducem această materie, sub forma unui curs opțional de fizică; astfel, nu ar apărea probleme, dacă unora nu le place această materie”, completează elevul.

Din păcate, șansele ca Andrei să rămână în țară sunt minime. De ce? Astronomia este un domeniu prea puțin studiat în România motiv pentru care olimpicul va merge la o universitate din străinătate.

”În viitorul apropriat, doresc să obțin un loc la facultate, să studiez pentru examenul de Bacalaureat și să particip, iarași, la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. Aș dori să merg la o facultate din străinatate deoarece consider că mi-ar oferi mai multe oportunități, mai ales în acest domeniu, al Astronomiei; din păcate, nu prea am opțiuni în țară. Dacă aș fi avut, aș fi rămas aici!”, conchide Andrei.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments