Achiziţionarea unei baterii auto trebuie să ţină cont de mai multe criterii importante, caracteristicile tehnice fiind elementul principal de urmărit. Alegerea modelului potrivit devine o misiune dificilă în momentul în care trebuie să ştii că bateria trebuie cumpărată în funcție de motorul mașinii, dar și că este important să fie suficient de încărcată pentru a nu întâmpina probleme. Iată care sunt principalele caracteristici tehnice pe care trebuie să le cunoşti atunci când cumperi o baterie!
Pentru început este important de ştiut faptul că o baterie auto are o durată de viaţă între 5 şi 7 ani. Funcţionarea optimă ţine cont în primul rând de modul de întreţinere deoarece de multe ori, condusul agresiv pe distante scurte nu va face altceva decât să o uzeze prematur. În funcţie de compoziția bateriei este determinată și capacitatea de acumulare Ah, tensiunea exprimată în volți V, dar și puterea exprimată în Amperi, A. Pe piață sunt disponibile o serie de modele de baterii auto, fiecare model în parte fiind potrivit pentru capacitatea fiecărui autoturism în parte. Află și care sunt beneficiile pe care le oferă setul complet de baterii auto Varta de la Neobat.
Așadar, iată care sunt caracteristicile tehnice la care trebuie să știi să fii atent:
Voltajul. Bateriile uzuale se pot încadra în următoarele dimensiuni: pentru motoare mici precum motociclete sau mopede 6 V, camionetele mici de 12 V, iar pentru motoarele mari, cum ar fi camioanele sau alte utilaje industriale 24 V.
Capacitatea de acumulare/oră, Ah. Dacă atunci când vorbim despre voltaj există situații rare când sunt făcute alegeri greșite, în privința alegerii capacității de acumulare există mult mai multe greșeli. Ca idee generală ar trebui să în vedere faptul că dacă unui motor pe benzină îi este suficientă o baterie care are o capacitate cuprinsă între 45-75 de Ah, pentru un motor diesel este nevoie de o baterie cu o capacitate de minim 70/Ah. Este nevoie de acest lucru tocmai ca motorul mașinii să pornească fără nicio problemă în orice moment al zilei, chiar și în diminețile foarte reci.
Curentul de pornire/ puterea bateriei. Este unul dintre cele mai importante aspecte, mai ales pe timpul rece, chiar dacă nu toată lumea acordă importanță acestui criteriu. Curentul de pornire de care mașina are nevoie este determinat de capacitatea cilindrică a mașinii, dar și de tipul de carburant care este folosit pentru funcționare. Un motor pe benzină are nevoie de un curent cu mult mai slab spre deosebire de un motor diesel.
Dimensiunea fizică a bateriei. Producătorii auto au alocat din totdeauna un spațiu limitat amplasării bateriei, iar asta are în vedere lungimea, lățimea și înălțimea. Tocmai din acest motiv este indicat să cunoști foarte bine dimensiunea spațiului pentru baterie. Chiar dacă se potrivește din punct de vedere tehnic este important să se potrivească în momentul montajului datorită dimensiunilor. Bateria mult prea mare nu va încăpea în spațiul dedicat, iar o baterie mult prea mică nu poate asigura o funcționare optimă.