Desertul de Crăciun

“Scutecele Domnului”, “Pelinicile lui Iisus” sau “Pelincele lui Hristos” sunt denumirile folosite în Moldova pentru cel mai delicious desert al Crăciunului. Gospodinele le numesc julfe. O rețetă cu tradiție, care se pregătește în Ajunul Crăciunului, care vestește Nașterea Domnului.

0
753

Julfa de Crăciun

 

În Moldova, tradiția rețetei de julfă a fost moștenită încă de la străbunici și dusă mai departe de gospodine. De pe masa tradițională de Crăciun nu poate lipsi acest desert care este pregătit cu gândul la Maica Domnului, care se pregătea să nască și nu își găsea adăpost și nici nu avea pelinici. De pe timpul bunicilor noștri, rețeta tradițională era una specială, folosindu-se ca ingredient special semințele de cânepă. Între timp acestea au dispărut de pe piață, iar cânepa se înlocuiește cu nucă. În plus, semințele de cânepă nu se mai cultivă în mediul rural. Chiar și așa, indiferent de umplutura folosită, julfa rămâne desertul special de Crăciun.

 

 

Gustos cu puține ingrediente

 

O rețetă pe cât de gustoasă pe atât de simplă de gătit și cu puține ingrediente. Pentru turte vă trebuie 500 de grame de făină albă, o lingură de ulei, sare și apă. Pentru umplutura cu nucă vă trebuie 400 de grame de nuci măcinate și 200 de grame de zahăr. Iar dacă găsiți cânepă, pentru rețetă vă trebuie 500 de grame de semințe de cânepă și patru căni cu apă.

 

 

Secretul „Julfei”

 

Julfa este o rețetă care implică și răbdare și trebuie pregătită din timp. Gospodinele pregătesc turtele cu cinci sau chiar șase zile înainte. Acestea se fac din apă, sare și făină. Se pregătește un aluat care se întinde foarte bine. Turtele se fac foarte subțiri și se coc la cuptor. Foile trebuie supravegheate tot timpul pentru că se coc foarte repede. Pentru o prăjitură delicioasă vă trebuie cel puțin 20 sau chiar 25 de turte subțiri. Foile trebuie să aibă aceleaşi dimenisiuni, iar gospodinele le coc pe dosul tăvilor. După ce sunt gata, acestea se acoperă şi se păstrează aproximativ şase zile, mai exact până în Ajunul Crăciunului când se pune umplutura.

 

 

Se pregăteşte în Ajunul Crăciunului

 

Julfa este “cireaşa de pe tort” a Crăciunului. Tradiţia spune că bradul şi julfa se fac în Ajunul Crăciunului. Odată pregătite turtele, acestea se descoperă şi se pune umplutura, care dă savoare desertului. În cazul în care găsiți semințe de cânepă trebuie să pregătiți un sirop făcut din apă cu zahăr și, după preferințe, fie coajă de lămâie fie de portocală. Semințele de cânepă se pisează într-o piuă, așa cum era pregătit grâul pentru colivă. În zilele noastre sămânța de cânepă se poate da și prin robotul de bucătărie. Imediat ce a fost fărmițată aceasta se fierbe în apă și se adaugă zahăr. După ce a fost făcută și implutura se trece la ultima etapă, cea de umplere a foilor. Se pregătește un platou unde se pune zahăr și se adaugă foile pe rând, iar între straturi se pune cânepa fiartă în apa cu zahăr. Julfa trebuie lasată să se însiropeze câteva ore.

 

 

Cânepă sau nucă

 

În cazul în care nu găsiți semințe de cânepă puteți folosi miezul de nucă pentru umplutură. Practic se fărmițează miezul de nucă și se adaugă zahăr. Gospodinele spun că secretul julfei stă și în însiropat. După ce umpleți foile cu miez de nucă trebuie să le lăsați câteva ore să se înmoaie. Obiceiurile spun că Julfa trebuie mâncată sau fie dată de pomană de sufletul morților în Ajunul Crăciunului.

 

Ingrediente pentru turte

·         500 g faina albă

·         o lingură de ulei

·         sare

·         apă

 

Ingrediente umplutură cu nucă

·         400 g nuci măcinate

·         200 g zahăr

 

Ingrediente umplutură cu nucă

·         500 g seminţe de cânepă

·         200 g cu zahăr

·         4 căni cu apă

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments