Dacă ești pe punctul de a-ți cumpăra o mașină, probabil te-ai întrebat deja ce să alegi, dintre o cutie automată și una manuală. Și cum mediul online este plin de păreri pro sau contra celor două alternative, ne-am gândit să îți venim în ajutor cu o serie de avantaje și dezavantaje pentru ambele opțiuni pe care le ai în acest moment. În acest fel, vei ști care din cele două variante ar fi cea mai potrivită pentru nevoile tale.
Cutia manuală
Avantaje
- Un consum de combustibil mult mai redus decât în cazul cutiei automate.
- Un preț de achiziție mai mic
- Costuri mai mici de întreținere, pentru că repararea unei cutii manuale costă mai puțin decât cea a unei cutii cu transmisie automată. Deși cutia manuală este în strânsă legătură cu întreg kitul de ambreiaj, prețul total al reparației nu îl depășește pe cel al unei cutii automate.
Dezavantaje
- Față de cutia automată, cutia de viteze manuală nu oferă confort șoferului. Dacă obișnuiești să te deplasezi pe distanțe lungi la volan, ar trebui să ții cont de faptul că o cutie manuală te va ține mereu în priză, iar picioarele tale și mâna dreaptă, presupunând că nu conduci o mașină cu volan pe dreapta, vor resimți cel mai mult efortul pe care îl depui.
- Uzura ambreiajului va fi una foarte mare, pentru că îl vei solicita de fiecare dată când vei vrea să accelerezi sau să decelerezi și nu ești obișnuit să folosești frâna de motor. Caută o ofertă bună pentru un kit de ambreiaj de la ePiesa pentru marca și modelul de mașină pe care ai pus ochii și află cât ar putea să coste înlocuirea ambreiajului.
Cutia automată
Avantaje
- În antiteză cu o cutie manuală, la care trebuie să schimbi vitezele foarte des și să apeși pedala de ambreiaj la fiecare intersecție, cutia automată îți va permite să stai mult mai relaxat și cu ambele mâini pe volan pe tot parcursul curselor pe care le faci. În plus, experiența la condus este una mai rafinată decât ca în cazul unei cutii manuale.
- O cutie automată este perfectă și pentru cei care nu au prea multă experiență în spatele volanului, pentru că, pentru a pleca de pe loc, e nevoie să fii în poziția D, de la Drive, și să apeși doar pedala de accelerație, fără să te mai complici cu ambreiajul și schimbarea vitezelor. O cutie automată este ideală pentru orașele aglomerate, unde timpul scurs de la schimbarea culorii semaforului în verde și până la primul claxon este de aproape o fracțiune de secundă. Acest avantaj le controlează și pe următoarele două.
- Nu ți se va mai opri motorul la pornirea de pe loc. Până și cel mai experimentat șofer se poate confrunta cu situația în care, ridicând prea repede piciorul de pe pedala de ambreiaj, motorul se oprește. Acest scenariu se poate transforma într-o frustrare direct proporțională cu aglomerația dintr-o intersecție sau cu un trafic foarte intensificat.
- Plecarea din rampă va fi foarte ușor de făcut. Probabil îți amintești ora de condus de la școala de șoferi în care instructorul te-a pus să pleci din rampă de mai multe ori, până ai sesizat care este momentul exact în care trebuia să faci forfecarea picioarelor, între pedala de accelerație și cea de ambreiaj. Grija că nu vei reuși să pleci cu mașina pe un plan înclinat va dispărea, dacă optezi pentru o mașină cu o cutie automată de viteze.
Dezavantaje
- Așa cum ai aflat anterior, întreținerea unei transmisii automate este mai costisitoare decât una manuală, iar reparațiile sunt mai ample.
- Dacă optezi pentru o mașină cu dublu ambreiaj, nu trebuie să iei în seamă această informație. Dacă, însă, autoturismul pe care vrei să ți-l cumperi are ambreiaj simplu, e posibil să resimți lipsa puterii motorului în momentul în care apeși pedala de accelerație la podea, moment în care mașina nu va reacționa imediat, așa cum te-ai putea aștepta. Iar acest aspect nu este unul foarte plăcut, mai ales când te afli într-o depășire.
Acum, că ai aflat care sunt principalele avantaje și dezavantaje între cele două tipuri de cutii de viteze, pe care variantă vei miza pentru următoarea ta mașină?