Cercetatorii care au studiat efectele somnului in anumite pozitii au ajuns la o concluzie ingrijoratoare in cazul celor care dorm pe burta.
De ce nu este bine sa dormi pe burta. Autorul studiului, Jonathan FitzGordon afirma chiar ca dormitul pe burta este cea mai rea pozitie de somn. De ce? Pentru ca ingreuneaza respiratia, digestia, creeaza presiune in zona lombara, supraincarca articulatiile cervicale si toracice, ceea ce poate antrena dureri de ceafa si poate induce dureri de cap.
Dormitul pe burta este un obicei daunator asupra intregului organism. Aceasta pozitie de somn se mai numeste „in cadere libera”, pe burta, cu capul intr-o parte si bratele aduse spre perna sau intinse lateral.
„Dormitul pe burta pune o presiune mare pe organele interne si tine coloana intr-o pozitie nu tocmai corecta. De asemenea, gatul va sta intotdeauna intors, ceea ce face ca alinierea cu coloana vertebrala sa fie complet incorecta. Mai mult, presiunea pusa pe nervi va cauza diverse senzatii de furnicaturi care pot afecta somnul”, a explicat specialistul in somnologie Jonathan FitzGordon. Dormitul pe burta are totusi si o parte buna. Este un obicei care te poate linisti in caz de anxietate sau te poate ajuta atunci cand ai dureri de burta.
De ce nu este bine sa dormi pe burta. Spune-mi cum dormi ca sa-ti spun cine esti. De la acest principiu au pornit autorii unui alt studiu care sustin ca exista o stransa legatura intre pozitia adoptata in timpul somnului si personalitatea unei persoane, potrivit adevarul.ro. Despre cei care dorm pe burta, Chris Idzikowski, specialist in somnologie, spune ca sunt in general persoane irascibile, foarte suspicioase, dar totusi carismatice si adesea dominante in cadrul unui grup.