La fel ca orice persoană, Moș Crăciun are legătură cu lumea poveștilor pentru că este scriitor de literatură SF, iar în timpul liber se ocupă de organizarea evenimentelor private. Poate că cel mai important moment al anului este Crăciunul, pentru că el îmbracă straiele lui Moș Crăciun și merge în casele copiilor pentru a le aduce cadouri.
“Prima dată am fost Moș Crăciun prin 2006 și puneam muzică la un eveniment privat și aveam pe vremea aceea o barbă foarte lungă și mare și unul dintre amicii mei chleneri, având o fetiță mică mi-a spus că aș fi bun de Moș Crăciun. Am stat bine și m-am gândit că totuși nu este o idee rea și am mers la Hala Centrală să-mi cumpăr costum și am și găsit. Eram puțin cam haios pentru că pantalonii erau scurți pentru mine”, ne povestește Moș Crăciun.
Emoții la întâlnirea cu Moș Crăciun
Ca orice primă experiență, Moș Crăciun își amintește cu drag de prima dată când a fost văzut de copii.
“Am mers undeva în Alexandru… Era o iarnă superbă, cu multă zăpadă și undeva în jurul orei șapte am mers la prima familie. Nici nu am apucat să ajung la scara blocului pentru că m-a văzut un grup de copiii, care au strigat Uite-l pe Moșu! Și au început să tragă de mine să le dau cadouri. De atunci am tot început să merg la familii iar acum mă pot considera un Moș Crăciun profesionist!”, spune Moşul.
Cele mai frumoase amintiri pe care Moș Crăciun le are sunt la grădinițele din Iași la care a fost.
“Nu o să pot uita când am avut un program de Moș Crăciun vreo două ore și el se prezintă după care copii vin la el. Mereu părinții îmi cer să nu plec așa de repede după ce le dau cadourile. Și unul dintre copii stătea și se uita cu ochii mari la mine și se pierduse. Trebuia să recite o poezie cu Moșule! Moșule! Educatoarea să îl ajute și într-un final, copilul mi-a zis… Moș Martin. La o altă grădiniță, o fetiță a venit la mine și m-a tras de barbă și le-a spus apoi celorlalți: Este adevărat!, spune zâmbind Moș Crăciun.
Surprinzător sau nu, Moș Crăciunul nostru spune că magia sa încă mai bucură sufletele copiilor în prag de sărbători.
“Cei mici încă mai cred în Moș Crăciun și de asta m-a covins fiica mea. Era destul de mică, avea vreo șase ani și vine Moșu. Ea stătea lângă brad. Într-un moment de neatenție al ei, pun cadourile sub brad și îi arăt că a venit Moș Crăciun. Extrem de surprinsă, fiica mea mi-a spus că Moș Crăciun este adevărat deși copiii de la grădiniță îi spuneau că nu. Magia a fost până la vârsta de nouă ani când televizorul era pe știri pe data de 24 decembrie și una dintre prezentatoare a prezentat o listă de cadouri ale părinților pentru Moș Crăciun. Atunci s-a dus totul. A venit la mine și mi-a spus că părinții cumpără cadouri”, a spus acesta.
Cadouri mari pentru oameni mici
De obicei, Moș Crăciun cumpără toate cadourile pe care copiii le scriu în scrisori însă cele mai impresionante povești sunt cele ale celor care provin din familii defavorizate, ale căror dorințe se limitează la lucruri extrem de mărunte.
“Copiii mai săraci au cu totul alte așteptări față de cei care sunt din familii normale. Am fost o dată la o grădiniță cu copii cu dizabilități. Deși condiția fizică nu le permitea, tot se bucurau, recitau poezii”, povesteşte Moşul.
Acum , Moș Crăciun vine la petrecerile companiilor, spune bancuri, glume însă nu și Moș Crăciun cu care am vorbit.
“În general, copiii trebuie să vorbească. Moșul ascultă, nu face el bancuri, de asta nu sunt de acord cu moșii care fac poante, glume, un fel de stand up. Lumea are foarte multe aștepări. Seara de 24 decembrie este una specială pentru toată lumea. E greu să ai un program bine stabilit pentru că dacă ești Moș Crăciun de cinci ori într-o zi… Mai ușor este când mergi la cunoscuți. Cred că cei care primesc cadourile ar trebui să spună o poezie, un colind.