Infecţiile intraspitaliceşti, pericolul ascuns din spitale

Direcția de Sănătate Publică Iași a întocmit un raport cu infecțiile intraspitalicești care cuprinde toate unitățile de pe raza județului. Raportul arată negru pe alb care este incidența infecțiilor nocosomiale raportate la numărul de pacienți internați. Cele mai multe cazuri de pacienți diagnosticați cu infecții nosocomiale au fost înregistrate la spitalele de stat. Cele din privat sunt mult mai atente cu această problemă.

0
1493
Infectii

Din nefericire, ne-am tot obişnuit cu dictonul vii cu o boală, pleci cu două atunci când eşti internat în unul dintre spitalele din România. Aceste bacterii intraspitaliceşti pot fi contactate de orice bolnav, cei mai predispuşi fiind pacienţii care au o imunitate extrem de scăzută precum cei cu arsuri, cancer, intervenţii chirurgicale. Infecțiile nosocomiale au cauze multiple însă principale sunt lipsa igienei din spitale, neglijența cadrelor medicale care contribuie la înmulțirea germenilor de la o secție la cealaltă, și mai ales transferul celor care sunt rezistenți la antibiotice.

La Iași situația nu este diferită, iar Direcția de Sănătate Publică Iași a întocmit un raport pentru cele trei semestre care cuprinde toate unitățile spitalicești de pe raza județului. Raportul arată negru pe alb care este incidența infecțiilor nocosomiale raportate la numărul de pacienți internați. Cele mai multe cazuri de pacienți diagnosticați cu infecții nosocomiale au fost înregistrate la Spitalul Sf. Spiridon, Spitalul Clinic de Recuperare, Institutul de Psihiatrie și Spitalul Parhon. O creștere alarmantă a fost înregistrată în semestrul I al anului când existau 760 de cazuri confirmate, numărul fiind în scădere pe parcurs, la 529 și respectiv 546 pentru trimestrul al III-lea.

Care este situația pe spitalele din județul Iași

Doar la Spitalul Sf. Spiridon din numărul total de pacienți externați, pe cele trei semestre evaluate au fost înregistrate 779 cazuri din 33.874 de cazuri externate. Reprezentanții unității spitalicești au refuzat să comenteze aceste cifre. Un număr mare de pacienți au fost diagnosticați și la Spitalul Clinic C.I. Parhon, unde în primul trimestru 41 de persoane au fost infectate cu un microorganism, 36 în trimestrul II și 26 în cel de-al treilea.

”Ele sunt o problemă foarte importantă şi pentru Spitalul Parhon, având o secţie de chirurgie, riscul de infecţii nosocomiale este mai mare, vorbim despre Secţia de Urologie unde sunt manevre invazive, sonde urinare, dezobstrucţii renale pentru toţi pacienţii cu probleme urologice din toată zona Moldovei. Sunt mai multe măsuri care se iau. Toate acestea se iau cu epidemiologul spitalului. În cazul în care se confirmă aceste infecţii, una dintre ele fiind cea cu Clostridium difficilae, aceşti pacienţi se izolează în rezerve cu maxim două paturi cu baie proprie pentru a preveni contaminarea celorlalţi pacienţi. Ei sunt ţinuţi în carantină şi ţinuţi în măsuri de izolare iar în afara acestor măsuri, se iau probe bacteriologice din toate secţiile şi se urmăresc toate tipurile de infecţii care apar pe secţiile Spitalului Parhon”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic C.I. Parhon din Iaşi.

Maternitățile se situează printre unitățile cu cele mai puține cazuri înregistrate. Spre exemplu, la Maternitatea Cuza Vodă, anul acesta au fost 70 de cazuri din cele peste 10.000 de mămici și bebeluși externați.

”Nu sunt nişte măsuri nou luate. Este o activitate continuă de monitorizare şi prevenţie a zonei de infecţie. Menţinem sub control un nivel de risc cât se poate de mic pentru că sunt anumite zone de risc prezente în toate spitalele din lume şi aici mă refer la zona de neonatologie. Încercăm să asigurăm tot ceea ce înseamnă administrativ: medicamente şi materiale sanitare, cu instruire permanentă a personalului şi a pacienţilor care interacţionează cu spitalul”, a spus Robert Dâncă, directorul Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi.

La Maternitatea Elena Doamna doar șase cazuri de infecții nosocomiale au fost diagnosticate. O incidență scăzută este și la Spitalul de Boli Infecțioase. Doar anul acesta, 46 de pacienți au contactat o astfel de boală, lucru care se datorează în mare parte, spune conducerea spitalului, respectării întocmai a protocoalelor.

”Respectăm protocoalele care vizează prevenirea infecţiilor nosocomiale care sunt stipulate într-o legislaţie dată de la nivelul Ministerului Sănătăţii iar conducerea spitalului împreună cu epidemiologul spitalului urmăresc întreaga activitate care înseamnă spălatul pe mâini cu apă şi săpun, în primul rând, urmat de dezinfecţie, sterilizare corectă, circuitele bolnavilor, cu pauzele corespunzătoare între internare în special pe patul de Terapie Intensivă. Aceste infecţii nosocomiale sunt extrem de periculoase şi pot pune în pericol viaţa pacientului”, a spus prof.univ.dr. Carmen Dorobăţ, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Sf.Parascheva din Iaşi.

La Instititutul de Boli Cardiovasculare, infecțiile nosocomiale au o incidență de 2,18, anul acesta fiind înregistrate 61 de cazuri. Printre unitățile spitalicești care deservesc pacienților din întreaga Moldova se numără și Spitalul de Neurochirurgie Prof.dr.Nicolae Oblu unde au fost 146 de pacienți care au contactat o infecție nosocomială. Spitalul pentru Copii Sfânta Maria din Iași a avut peste 110 astfel de cauzuri iar la Institutul Regional de Oncologie, aproximativ 100 de pacienți.

Infecții reduse în privat

Cea mai mare incidență a infecțiilor nosocomiale a fost la Spitalul Sf.Safa cu 28 de cazuri, iar la Elytis Hospital, o clinică ce are ca profil îngrijirile paleative medicii din cadrul departamentului de epidemiologie au raportat 15 cazuri. La Spitalul Providența și Acardia Cardio, nu a fost depistată nicio infecție nosocomială.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments