Fiecare dintre noi apartine unei istorii care ii defineste trecutul, prezentul si chiar susceptibilitatea de a fi prin apartenenta la traditii. Obiceiurile si cutumele generatiilor noastre stau la baza formarii structurii noastre ca om in societate, dar si a familiei, ele fiind cele care ne consolideaza valorile esentiale, precum: libertatea, etica, credinta si altruismul.
A purta costumul popular ne asigura ca vom oferi continuitate cunostintelor, valorilor si intereselor care ne fac distincti ca popor de celelalte, ia fiind expresia cea mai fidela a culturii noastre. Desi inca nu este recunoscuta ca element ce apartine patrimoniului UNESCO, ia romaneasca reprezinta un brand neoficial la noi in tara .
Esenta din spatele iilor romanesti
Prin motivele, culorile si simbolurile brodate cu atata migala reuseste sa exprime cu succes stari sufletesti, aspecte ale statutului social si evenimente importante din evolutia noastra ca tara si neam. Ia supravetuieste astazi printr-un amestec impresionant de elemente traditionale cu cele moderne, mici modificari redate doar de specificurile rurale cu cele urbane.
Femeile mai conformiste si usor conservatoare aleg sa poarte la evenimentele mai importante sau chiar in tinutele de zi cu zi ii romanesti, in schimb, cele mai indraznete si moderne opteaza pentru bluzite, pardesie, rochii traditionale sau alte piese vestimentare practice brodate manual si au ca sursa de inspiratie ia populara. In fond, toate considera ca traditiile nu sunt doar niste practici lipsite de sens, ci raspunsuri si solutii care ne ofera posibilitatea de a face fata vietii si lumii, numai ca fiecare prezinta o varianta a sa unica.
In acest an centenar romanesc, mestesugul traditional al confectionarii iilor a reprezentat una din cele mai tangibile manifestari al patrimoniului nostru cultural. Incurajarea fabricarii si purtarii ei inseamna transmiterea cunostintelor si abilitatilor noii generatii, ceea ce ar trebui sa constituie un punct principal. Globalizarea poate crea unele obstacole in calea supravietuirii acestor forme traditionale de artizanat, insa tot ea a produs un puternic avant in cunoasterea pe plan mondial a indragitului articol popular.
Daca multe din obiectele traditionale pe care le detinem prezinta doar o utilitate efemera necesara in anumite ritualuri, ia romaneasca reprezinta o mostenire care se transmite fiecarei generatii. Ea depaseste clasicul rol de a imbraca corpul, infatiseaza evolutia unui popor care ofera oportunitatea de a consolida relatiile afective dintre parinti si copii. Purtarea iilor traditionale arata clar ca putem mentine esenta culturii noastre si totodata sa fim si in pas cu tendintele in moda.
Cum putem achizitiona o ie romaneasca?
Din fericire, portul traditional se va bucura si in anul ce urmeaza de aceeasi atentie cuvenita. Ie Nationala, magazin online specializat in distribuirea de colectii vestimentare cu caracter folcloric si-a propus ca peisajul urban din Romania sa fie putin ajustat. Doamnele si domnisoarele se pot orienta catre acest magazin pentru a alege din marea varietate de ii traditionale cu implicatii moderne pe alocuri, intocmai adaptate stilului de actualitate.
Ie Nationala asigura o colectie vasta de obiecte vestimentare, incepand cu autenticele ii cusute si brodate manual, urmand vechile tehnici ale mainilor dibace de altadata. Rabdarea, chibzuinta si migala sunt reflectate fidel in produsele ce sunt disponibile si asteapta sa fie imbracate de femeile iubitoare de traditie. Gama de ii este completata de modele moderne care incorporeaza in imaginea lor accente si detalii deosebite specifice gusturilor si preferintelor moderne. In forme diverse, fluide si vaporoase pentru timpul de vara, cu o textura mai bogata si imprimeuri mai reci pentru decorul de iarna, ele se adapteaza usor in tinutele de actualitate si atrag prin inovatie si complexitate.
Pentru ca e binecunoscut faptul ca unele evenimente mai formale care impun un dresscode al elegantei si al rafinamentului nu permit nici celei mai mai pasionate de moda traditionala sa poarte o ie in acest context, rochiile elegante de seara sunt si ele prezente. Cu aplicatii etnice presarate discret si forme traditionale, ele pot fi imbracate si purtate cu succes in cadrul oricarui eveniment de seara, denotand un plus de distinctie si bun gust.
Imprimeuri specifice romanesti se regasesc si in modelele celor mai noi paltoane, geci sau cardigane potrivite sezonului rece. Aceasta categorie de produse imbina magistral confortul necesar oricarei persoane cu o estetica desavarsita creionata de motivele populare colorate in tonuri diverse.
Nici barbatii nu sunt lasati mai prejos, ei vor putea descoperi o gama larga de camasi traditionale inspirate din cultura romaneasca. Acestea pastreaza croiala camasii populare si pune in valoare naturaletea si aprecierea legaturii care este pastrata cu portul strabun oferit de radacinile noastre.
Un rol important poti avea si tu in incercarea acestui popor de a nu lasa traditia sa moara, optand pentru imbracarea bluzelor traditionale care te reprezinta ca neam si cultura. In functie de preferinte si gusturi, poti alege modelele care iti sunt adecvate si te fac mandru sau mandra.