Cei mai iubiți antrenori de fotbal ai Iașului: Ionuț Popa și Flavius Stoican

0
1760
popa si stoican

Ionuț Popa:Cea mai frumoasă amintire de la suporterii ieșeni este un tablou frumos, cu un banner extraordinar pe care scrie: ȘI NOI AVEM UN REGE – IONUȚ POPA”.

Flavius Stoican: Mă călăuzește o deviză: ”Intrăm acum pe teren și mâncăm din adversari”.

 

La echipa de fotbal din dealul Copoului s-au perindat mai mulți antrenori, însă doi sunt în inimile suporterilor. Unul dintre ei este Ionuț Popa, sau ”Profesorul”, cum i se spune, iar celălalt este actualul tehnician, Flavius Stoican. Ionuț Popa a preluat echipa Politehnica Iași în anul 2004, într-un moment în care echipa era la coada clasamentului Ligii I. Victoria cu 1-0 în meciul cu Steaua lui Gigi Becali a însemnat o adevărată rampă de lansare pentru cvasi-necunoscuta echipă de la Iași. Flavius Stoican este antrenorul echipei din anul 2017. Care sunt secretele celor doi pentru a ține echipa unită am încercat să aflăm printr-o serie de întrebări adresate acum, la final de an.

1. Cum ați acceptat să preluați Politehnica Iasi?

Ionuț Popa: Prima dată am ajuns la Iași pentru că directorul școlii de antrenori, președintele Federației Române de Fotbal, și nu numai, îmi spunea că orașul are nevoie de echipă de fotbal pentru că primarul de acolo este un om deosebit și își dorește fotbal. Era vorba de Gheorghe Nichita. Eram la Jiul atunci, echipa era pe primul loc în liga a doua, trebuia să promoveze în Liga întâi, și, dintr-o situație foarte bună la Petroșani am venit la Iași, unde echipa era pe ultimul loc și ne aștepta meciul decisiv sau deosebit de greu cu Steaua. În condițiile astea am ajuns la Iași și mi-a plăcut imediat orașul, și, deși am avut probleme cu cei din conducerea de la Jiul Petroșani – era stipulat în contract să returnez banii pe care i-am primit, și am dat banii înapoi – și am venit la Iași.

Flavius Stoican: În urmă cu un an și jumătate am fost sunat de domnul președinte al clubului, Adrian Ambrozie, am acceptat propunerea, pentru că am considerat că pot să fac un campionat reușit.

 

2. Ce amintiri frumoase aveți de la suporterii ieșeni?

Ionut Popa: Cea mai frumoasă amintire este aceea că, și acuma, la mica mea bază sportivă din apropierea locuinței de la Arad, unde este un teren sintetic, cu nocturnă și vestiare, cafenea, acolo în cafenea unde am și tot felul de lucruri sportive – tricouri, mingi, fanioane, tablouri – am un tablou frumos, cu un banner extraordinar pe care scrie: ȘI NOI AVEM UN REGE – IONUȚ POPA. Este bannerul pe care galeria echipei l-a făcut în momentul în care se întâlnea Politehnica Iași cu Politehnica Timișoara. Iar la Politehnica Timișoara era atunci antrenor Gică Hagi. Și Gică Hagi a rămas surprins de atitudinea celor din galerie, iar eu am fost foarte plăcut impresionat de gestul suporterilor. Să mă facă și pe mine rege nu e puțin lucru. Nu este ușor, dar nici greu în momentul în care ești atât de apreciat.

Flavius Stoican: Am o relație excelentă cu suporterii, pentru că eu am fost deschis la comunicare cu oamenii, am fost apreciat pentru că au fost prezenți chiar și la antrenamente, am reușit cu toți cei care au condus această echipă și inclusiv cu jucătorii rezultate foarte bune, a fost greu la început, dar am avut susținerea lor necondiționată. Îmi va rămâne mereu în minte o întâmplare, de fapt două: prima dată atunci când ne-am întors din cantonamentul din Tiraspol la primul meci amical susținut pe terenul doi, galeria a venit și ne-a încurajat, chiar dacă a fost un meci amical. Mi-a rămas în minte – acești oameni iubesc foarte mult echipa, necondiționat, fără pretenții. Al doilea moment plăcut pentru mine a fost când am pierdut un meci, dar suporterii ne-au scandat numele și ne-au încurajat, știut fiind faptul că de obicei suporterii îi huiduiesc pe jucători atunci când pierd meciul.

 

3. Există jucători al Politehnica Iași care să merite să evolueze pentru echipele nationale de juniori sau seniori?

Ionut Popa: Eu cred că unul dintre cei mai buni jucători care au evoluat la Iași este Adrian Cristea. Dacă dădea dovadă de mai multă seriozitate, sigur ajungea și mai bine, pentru că a fost și chemat la lot. Dar jucătorii care au fost la Iași în perioada mea, au fost și câțiva străini, îmi aduc aminte cu plăcere de ei, au fost jucători care au luptat, au ținut la această echipă, și faptul că eu eram – cum să spun, și acum am un tablou Arădean dar cu suflet de ieșean – sută la sută ieșean, i-a făcut și pe jucători să îmbrace aceeași ținută. Adică să lupte pentru echipă, să dăruiască și să facă cu pasiunea tot ceea ce fac.

Flavius Stoican: Sunt jucători tineri care ar merita să joace în echipa națională U21: Panțâru, Patrick Petre, Chelaru. Sunt trei jucători care au evoluat multe minute în actualul campionat sau în campionatul trecut, acum depinde doar de ei și de Mirel Rădoi (antrenorul echipei naționale U21 – n.r.) dacă are nevoie de acești jucători. În ceea ce privește naționala mare, este greu de crezut că cineva se află în vederile lui Cosmin Contra, dar timpul nu este trecut. Important este ca noi să arătăm pe teren ca o echipă închegată, apoi, individual, sunt convins că antrenorul Cosmin Contra își va îndrepta atenția și către jucătorii Politehnicii Iași, important este ca evoluția lor să fie pe măsură.

 

4. Care este cel mai mare vis pe care îl aveți ca antrenor?

Ionuț Popa: Ca antrenor, am plecat de la ideea că am fost un jucător de fotbal de liga a doua, și întotdeauna am avut oferte de a merge la echipe de liga întâi, dar n-am ajuns să joc în Liga I niciodată. Vreau să spun că ambiția mea a fost că, dacă n-am ajuns în prima ligă ca jucător, ca antrenor să am cel puțin 100 de meciuri de Liga I. Și am reușit, chiar am depășit 100 de meciuri.

Flavius Stoican: Cel mai mare vis? Să câștig campionatul cu Politehnica Iași. Nu știu dacă e un vis realizabil, e greu de spus, e greu de realizat, dar nu imposibil.

5. Care este declarația care a făcut deliciul microbiștilor?

Ionut Popa: Ați avut mereu declarații spumoase, care au facut deliciul microbiștilor, înainte și după meciuri… există una care să vă fi rămas în minte mai mult decât celelalte?

Toată lumea și acum îmi spune că atunci când am plecat la Iași, într-o situație în care echipa avea doar 2 puncte după 9 etape, mi-au spus că nu sunt întreg la cap. Și plec dintr-o situație în care aveam bani în fiecare săptămână, pentru că Jiul câștiga toate meciurile din Liga a II-a, și primeam bani după fiecare joc, la o echipă care se târa. Când am ajuns la Iași, m-au întrebat și ziariștii de ce am venit la Iași. Și am spus: fiind sculă de antrenor, salvez echipa. Și echipa s-a salvat, și am mers ani buni în Liga I.

Flavius Stoican: Mi-a rămas în minte și îmi voi aminti cu plăcere cuvintele pe care le-am spus jucătorilor: ”Intrăm acum pe teren și mâncăm din adversari”.

 

6. Daca ați avea posibilitatea de a antrena acum orice echipă din lume, care ar fi echipa pe care v-ați dori să o antrenați?

Ionuț Popa: Eu am fost atașat de două echipe: UTA Arad și Politehnica Iași. Și am fost simpatizant al echipei Steaua. La un moment dat chiar am cochetat cu Gigi Becali, pentru a fi antrenor. Deci una dintre aceste echipe, clar.

Flavius Stoican: Barcelona. Ar fi bomboana de pe tort, dar cred că este foarte greu de realizat.

 

7. Care este principala calitate pe care trebuie să o aibă un fotbalist? Dar un antrenor?

Ionuț Popa: Principalele calități ale unui fotbalist trebuie să fie temperamentul și inteligența. Iar la un antrenor simțul pedagogic.

Flavius Stoican: Și la fotbalist, și la antrenor, principala calitate trebuie să fie respectul. Atâta timp cât respecți, ești respectat.

 

8. Ce așteptări aveți de la anul 2019?

Ionuț Popa: Să fim sănătoși în primul rând, că acesta este lucrul cel mai important. La Arad, pentru că m-am întors după 12-13 ani petrecuți în alte părți – Oradea, Petroșani, Pitești, Timișoara, Iași – aș vrea să reușesc să fac o echipă bună la Arad, din UTA, care rămâne în continuare campioana provinciei, și care are ca argument tradiția. Mi-aș dori foarte mult să reușesc acest lucru, de aceea am și rămas la Arad.

Flavius Stoican: Mi-aș dori să intrăm în play-off.

 

9. Sunt șanse pentru ca Politehnica Iași să evolueze în play-off?

Ionuț Popa: În mod sigur echipa are foarte multe șanse, pentru că am văzut-o în multe meciuri, am văzut-o și în Cupa României, unde mi-a făcut plăcere să mă întâlnesc cu ei, dar nu mi-a făcut plăcere când ne-au bătut la loviturile de la 11 metri, Iașul are niște jucători străni foarte buni. Am rămas surprins de numărul mare de jucători care au fost aduși, nu știu pe ce cale, cu ce bani, dar e clar că sunt jucători de calitate. Și sunt convins că Iașul este una dintre echipele care joacă foarte bine. Nu se poate compara Iașul cu echipe care pe mine mă surprind că joacă în Liga I – Călărași, Voluntari, Chiajna, – echipe care nu au ce căuta în Liga I. UTA nu are șanse să promoveze în prima ligă, are o echipă tânără, are 7-8 jucători titulari, și dacă va reuși să-și aducă jucători care să fie peste valoarea lotului, sigur că anul viitor va fi o echipă cu șanse mari de a ajunge în Liga I.

Flavius Stoican: Șansele sunt egale cu cele de anul trecut, depinde de concentrarea noastră, de atenția noastră, depinde de cât suntem de conectați la miza fiecărui meci, dar depinde și de adversari, pentru că sunt și alte echipe care își doresc să ajungă în play-off, și care din punct de vedere financiar au stabilitate, au liniște, iar noi trebuie să fim la același nivel, mai mult decât atât, să-i și depășim.

 

10. Ce sfat aveți pentru colegul dumneavoastră?

Ionuț Popa: Îi doresc lui Flavius să continue cu aceeași pasiune, pentru că îl văd un antrenor pasionat. Dacă am spus că simțul pedagogic este prima calitate la antrenor, pasiunea le doboară pe toate. Dacă ești pasionat, indiferent în ce categorie de antrenori ești, în ce ligă evoluezi, munca o faci cu plăcere și drag. De altfel, aceștia sunt antrenorii cei mai valoroși care pun suflet din a face ceva în meseria pe care au îmbrățișat-o.

Flaviu Stoican: Nu-mi permit să îi dau sfaturi domnului profesor Ionuț Popa, mai degrabă urmez sfaturile pe care mi le dă dumnealui. Eu mi-aș dori să ating sau chiar să depășesc durata pe care a petrecut-o el ca antrenor la Iași. E destul de greu, dar nu imposibil.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments