Bodea, primarul de pe facebook, lăsat pe tuşă de colegii liberali din Moldova

Liberalii ieşeni au fost lăsaţi cu ochii în soare de colegii de partid din zona Moldovei. Şase primari liberali din Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Roman, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei au făcut “Alianţa Estului”, la care s-a alăturat şi Mihai Chirica, primarul Iaşului. Edilii liberali din cele şase oraşe admit că au discutat şi politic şi îl admiră pe Mihai Chirica şi vorbesc de planuri comune pe viitor. Marius Bodea, candidat din partea PNL la Primăria Municipiului Iaşi, a fost lăsat pe tuşă.

0
1630
Alianţa liberală

Iași, Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Roman, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei s-au unit pentru a dezvolta Moldova. Primarii acestor municipii au semnat un acord cadru pentru înființarea Asociației „Moldova se dezvoltă”. După denumire, primarii își arată obiectivul principal, acela de a dezvolta regiunea prin realizarea în comun a unor proiecte de investiții în infrastructură și economie. Excluzând Iaşul, toţi ceilalţi şase primari sunt de la Partidul Naţional Liberal. Mihai Chirica, primarul Iaşului, a fost exclus din PSD şi mai multe voci de pe scena politică susţin că ar fi în cautare de partid. Edilii liberali care au înfiinţat aşa-numita “Alianţă a Estului” recunosc că au vorbit şi pe teme politice cu privire la Mihai Chirica şi că au planuri comune de viitor. “ E drept că au fost și aceste discuții politice, le-am inițiat cu ocazia diverselor întâlniri pe care le-am avut la structurile noastre, asociația de la nivel național, acolo unde pe linie de prietenie și afinitate politică e clar că apartent poate părea ca o inițiativă liberală. Ca principiu, noi liberalii ne dorim dezvoltarea comunităților noastre, de data aceasta privind în ansamblu. Însă Asociația nostră este una de tip deschis și orice primar se poate alina cu noi”, a declarat primarul municipiului Roman, Lucian Ovidiu Micu. Primarul oraşului Vatra Dornei îl laudă pe edilul Iaşului şi admite că este o achiziţie bună pentru oricine.

“Lista rămâne deschisă pentru toți primarii, să facem cât mai multe zile. Nu avem nicio opoziție, avem invitația făcută la general, cine dorește poate să vină să se înscrie. Mihai Chirica, primarul Iașului este universal pentru țara asta și este un bărbat deosebit și destoinic”, a declarat Ilie Boncheș, primarul oraşului Vatra Dornei. Liberalii ieşeni nu păreau prea încântaţi de faptul că din alianţă face parte şi Mihai Chirica, fost PSD. “Nu am de ce să comentez un eveniment organizat de cei de la municipiu. Întrebaţi-i pe cei care au făcut alianţa”, s-a rezumat Costel Alexe, şeful PNL Iaşi. Nici Marius Bodea, şeful Organizaţiei Municipale a PNL Iaşi, nu a dorit să comenteze decizia colegilor de partid.

 

 Asociația „Moldova se dezvoltă”

Cei şapte primari din Regiunea de Nord Est a României s-au unit pentru dezvoltarea Moldovei. Ei susțin că motivele care i-au împins la realizarea acestei asociații sunt atât din lipsa de strategii coerente de dezvoltare, dar și de alocare a resurselor în vederea diminuării decalajului dintre Estul și Vestul țării.

 

“Văzând decalajul din anumite teritorii ale țării, noi suntem în urma multora. Ideile principale sunt cele pentru a mări cât mai repede legătura între Nord și Sud, dar și între Est și Vest, dar și pentru a putea echilibra decalajul economic și de dezvoltare care exsită acum. Din păcate zona noastră e mult rămasă în urmă. Și avem nevoie de autostrăzi, avem nevoie de agenți economici mai puternici și acestea nu pot veni decât dacă ne dezvoltăm și putem deschide drumurile către Nord-Est. Noi chiar am spus că am pornit cu dreptul. Și noi suntem șapte primari, putem considera că suntem o săptămână”, a declarat Ilie Boncheș, primarul oraşului Vatra Dornei.

 

“Moldova a fost izolată”

Durerea cea mai mare a primarilor este aceea că Moldova a fost izolată, iar consecințele sunt foate grave din punct de vedere economic. O stare de sărăcie din care nu mai ieșim, susțin primarii, dar și o depopulare masivă a întregii regiuni.

 

„Sincer nevoia ne-a împins și am ajuns aici. În primul rând spun nevoia pentru că din păcate, situaţia actuală a Moldovei este dezastruoasă și în special celei a Moldovei de Nord-Est. Știe toată lumea că suntem izolați, în primul rînd. Unde a dus izolarea? Direct la subdezvoltare. Antreprenorii, toți cei care ar vrea să investească în zonă nu vin la noi din cauză că suntem izolați, suntem subdezvoltați și asta a dus la depopulare. Toată lumea pleacă de la noi din Moldova. Am sperat și am crezut că vom putea să gestionăm mai bine celelalte instrumente pe care le aveam la dispoziție, pentru că noi am făcut lucrul ăsta, am atras cât am putut fonduri europene, am muncit. Am adus foarte mulți bani pe fonduri, ne-am străduit. Dar ne-am dezvoltat fiecare în mod individual și, acum când trebuia să facem coeziunea acestor fonduri, tot ce am adunat până acum, ne-am lovit și suntem în al cinci-lea an financiar și nu am reușit să facem nimic. Noi am zis că ne-a ajuns cuțitul la os. Există posibilitatea să ne asociem să ne aducem bani în mod direct. Noi toți primarii discutăm, toți plângem din aceleași motive. Așa că am luat inițiativa, dar lista rămâne deschisă și pentru toți ceilalți, dar s-ar părea că trebuie să își ceară voie. Domnul primar Mihai Chirica, nu numai că a adus o pată de culoare, a adus o greutate în această asociație. Atitudinea lui în timp a arătat că nu trebuie să își mai ceară voie”, a declarat primarul municipiului Botoșani, Cătălin Mugurel Flutur.

Scopul proiectului este de a iniția proiecte locale și regionale care să contribuie la dezvoltarea zonei Moldovei, la reducerea decalajelor față de celelalte regiuni istorice ale țării. Primarii doresc ca prin această asociere să eficientizeze promovarea proiectelor noi de infrastructură, de investiții publice sau private, dar și a proiectelor în educație, mediu, turism.  

 

„În urmă cu șase luni am inițiat aceste intenții ale noastre. La început, într-o formulă mai restrânsă, ulterior am găsit de cuviință ca cele șapte municipii care au fost prezente la Suceava să demarăm această inițiativă a noastră care vine ca o necesitate pe care o are Moldova. Și credem noi că deși fiecare din municipiile prezente au reușit să atragă fonduri europene și să se dezvolte individual, credem că este momentul ca împreună să ne unim pentru a ne creea o infrastructură, care să ne permită atragerarea de investiții în municipiile pe care noi le conducem. Demersurile, e clar că sunt gândite pe termen lung, primii pași care se vor face în mod concret se vor materializa la începutul anului viitor, atunci când toate muncipiile inițiatoare, dar și celelalte care își doresc aderarea la această asociație să aprobăm prin hotărâre de consiliul local actele de constituire ale acestei asociații și ulterior să ne înscriem la tibunal această asociație şi să începem demersurile. Într-o primă fază vor fi demersuri de lobby pe lângă instituții guvernamentale, dar și europene pentru cuprinderea în programul financiar 2020-2027 a unor acte de finanțare, proiecte care să privească investițiile teritoriale integrate”, a declarat primarul municipiului Roman, Lucian Ovidiu Micu.

 

„Ne-a ajuns cuţitul la os” 

Inițiativa vine din partea a șase primari ai Partidului Național Liberal, împreună cu fostul membru PSD, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Mihai Chirica„A fost o reuniune în viteză. O parte dintre primarii cu care ne-am văzut la Suceava, noi ne-am mai întâlnit cu diverse ocazii, discutând despre posibilitatea punerii în comun a unui proiect care să vizeze înaintarea proiectelor Moldovei ca proiecte prioritare. Cele legate de rețelele de autostrăzi, furnizare de utilități, în special gazele naturale și avansarea de proiecte de parcuri industriale și zone economice în dezvoltare. Ne-am propus scoaterea Moldovei din sărăcie. E ultima soluție care ne-a rămas și asta pentru că de 30 de ani încoace nu s-au întâmplat. Vorbim de 30 de ani consecutivi de neglijare a Moldovei în ceea ce privește proiectele de dezvoltare care au atras creșterea într-un mod alarmant a numărului de persoane care și-au părăsit regiunea către alte regiuni din România. Și sărăcirea continuă a popu­la­ției acestei regiuni, a Moldovei în comparație cu celelalte regiuni ale țării. Motivul nu este de a lua de la gura ardelenilor și să hrănim gura moldovenilor sau a altor regiuni defavorizate, ci pur și simplu de a da prioritate proiectelor Moldovei pentru a putea face o dezvoltare uniformă pe tot teritoriul țării. Nu a fost nicio discuție politică, a fost doar o întâlnire administrativă. Și sunt primari PSD care așteaptă dezlegare, care vor să intre în această structură dar le e frică să nu fie pedepsiți de către Liviu Dragnea. Și e un lucru evident, dar ușa noastră rămâne descisă tuturor”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments