Moțiunea de cenzură a picat

0
275
Viorica Dăncilă

Moţiunea de cenzură intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, iniţiată de PNL, USR şi PMP,  a ajuns la vot, în plenul Parlamentului. Opoziţia şi-a folosit dreptul constituţional de a cere demiterea Guvernului, o dată pe sesiune, însă strategia a fost una fără succes. Negocierile cu cei din interiorul PSD au eşuat, UDMR a anunţat că nu îşi va exprima votul iar minorităţile, cel mai probabil vor vota cu Puterea, conform tradiţiei.
Moțiunea de cenzură a picat. Doar 161 de voturi au fost exprimate în favoarea moțiunii, iar numărul necesar ca să treacă era de 233.

Votul pe moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie, a început joi, în plenul Parlamentului.  Votul este secret cu bile. Pentru ca moţiunea să fie adoptată este nevoie de votul a 233 de senatori şi deputaţi.

Premierul Viorica Dăncilă a plecat după încheierea dezbaterilor, împreună cu miniştrii.
Liderul USR Dan Barna a declarat, joi, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că astăzi, România a ajuns să fie condusă de un infractor condamnat penal şi de un prim-ministru care are dificultăţi să citească „.

„Iarna aceasta ar fi trebuit să fie cel mai fericit moment din istoria noastră ca naţiune. (…) Dar astăzi România a ajuns să fie condusă de un infractor condamnat penal, de un prim-ministru care are dificultăţi să citească textele pe care i le pun alţii în faţă. (…) Fiecare zi, fiecare oră pe care cuplul Dragnea – Dăncilă o petrece la conducerea României reprezintă o ameninţare pentru viitorul nostru ca naţiune. Soluţia este înlăturarea acestui guvern de la conducerea României”, a declarat Barna, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de Opoziţie.
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, s-a lansat într-un atac dur la adresa premierului Viorica Dăncilă, la dezbaterea moţiunii de cenzură. „Nu vă iluzionați! Românii nu vor fi niciodată în consens cu hoții și reprezentanții lor, fie că sunt avocați sau prim-miniștri. Toate funcțiile sunt vremelnice, istoria îi consemnează ori pe cei care fac mult bine, ori pe cai care fac mult rău. Răul făcut de dvs și de cei care v-au plantat în vitrină la Palatul Victoria este incomensurabil. De aceea, fiți sigură, istoria vă va menționa, iar românii, vă garantez, nu vă vor ierta. Zi de zi, de doi ani ați mutat factura propriilor corupți asupra sistemului judiciar. Ieri, ați mutat factura propriilor incompetenți din Guvern asupra companiilor românești printr-un act grav de subminare a economiei naționale. Și pentru acest lucru, veți plăti”, a spus Turcan.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, în cadrul dezbaterii moţiunii de cenzură, că demersul Opoziţiei este unul „profund neserios”, şi că i-a fost greu să înţeleagă logica acestor acuzaţii aduse de cei de la PNL, USR şi PMP. „Am citit cu atenţie textul moţiunii, încă din start aş fi vrut să cred că puteţi da dovadă de onestitate. (..) Mi-a fost greu să înţeleg logica acuzaţiilor, înţeleg că e un exerciţiu democratic, pe care Opoziţia îl are la dispoziţie, dar mă aşteptam să trataţi cu seriozitate acest demers. Cu tot respectul, este un text profund neserios. Mă aşteptam să vă respectaţi în primul rând pe dumneavoastră, să aveţi o minimă consideraţie, faţă de logică şi rolul pe care îl aveţi în Opoziţie’, a spus Dăncilă.
Liderul PSD Daniel Suciu a venit, după pauză, şi a spus că grupurile PSD şi ALDE solicită să se supună la vot ordinea de zi, aşa cum a fost stabilită în Birourile Permanente reunite, şi anume cu dezbaterea moţiunii de cenzură. Ordinea de zi a fost votată cu 257 de voturi pentru şi un vot împotrivă.

Blocaj în Parlament. S-a decis o pauză de consultări de 10 minute. Liderul grupului PSD, Daniel Suciu, le-a cerut parlamentarilor PSD să părăsească şedinţa, în contextul în care Opoziţia insistă să modifice ordinea de zi. Parlamentarii PSD au părăsit plenul, pe perioada pauzei şi spun că vor reveni la discuţii, după ce parlamentarii USR au început să-i strige premierului: Rușine! Rușine! Ei au ridicat foi pe care scrie: „Nu dați OUG”. Premierul nu le-a răspuns. Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu a afirmat că este o premieră, faptul că Opoziţia îşi boicotează propria moţiune de cenzură, pentru că nu doresc să se ajungă la vot. Între timp, liderul PNL Ludovic Orban a postat pe Facebook un mesaj către parlamentari. „După ce s-a întamplat in ultimele zile, cine nu votează motţunea de cenzura este fie mai prost ca Dăncila, fie mai ticălos ca Dragnea, fie mai nesimtitor ca Tariceanu”, a scris Orban.
<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>

SURSA www.libertatea.ro

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments