Primele zile ale anului 2019 sunt marcate de viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală a înregistrat primii concurenți electorali în circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019: Partidul Democrat din Moldova, Partidul Politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. Totodată, au fost depuse 88 de solicitări pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în circumscripțiile uninominale, iar consiliile electorale ale circumscripțiilor uninominale au înregistrat 251 grupuri de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de deputat, eliberîndu-le liste de subscripție. În circumscripțiile uninominale au fost înregistrați 28 concurenți electorali.
Lupta în curcumscripțiile uninominale
Dacă pe listele electorale depuse de partide pe circumscripția națională totul a fost simplu și clar, liderii partidelor fiind primii înscriși, atunci circumscripțiile uninominale unde aceștia vor cere votul de susținere al cetățenilor au dezlănțuit discuții aprinse la Chișinău.
Președintele Partidului Democrat din Moldova, oligarhul Vladimir Plahotniuc, a decis să candideze la Nisporeni, raionul său de baștină. Acest fapt n-a suprins pe nimeni, pentru că se cunoștea că și-a pregătit terenul acum mai bine de un an de zile, atunci când a deschis un post de televiziune local la Nisporeni, iar primarul orașului Nisporeni a trecut din Partidul Liberal la Partidul Democrat.
Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova: ”Am ales să candidez pentru un mandat de parlamentar ȋn circumscripția Nisporeni, pentru că aici mi-e baștina, cunosc și iubesc oamenii și locurile acestea. Am făcut multe lucruri bune pentru Nisporeni și vreau să continui ce am început. La forumul filialei locale a PDM, i-am asigurat pe colegii mei democrați că voi reprezenta cu demnitate și mândrie Nisporeniul în legislativ. Pentru mine, semnăturile lor și ale susținătorilor PDM sunt o apreciere și o dovadă de încredere. Eu, la rândul meu, mă angajez să construiesc aici, acasă, un model de raion modern și, împreună cu echipa Partidului Democrat, vom munci să modernizăm toate raioanele și localitățile din Republica Moldova. Nimeni altcineva n-o să ne dezvolte țara dacă nu o vom dezvolta noi, cu forțele proprii și cu pricepere”.
Principalul său contracandidat va fi vicepreşedintele formaţiunii Ion Terguţă, originar și el din Nisporeni și care candidează din partea blocului electoral ACUM. Ion Terguţă a semnalat dificultăți în procesul de înregistrare în cursă.
Maia Sandu a stârnit un val de critici în diasporă
Lidera blocului electoral ACUM, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu, a devenit ținta unor critici după ce a anunțat că a depus actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă pentru a deveni candidat în circumscripția 50 – Europa de Vest. Mai multe voci din diasporă i-au reporșat că au delegat-o pe Maia Sandu în cea mai comodă circumscripție în loc să sprijine un candidat din diaspora. În aceeași circumscripție și-au anunțat intenția de a candida activistul civic Oleg Brega, stabilit de doi ani la București, fosta șefă a Biroului pentru relații cu diaspora Olga Coptu din partea Partidului Democrat din Moldova, socialistul Vadim Rotari şi candidata independentă Ana Macari.
Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: ”De această dată, mi-am asumat sarcina să conving cât mai mulți concetățeni din diasporă să depună un efort și să vină pe 24 februarie la secțiile de vot în număr cât mai mare. Există mulți oameni valoroși în fiecare țară de pe continentul european potriviți pentru a reprezenta diaspora, însă am considerat că ACUM este necesară înaintarea unui candidat unic, susținut de peste 138 000 de oameni în 2016, cărora le mulțumesc enorm pentru sprijin. Sper că la aceste alegeri vor ieși la vot și mai mulți. Prezența mare la vot a cetățenilor noștri din diaspora europeană va însemna nu doar câștigarea circumscripției, dar și câteva mandate în plus pe listă.”
Andrei Năstase față în față cu Andrei Năstas
Celălalt lider al blocului ACUM, președintele Partidului Platforma DA Andrei Năstase, va încerca să convingă cetățenii din circumscripția numărul 33 să-l susțină. Oamenii din aceste suburbii l-au votat masiv în cadrul alegerilor pentru primăria Chișinău și au putut împinge balanța pentru ca Andrei Năstase să câștige funcția de primar al municipiului Chișinău.
Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma DA: ”Circumscripția nr.33 cuprinde câteva suburbii ale municipiului Chișinău: Băcioi, Codru, Durlești, Sângera, Trușeni. În această circumscripție voi candida în cadrul scrutinului din februarie și știu sigur că procesul de colectare a semnăturilor de subscripție va fi de bun augur. În circumscripția mea sunt 60 355 de alegători, ceea ce înseamnă că aici există 60 355 de șanse de a face schimbarea pe care o așteaptă toți locuitorii suburbiilor, oameni frumoși care au reprezentat și reprezintă conștiința noastră națională în cele mai dificile momente ale istoriei noastre. Întotdeauna am zis că suburbiile Chișinăului sunt centura de aur a capitalei și am prețuit nespus verticalitatea oamenilor de acolo. Știu că împreună vom reuși să aducem normalitatea ACASĂ. Să fie într-un ceas bun!”
Totuși, Andrei Năstase are o supriză în aceste alegeri, urmând să se lupte în circumscripția uninominală cu un candidat independent cu numele Andrei Năstas, care a depus cerere de înscriere în cursa electorală. Liderul Partidului Platforma DA spune că această clonă e din partea lui Vladmir Plahotniuc, iar oamenii vor ști să facă diferența.
„Plahotniuc nu a înţeles că oamenii din suburbii sunt deşteptaţi. Aţi văzut ce s-a întâmplat la alegerile locale. Nu au nici o şansă. Oamenii din suburbii ştiu să facă alegerea între alb şi negru, între grâu şi neghină, între ACUM şi restul”, a declarat Andrei Năstase.
Dispută aprinsă între Dorin Chirtoacă și blocul ACUM
Discuții aprinse au avut loc la sfarșit de an, dar și în acest început de ianuarie între liderul Partidului Liberal Dorin Chirtoacă și cei doi lideri ai blocului electoral ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase. Partidul Liberal și-a anunțat dorința de a participa în aceste alegeri în cadrul blocului electoral ACUM, însă nu a primit niciun răspuns din partea celor doi lideri ai blocului ACUM. Acest fapt a dus la multiple declarații, iar Dorin Chirtoacă a făcut publice un șir de discuții avute prin intermediul mesajelor cu Andrei Năstase și vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate Ion Grosu, care scot la iveală că liberalul a fost ignorat de către liderii blocului electoral ACUM. După aceste discuții, Dorin Chirtoacă a anunțat că Partidul Liberal va merge în aceste alegeri și a invitat partide și lideri unioniști să se alăture. Totodată, fostul primar de Chișinău a declarat că va candida în circumscripția uninominală 32, în localitatea sa de baștină. Pe aceeași circumscripție mai candidează și socialista Svetlana Popa, Nina Costiuc din partea Partidului Democrat din Moldova și Mihai Popșoi din partea blocului electoral ACUM.
Socialiștii fără Dodon și cu Zinaida Greceanîi în capul listei
Chiar dacă președintele Igor Dodon e omniprezent în cadrul evenimentelor din Partidul Socialiștilor de la Chișinău, totuși acesta nu s-a regăsit pe lista depusă la Comisia Electorală Centrală. Prima pe listă a rămas să fie Zinaida Greceanîi, fosta prim-ministru al Republicii Moldova în perioada lui Vladimir Voronin. Aceasta și-a ales ca circumscripție uninominală raionul Briceni.
Zinaida Greceanîi, președintele Partidului Soricaliștilor din Republica Moldova: ”Astăzi am primit actele cu privire la înregistrarea în calitate de candidat desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, pe circumscripția uninominală nr.1 din Briceni. De asemenea, subliniez că majoritatea reprezentanților PSRM desemnați pe circumscripțiile uninominale, la fel, au depus actele pentru înregistrare. Toți vor participa la alegerile din 24 februarie 2019 sub simbolul “steluței”, simbolul PSRM”.
Comuniștii au avut deficiențe la înregistrarea în cursa electorală
Partidul Comuniștilor, condus de fostul președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin, a întâmpinat un șir de probleme la înregistrarea în cursa electorală. Mai mulți candidați n-au fost incluși pe liste pentru că nu aveau obținut certificatul de integritate. Acest fapt l-a nemulțumit pe liderul comuniștilor.
Vladimir Voronin, președintele PartiduluiComuniștilor din Republica Molvova:”Așa discriminare și bătaie de joc de partied politice încă nu am văzut. Ei pe mine mă pun să semnez că eu le-am transmis lor documente, nu că ei au primit de la mine, ci că eu le-am transmis lor documente. Se cer documente, documente, documente. Noi am procedat așa cum am procedat de fiecare dată… Noi de la CEC urma să ne ducem la Palatul Republicii pentru a ne iscălică suntem de accord să participăm la alegeri. Păi, a fost plenara, toți au fost de acord. Pentru ce trebuie de mai semnat încă o dată?
Politicieni români care susțin canidați din Republica Moldova
Nici politicienii români nu stau departe de alegerile parlamentare de la Chișinău. Fostul premier Victor Ponta a venit cu un mesaj de susținere pentru mai mulți candidați, printre care și premierul Pavel Filip, care candidează din partea Partidului Democrat din Moldova.
Victor Ponta, fost prim-ministrul al României: ”Vreau sa îi urez mult succes în alegeri Premierului Pavel Filip ( un om discret şi modest dar extrem de serios, profesionist şi eficient) alături de echipa sa guvernamentală ; Vicepremierului Iurie Leancă ( un fost Premier şi Ministru de Externe cu adevarăt Pro România şi Pro Europa) , Monicăi Babuc ( un Ministru al Culturii atât de inimos); tuturor celorlalţi prieteni şi colegi din Moldova alături de care am făcut atât de multe proiecte care să apropie cu adevărat românii de pe cele două maluri ale Prutului ( grădiniţe, microbuze şcolare, gazoduct şi linii de transport a energiei electrice, SMURD Moldova şi inistitutul de cultură şi istorice, echipamente pentru Ministerul de Interne şi al Apărării sau Dustere pentru autorităţile locale)!”.
Măsurătorile făcute până acum de către sociologi, arată că cea mai pare parte a mandatelor din viitorul legislativ moldovenesc ar putea fi ale socialiștilor, urmați de către reprezentanții blocului electoral ACUM, iar pe locul trei ar fi reprezentanții Partidului Democrat din Moldova.