Dorada la cuptor

0
913
dorada

O rețetă pe cât de simplă, pe atât de sănătoasă. În această perioadă gospodinele optează pentru mâncăruri simple și pline de savoare.

Pentru acestă rețetă vă trebuie doi pești dorada, patru sau cinci cartofi, o ceapă, un morcov, o legătură de pătrunjel, cinci căței de usturoi, turmenic, vegeta de casă măcinată, ulei de măsline, două lămâi, sare, piper.

 Se taie cartofii rondele nu foarte groase, morcovii rondele mai subțirele, iar ceapa solzișori. Se așeaza legumele într-o tava largă și se presară cu sare și piper după gust.

 Se rețin 2 fire pătrunjel pentru servire, iar restul îl tocăm mărunt. Se amestecă cu usturoiul strivit, turmenicul care va da culoare frumoasă sosului la final, vegeta și puțină sare. Se adaugă uleiul încet, câte o lingură o dată și se piseaza totul pentru a obține o pastă. Când pasta e gata adăugăm în ea cam 150 ml apă. Turnăm sosul de pătrunjel de mai sus peste legume, amestecăm bine, să fie acoperite și acoperim tava cu folie de aluminiu. Dăm la cuptor la 200C pentru 25-30 minute. În acest timp, peștii curățați și spălați îi uscăm cu șervețele de hârtie.

 

Îi crestăm pe o parte (în 3-4 locuri), ținând cuțitul pe diagonală. Presărăm sare peste tot, inclusiv în interior. Apoi stropim peștii cu sucul de la o lămâie și lăsăm să stea la temperatura camerei până legumele sunt gata. Scoatem folia de aluminiu și așezăm dorada deasupra. Presărăm puțin piper peste ei. Dăm iar la cuptor pentru 20 minute. Apoi, ca să-i facem să arate ca în reviste, pornim grillul și mai lăsăm la cuptor între 3-5 minute, până dorada prind o crustă frumoasă deasupra. Scoateți de la cuptor și presărați pătrunjelul tocat rămas, iar în inciziile de deasupra peștelui introduceți jumătăți de felii de lămâie. Servim imediat cu un pahar de vin alb și nu uitați o bucățică de pâine proaspată, fiindcă sosul din tava e delicios, trebuie să incingeți în el.