Marile conflicte de pe scena politică, la începutul lui 2019: Remanierea blocată, bugetul de stat, ordonanţa privind amnistia şi graţierea

0
295
Klaus Iohannis

Începutul lui 2019 vine cu un conflict deschis între preşedinte şi Guvern, prin refuzul numirii a doi miniştri: Lia Olguţa Vasilescu, la Dezvoltare Regională, şi Mircea Drăghici, la Transporturi, dar şi cu restanţe ale social-democraţilor, precum proiectul de buget pe 2019 sau o ordonanţă privind amnistia şi graţierea, cerută insistent de partid ministrului justiţiei şi premierului Dăncilă.

Klaus Iohannis refuză propunerile la Dezvoltare Regională şi Transporturi. PSD-ALDE trebuie să decidă strategia, pentru a completa schema Guvernului. Ameninţări cu suspendarea din funcţie!

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu îi acceptă pe miniştrii Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, propuşi de premier la Dezvoltare Regională şi Transporturi, încă de la finalul lui 2018. CCR a soluţionat deja conflictul instituţional dintre preşedinte şi Guvern pe această speţă şi a dat dreptate premierului Viorica Dăncilă. Şeful statului spune însă că la mijlocul săptămânii viitoare va prezenta motivele refuzului său. PSD şi ALDE trebuie să decidă calea de urmat, în această situaţie.

Fost președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean susține că PSD trebuie să vină cu alte propuneri de miniştri. Este greu de crezut că PSD se va reuni, în zilele următoare, într-o şedinţă, în condiţiile în care  majoritatea liderilor din partid se află în vacanţe exotice. Presa a relatat că Liviu Dragnea îşi petrece începutul anului în Maldive.

De altfel, acesta şi-a delegat atribuţiile, pe tot parcursul lunii ianuarie, lui Florin Iordache, la şefia Camerei Deputaţilor. Social-democraţii au reacţionat printr-un comunicat, la anunţul preşedintelui, acuzându-l că încalcă Constituţia şi că blochează activitatea Executivului. Ei au anunţat că scopul vădit al şefului statului este de a împiedica PSD să ducă la bun sfârşit angajamentele electorale asumate în programul de guvernare şi au ameninţat că „vor face uz de toate mijloacele legale şi constituţionale, pentru apărarea ordinii constituţionale şi a statului de drept, asigurând, totodată, minima stabilitate politică necesară în perioada în care România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene’.

Dacă oficial partidul nu vorbeşte despre o suspendare a preşedintelui, mai mulţi lideri din PSD cer insistent declanşarea procedurii de revocare din funcţie a lui Klaus Iohannis. „O să luăm o decizie foarte curând, ţinând cont de nişte lucruri. Trebuie să ne gândim puţin şi la risc în momentul de faţă, când avem Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Ce se întâmplă în caz de suspendare… trebuie să luăm în calcul nişte lucruri pentru toată România, nu numai pentru interesul nostru şi al Guvernului. Adică, în mod clar, Iohannis joacă acum pentru suspendare, face orice este posibil, încalcă orice lege, încalcă Constituţia, deciziile Curţii Constituţionale şi se cere pur şi simplu să fie suspendat. (…) Noi vom trage nişte concluzii în câteva zile şi o să luăm o decizie în sensul ăsta, că nu putem duce la infinit. Dar trebuie să analizăm şi să fim foarte, foarte cumpătaţi, pentru că este interesul tuturor aici”, a declarat Codrin Ştefănescu, secretarul general al PSD şi un apropiat al lui Liviu Dragnea.

Un alt subiect îl constituie proiectul bugetului de stat pe 2019. Acesta ar urma să intre în Guvern abia spre sfârşitul acestei luni, iar mai apoi să plece la Parlament, pentru dezbatere şi adoptare. Preşedintele Klaus Iohannis deja a avertizat Guvernul că întârzie cu bugetul. „Este o problemă gravă. Am pus această întrebare în decembrie şi o mai pun o dată. Unde este proiectul de buget? PSD a guvernat în tot acest timp. PSD a avut toate condiţiile şi trebuia să vină, conform legii în vigoare, până pe 15 noiembrie, cu proiectul de buget.

Nu există, la momentul acesta, nici un proiect de buget’, a spus preşedintele Klaus Iohannis. Ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, afirma, în decembrie, că bugetul de stat pentru 2019 trebuie să fie foarte bine discutat şi dezbătut, în contextul în care Produsul Intern Brut (PIB) va depăşi în 2019, pentru prima dată, 1.000 de miliarde de lei, iar Guvernul mizează pe o creştere economică de 5,5%, fiind un buget al investiţiilor.

După ce social-democraţii au organizat, în mod special, o reuniune a Consiliului Naţional, pentru a trasa sarcina Guvernului să dea amnistie şi graţiere şi să modifice Codurile Penale, blocate în urma atacurilor la CCR, Liviu Dragnea a declarat că aşteaptă o decizie a ministrului Justiţiei. „Sunt atât de multe abuzuri în România, sentințe prin care au fost trimiși oameni la pușcărie adoptate nelegal, dosare făcute pe probe nelegale, prin denunțuri obținute prin șantaj și amenințări, în așa fel încât este legitimă solicitarea ca să se găsească o soluție.

Că este o ordonanță de amnistie și grațiere, eu nu am nici un fel de rezervă să vorbesc despre ea. Că sunt alte măsuri care pot fi luate, să le identifice. Dar la un moment dat, în această țară, trebuie să se facă un moment zero. Nu se poate continua cu toate aceste nedreptăți care afectează niște drepturi fundamentale.

Ceva trebuie făcut!”, a afirmat Dragnea. Ministrul Toader spune însă că nu a făcut şi nici nu va face ceva care să creeze o stare de pericol similară cu cea de la momentul Ordonanţei de Urgenţă 13 din 2017. „Amnistie şi graţiere, să închidem (…) Poate să fie proiect de lege din Parlament pe care se cere punct de vedere. Dăm avize, avem o direcţie de avizări (la minister – n.r.)”, a spus Toader, fiind întrebat despre solicitarea liderului PSD, Liviu Dragnea, de a fi iniţiată o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Şi premierul Viorica Dăncilă a transmis că nu va semna o ordonanţă privind amnistia şi graţierea care nu are semnătura ministrului justiţiei.

SURSA www.libertatea.ro

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments