Colțunași cu brânză dulce

0
651
Colțunași cu brânză dulce

O rețetă de care de aducem aminte cu drag când o pregătea mama sau bunica. Colțunași cu brânză dulce este rețeta copilăriei care pe mulți dintre noi ne-a făcut de mici să ne jucăm cu frământatul aluatului. Iar asta ne făcea să o înconjurăm pe mama sau bunica din toate părțile pentru a primi cât mai repede aluatul cu brânză dulce fiert.

Rețeta copilăriei

Gospodinele încă păstrează rețeta bunicii atunci când vine vorba de colțunași cu brânză dulce. Pentru aluat ne trebuie aproximativ 500 de grame de făină albă, 100 ml apă, trei ouă, ulei de măsline și sare. Iar pentru umplutură ne trebuie un kilogram de brânză proaspătă de vaci, două ouă, zahăr și sare.

Pentru început se sparg ouăle într-un bol, se toarnă apa, uleiul de măsline sau de floarea soarelui și se mixează totul împreună. După care se pune făina într-un bol mai încăpător, se face o adâncitură în mijloc, se adaugă sare și mixtura lichidă. Se folosește o furculiță, cu ajutorul căreia se mixeză în interior, aducând câte puțină făină de pe margini. Când a început aluatul cât de cât să se omogenizeze se răstoarnă pe masă, după care îl frămânți aproximativ zece minute. La sfârșit se formează o bilă și se învelește în folie alimentară. Aluatul se lasă pe masă să se odihnească aproximativ zece minute.

Între timp se pregătește umplutura. Într-un bol se adaugă brânza de vaci, ouăle, se pune zahărul şi puțină sare. Se amestecă totul împreună până se formează o consistență cremoasă.

După ce ați pregătit umplutura se taie aluatul în patru bucăți egale și din fiecare bucată se formează câte o bilă. Se ia o bilă și se întinde într-o folie rotundă de câțiva milimetri grosime. Cele trei bile rămase se acoperă cu un prospop ca să nu se usuce. Foaia se taie cu ajutorul unui cuțit în pătrate de maximun șase centimetri.

În fiecare pătrățel se pune câte o linguriță de brânză în mijloc. Cu ajutorul degetelor se lipește două colțuri opuse în așa fel încât să formezi un triunghi și se presează de-alungul marginilor pentru a se lipi bine, să nu se deschidă colțunașii în timpul fierberii.

Colțunașii se pun pe o tavă presărată din abundență cu făină. După ce se termină aluatul de modelat, se pune un castron mare cu apă și sare la fiert. Când apa începe să fiarbă, colțunații se pun pe rând. Nu se pun toți deodată ca să nu se răsfiarbă. Colțunașii se gătesc pe rând, în două sau chiar trei ture. Din când în când aceștia trebuie amestecați atent ca să nu se lipească unul de celălalt. Colțunașii se lasă la fiert aproximativ trei minute, mai excat, când se vor ridica la suprafață sunt fierţi. Servește colțunașii calzi cu smântână. În cazul în care ai făcut prea mulți colțunași, aceștia se pot congela și se pot fierbe când ai poftă.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments