La nivelul municipiului Iași se fac eforturi pentru colectarea selectivă a gunoiului încă din anul 2006, atunci când a fost implementat un proiect pilot cu amplasarea containerelor speciale pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile în zona Copou. Ultimele informații prezentate de Salubris Iași la începutul lunii ianuarie 2019, arată că în cele 570 de puncte gospodărești din municipiul Iași au fost schimbate containerele, fiind amplasate pubele noi pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Totodată, din cele zece mii de contracte individuale semnate de Salubris, 2000 de abonați individuali urmează să-și ridice pubelele pentru colectarea slectivă a gunoiului. Ieșenii urmează să respecte și să colecteze deşeurile în confirmitate cu noile reguli, aruncând gunoiul preselectat de acasă în pubelele de diferite culori. Astfel, în cele galbene se aruncă plasticul și metalul, în cele albastre carton și hârtie, iar în cele verzi gunoiul menajer. Pe parcursul anului 2017, Salubris Iași a colectat o cantitate de 142 de mii de tone de deșeu în municipiul Iași.
Principiul ”plătești cât arunci”
Într-o discuție cu 7 EST, directorul Salubris Iași, Cătălin Neculau, spune că municipalitatea ieșeană a introdus tarifele diferențiate pentru colectarea gunoiului, dar majorarea o vor simți doar cei care nu colectează selectiv gunoiul.
Cătălin Neculau, director Salubris Iași: ”Nu este niciun tarif nou, este același tarif numai că la acest tarif pentru cei care nu colectează selectiv s-a adăugat 1,5 lei cu tot cu TVA, însemnând 30 la sută economia circulantă, acea taxă de infrigement pe care Uniunea Europeană ne-a dat-o ca și penalitate, iar acele trei luni de zile pentru implementarea acestui proiect sunt doar amânarea amenzilor. Avem tarife diferențiate pentru că așa este normal, cel care selectează gunoiul trebuie să plătească un tarif mai mic, iar cel care nu o face să plătească un tarif mai mare și să plătească acea taxă de infrigement pe care Uniunea Europeană ne-a pus-o nouă ca și penalitate.”
Din ianuarie angajații Salubris verifică și monitorizează modul în care aruncă ieșenii gunoiul atât la punctele gospodărești, dar și la casele individuale. Angajaţii Salubris vor stabili pentru fiecare punct gospodăresc în parte și pentru fiecare contract idividual ce tarif pentru gunoi este aplicat – cel obișnuit sau cel majorat.
Cătălin Neculau, director Salubrius Iași: ”În departamentul comercial al Salubris Iași lucrează 50 de oameni care au împărțite sectoare unde monitorizează prin GPS, cu aparate foto și alte insrumente necesare și vor vedea cine colectează separat și cine nu. La case lucrurile sunt simple. În momentul în care salubristul va ajunge la poartă se vede dacă este colectat sau nu gunoiul și i se aplică taxa care se cuvine. În punctele gospodărești, acolo toată asociația va avea un singur tarif. Dar daca cineva din asociație crede că este nedreptățit și vrea individual să colecteze separat, îi așteptăm la centrele noastre cu o cantitate de 6 kg de material reciclabil, însemnând sticlă, carton, metal, plastic, le predă la Salubris, iar noi îi aplicăm acel 1,5 lei discount pe factură.”
Dacă tariful pentru cei care colectează selectiv nu creşte, cheltuielile pentru colectarea selectivă a gunoiului vor crește, pentru că mașinile Salubris vor dubla efortul de colectare. Cele mai vechi mașini de colectare a gunoiului din parcul Salubris sunt de maximum şapte ani, ultimele fiind achiziționate acum doi ani. Totodată, pentru a face față acestui efort, Salubris Iași spune că așteaptă finalizarea procurării a opt autogunoiere noi începută încă de anul trecut. De asemenea, pentru anul 2019 contractul de achiziții prevede achiziționarea a încă opt autogunoiere.
Cătălin Neculau, director Salubris Iași: ”Eu cred că cetățenii noștri vor vedea eforturile pe care le fac salubriștii noștri. Luați în calcul că, de acum înainte, nu se mai merge doar de trei ori pe zi la acel punct gospodăresc să ridicăm gunoiul cu o singură mașină, mașinile se vor dubla, vor fi două mașini care vor merge de trei ori pe zi la acel punct gospodăresc, deci efortul nostru este dublu, chletuiala noastră este dublă, iar factura nu s-a mărit. Drept pentru care apelăm la conștiința oamenilor, apelăm la simțul civic să arunce gunoiul așa cum este pubela și cum scrie pe ea.”
Amenzi pentru nerespectarea regulilor de colectare selectivă a gunoiului
Dacă în primele trei luni factura pentru gunoi nu se va simţi la buzunar, din luna aprilie lucrurile s-ar putea schimba, pentru că pe lângă tarifele diferențiate, vor fi aplicate și amenzi pentru cei care nu vor să respecte regulile de colectare selectivă a gunoiului. Consiliul Local Iași a adoptat la ultima ședință din decembrie 2018 un șir de amenzi pentru nerespectarea precolectării selective a deșeurilor. Astfel, persoanele fizice care nu se vor conforma să colecteze selectiv gunoiul vor putea primi o amendă de la 200 până la 500 de lei, iar persoanele juridice ar urma să fie penalizate cu o sumă de la 2000 la 5000 de lei. Amenzile ar mai putea fi aplicate și dacă nu este ordine la punctele gospodărești și gunoiul este în afara platformelor de colectare. Aici cuantumul amenzii este între 100 și 200 de lei pentru persoanele fizice și 500 și 1000 de lei pentru persoanele juridice.