Prevedere nouă în Codul Rutier! Masinile de tip radar sau polititistul cu radar de tip pistol, trebuie presemnalizati. Asa se intampla in toata lumea civilizata.

0
345

Atenție mare! Se anunță schimbări radicale în Codul Rutier. Comisia juridică și Comisia pentru transporturi ale Camerei Deputaților au dat raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea articolului 109 din Codul rutier.

 

Potrivit modificărilor adoptate de cele două comisii, „maşinile de poliţie cu radar sau poliţistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizaţi cu un panou afişat cu 500-1.000 de metri înainte pe sensul de mers”.

De asemenea, panoul care atenţionează existenţa unui radar se montează de către administratorul drumului, la solicitarea poliţistului. Pe lângă faptul că maşinile de poliţie trebuie să fie inscripţionate cu însemnele Poliţiei Române, acestea trebuie să fie poziţionate vizibil.

Comisiile au mai decis că dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de zece metri de maşina de poliţie. Proiectul lege a fost iniţiat de către deputatul PNL Florin Roman, iar cu propuneri de modificări au contribuit şi parlamentari ai PSD şi UDMR.

„Iar o să sară deontologii de doi metri. Raport final pe proiectul de lege privind interzicerea radarelor ilegale. Nu a radarelor legale. Acestea trebuie semnalizate aşa cum se întâmplă în toată lumea civilizată şi unde implementarea legilor similare a dus la scăderea numărului de victime din accidente rutiere. Avem mulţi decedaţi pe şosele în primul rând că avem drumuri proaste. Apoi neatenţia la volan şi consumul de alcool. Ceea ce este în prezent nu e în regulă. Prevenţia trebuie să devină prioritară! Acolo unde sunt machete cu maşini de poliţie, numărul accidentelor soldate cu victime scade. În paralel au crescut amenzile pentru cei care nu respectă regulile în trafic!”, a anunţat Florin Roman, pe pagina sa de Facebook.

Dar, depinde de modul în care sunt plasate radarele. Dacă ele sunt așezate în locuri cu risc ridicat pentru pietoni (în apropiere sau chiar în localități), atunci presemnalizarea ar trebui, cumva, să micșoreze riscul accidentelor.

Pe de altă parte, toți șoferii trebuie să respecte regulile de circulație și nu trebuie să aibă nevoie de presemnalizări care să le amintească să fie atenți la limita de viteză. Situația este mai complicată decât pare.

„Soluţia legislativă mai sus menţionată nu este aptă, în opinia Curţii, să conducă la creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei rutiere, întrucât nu asigură conformarea conducătorilor de autovehicule la regimul legal de viteză prevăzut pentru întreg sectorul de drum respectiv. Dimpotrivă, obligativitatea atenţionării conducătorilor de autovehicule cu privire la acţiunile poliţiei rutiere de supraveghere şi de control privind respectarea dispoziţiilor legale referitoare la limitele de viteză pe drumurile publice este de natură să ducă la creşterea agresivităţii rutiere pe segmentele de drum public pe care nu sunt postate panouri de atenţionare cu privire la prezenţa dispozitivelor destinate măsurării vitezei precizate anterior, iar nu la diminuarea şi stoparea acestei agresivităţi”, precizează Curtea Constituțională a României.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentIohannis i-a spus lui Dăncilă de ce i-a respins a treia oară pe miniștrii propuși: n-au cazier
Articolul următorAlertă! Numărul persoanelor ucise de gripă crește de la o zi la alta
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments