ANRE îngheață prețurile la energie și gaze până în 2022. Românii care au trecut la contracte în sistem concurențial pot trece înapoi în sistemul reglementat de stat

0
310

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat înghețarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale furnizate populației până în 2022, potrivit unui comunicat al instituției. Plafonarea prețurilor a fost adoptată de către Guvern la finele anului trecut, prin OUG 114/2018. În cazul energiei electrice, plafonarea are loc între 1 martie 2019 și 28 iulie 2022, iar la gaze naturale prețurile sunt blocate între 1 ianuarie 2019 și 28 februarie 2022.

Iată precizările ANRE energie electrică – în prezent, clientul casnic de energie electrică care dorește să revină din piața concurențială la serviciul universal se va adresa furnizorilor de ultima instanță din zona sa de rețea, având asigurat prețul avizat de ANRE; gaze naturale – clientul casnic are dreptul să revină la furnizarea reglementată și se poate adresa furnizorului care are această obligaţie, în vederea încheierii unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim reglementat la preţul de furnizare aprobat de ANRE.

Pentru a afla care este furnizorul de gaze naturale care are obligaţia să îi asigure furnizarea gazelor naturale în regim reglementat, clientul casnic se poate adresa furnizorului actual, care are obligaţia să îl informeze în acest sens. Preţurile la care se realizează furnizarea gazelor naturale în regim reglementat sunt aprobate de ANRE, diferenţiat pentru fiecare furnizor si pentru fiecare categorie de clienţi stabilită în funcţie de modul de racordare la un obiectiv din sectorul gazelor naturale şi de consumul anual, şi sunt publicate de către fiecare furnizor pe pagina proprie de internet.

Poți reveni în sistemul reglementat ANRE reamintește că românii care au trecut din regim reglementat pe piața concurențială au dreptul să revină la sistemul anterior, cel în care statul decide prețurile. Instituția cere furnizorilor să afişeze, în termen de maximum două zile, pe pagina principală a site-urilor lor, într-un un loc vizibil, anunţul despre acest lucru. Mai exact, trebuie să afișeze următoarele: „clienţii casnici care şi-au exercitat dreptul de eligibilitate au dreptul să revină la furnizarea reglementată’. Comparator de prețuri Pe lângă posibilitatea de trecere în sistem reglementat, ANRE oferă românilor și un serviciu de comparare a prețurilor la energie și gaze, în funcție de zona unde locuiesc.  Producătorii de gaze au avertizat că ordonanța, prin care stabilește atât plafonarea, cât și o taxă de 2% pe cifra de afaceri, va duce la scăderea încasărilor la buget cu 2 miliarde de lei.

SURSA www.libertatea.ro

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments