7 EST: În ultima perioadă ați participat la mai multe evenimente atât la București, cât și la Iași. De ce sunteți interesat de România acum? Mizați că acest lucru vă va aduce voturile cetățenilor moldoveni stabiliți în România?
Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma DA: Am venit la București nu pentru a culege voturi, ci pentru a trage un semnal de alarmă, pentru că în Republica Moldova se produc niște lucruri foarte grave. Suntem acolo împreună cu întreaga populație victime ale unui regim dictatorial, un regim hibrid Plahotniuc – Dodon, care aplică ele mai mârșave mijloace împotriva noastră, dar și împotriva populației. Prin fake-news, prin dezinformare, prin intoxicarea opiniei publice, de fapt, suntem victime ale unui război hibrid, care își are rădăcinile în afara Republicii Moldova. În vizita de la București, am avut întâlniri la Academia de Științe, cu președintele Academiei de Științe, domnul Ioan Aurel Pop. Ne-am văzut cu partenerii noștri politici în cadrul Partidului Popular European, vorbesc aici despre Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal. Am comunicat și am schimbat anumite viziuni în legătură cu perspectivele comune ale Republicii Moldova și României.
La invitația primarului de Iași, Mihai Chirica am participat la un eveniment organizat de Primăria Municipiului Iași, în sala Voievozilor la Palatul Culturii, cu ocazia zilei Unirii Principatelor Române. De asemenea, la Iași am reușit să am un dialog cu președintele României Klaus Iohannis. În discuția cu Președintele României acesta a reiterat că democrația este singura constantă care poate garanta evoluții pozitive în direcția integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. L-am asigurat pe președintele României că suntem în stare la Chișinău să reprezentăm opțiunile populației de integrare europeană și i-am solicitat să se pregătească să primească o invitație oficială la Chișinău din partea unui parlament în care majoritatea să fie reprezentanții legitimi și democratici, aleși de poporul din Republica Moldova. După discuția cu Klaus Iohannis am certitudinea că în România se știe foarte bine ce se întâmplă de fapt în Republica Moldova, iar eforturile noastre, a celor care luptăm pentru eliberarea Republicii Moldova de dictatura acestui regim sinistru sunt atent monitorizate și în România, și în Uniunea Europeană și în întreaga lume.
7 EST: Încă din vară ați anunțat alături de Maia Sandu că încercați să adunați toate forțele pro-democratice de la Chișinău în cadrul unui bloc electoral, pentru a merge toți împreună la vot. Până la urmă au rămas doar două partide și câțiva oameni din societatea civilă care au format blocul electoral ACUM. De ce a fost necesar să îi invitați pe toți ceilalți dacă din start era clar că nucleul va rămâne format din Partidul Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate?
Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma DA: Haideți să facem niște clarificări, că dovadă sunt documentele, pentru că spusele pot fi auzite sau neauzite, dar ce-i scris cu penița nu tai cu bărdița. În 20 noiembrie 2017, noi am semnat un acord împreună cu colegii de la Partidul Acțiune și Solidaritate, prin care ne angajăm să constituim un bloc electoral în perspectiva alegerilor parlamentare, având deschise ușile pentru tot ce înseamnă oameni de calitate și din alte partide pro-europene democratice. Pe de altă parte spuneam atunci că suntem deschiși pentru societatea civilă, ca oamenii de calitate care nu au fost până atunci înregimentați în anumite partide să poată și ei să fie parte a acestui bloc. Exact ceea ce am scris în acel acord, exact asta facem în momentul de față, nimic mai mult, nimic mai puțin.
7 EST: Pentru care alte partide ați fost deschiși?
Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma DA: Dacă am spus că facem blocul din cele două partide, asta am făcut. Restul partidelor au putut să-și delege oamenii și asta au făcut. Partidul Liberal Democrat din Moldova, spre exemplu, au venit cu un număr de oameni care au participat la un concurs bazat pe meritocrație, integritate, pe capacitatea de rezistență a fiecăruia dintre noi de a rezista în fața ispitelor, a corupției. Partidul Liberal a întârziat procesele cât a putut de mult, a făcut acest lucru se pare premeditat. Asta a urmărit Ghimpu, și din păcate chiar, după preluarea formală a partidului de către Chirtoacă, tot Ghimpu decide acolo.
7 EST: Mesajele făcute publice de fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă arată că ar fi încercat să discute cu liderii blocului ACUM.
Andrei Năstase, președitele Partidului Platforma DA: Nu știu. Când vorbim despre Dorin Chirtoacă și despre Mihai Ghimpu, vorbim despre niște oameni falși care au discreditat o idee nobilă în care au crezut și cred foarte mulți oameni din Republica Moldova. Dar uitați-vă că nu a avut nimeni nicio problemă ca exponenții Partidului Liberal să se regăsească în circumscripțiile uninominale din partea blocului ACUM. Mă refer aici la domnul Valeriu Munteanu, la domnul Lian Carp. Am fost deschiși și pentru alții, doar că CV-urile lor au venit la ora 20:54, în momentul în care deja procesele propriu-zise se încheiaseră. Imediat după Crăciun noi am înregistrat procedurile la Comisia Electorală Centrală. Eu nu vreau să intru în aceste detalii pentru că asta ar însemna că eu mă scuz. Dar eu nu am de ce să fac asta.
7 EST: Bine, dar cum v-ați trezit că, pe lângă lupta împotriva lui Plahotniuc și Dodon, mai luptați și cu Dorin Chirtoacă. Adică e un război cumva dus de blocul ACUM cu toți ceilalți?
Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma DA: Nu putem vorbi despre faptul că noi ne-am antrenat într-un război cu Dorin Chirtoacă și cu alții. Din păcate Dorin Chirtoacă nu a înțeles ce e bine și ce e rău pentru această țară. Domnia sa și-a făcut o preocupare din propria persoană și persoana unchiului său. Noi ne-am făcut o prioritate din eliberarea țării din mrejele acestui regim hibrid Plahotniuc-Dodon, pentru care Ghimpu și Chirtoacă nu sunt decât niște băieți utili.
7 EST: Cum credeți, calea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană poate fi făcută fără unirea cu România?
Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma DA: Nimic nu poate fi mai frumos decât momentul în care agenda președintelui Klaus Iohannis, președintele României, să fie completată cu o sinceră asumare pe tema integrării europene a Republicii Moldova de agenda unei puteri democratice instalate prin vot popular la Chișinău, după data de 24 februarie 2019. Viitorul ne aparține, trebuie doar să decidem cum vrem să fie pentru noi și pentru familiile noastre.
7 EST: În cât timp ar putea Republica Moldova să se integreze în Uniunea Europeană?
Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma DA: Din punctul meu de vedere, și eu am clara certitudine asupra acestui fapt, dacă cei care au venit la putere în 2009 ar fi depus efortul susținut în acest sens, astăzi am fi fost integrați în Uniunea Europeană. Nu ar fi fost nici un fel de problemă pentru că, s-au avut la dispoziție toate mecanismele, toate mijloacele, toate circumstanțele erau favorabile unui asemenea deznodământ. Din păcate am avut la guvernare niște hoți care au transformat țara în ceea ce au transformat-o. În Uniunea Europeană se ajunge dacă îndeplinești criteriile de la Copenhaga. Iată ceea ce ne-am propus noi în privința Republicii Moldova: în trei-patru ani de zile Republica Moldova să întrunească condițiile de depunere a cererii pentru aderare la Uniunea Europeană. Dar pentru asta este nevoie de reforme susținute, de reforme cât se poate de largi nu doar pe anumite segmente, ci un proces de reforme complex, care într-un final ar duce la integrarea europeană, în care eu cred că este un bun mijloc de modernizare a țării noastre, dar în același timp, este cel mai eficient și bun mijloc de regăsire a noastră a tuturor în spațiul nostru istoric identitar comun.