Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi este supraaglomerat în această perioadă. Pe lângă bolnavii cu diferite infecţii, acum au apărut numeroase cazuri de gripă. Medicii de aici sunt suficient de experimentaţi ca să recunoască la un pacient simptomele acestei afecţiuni.
„Noi punem diagnoticul de la uşă, cum spunem noi. Sigur, toţi colegii mei infecţionişti din spital au experienţă şi pot pune uşor diagnosticul de gripă în special în acest context epidemiologic. După cum s-a şi primit directiva de la nivelul Ministerului Sănătăţii, în cazul în care pacientul prezintă simptomatologia de gripă, trebuie să dăm tratamentul specific antiviral”, ne-a spus prof.univ.dr. Carmen Dorobăţ, directorul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.
În această perioadă, în spital sunt internate 35 de persoane cărora li s-a confirmat diagnosticul de gripă.
„Toţi pacienţii diagnosticaţi cu gripă aveau simptomele clasice: febră 39-40 de grade însoţită de stare deosebit de alterată, dureri articulare, musculare, pierderea poftei de mâncare”, a completat managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Teste antigripale? Nu există
O metodă simplă de evitare a îmbolnăvirilor este efectuarea testelor antigripale. Niciun spital nu are însă vreun asemenea produs.
„Toate spitalele trebuie să achiziţioneze teste rapide pentru gripă şi la internare să le facă. Sunt teste rapide, nu se recoltează absolut nimic iar spitalele trebuie să le achiziţioneze de la distribuitori. Situaţia epidemiologică deosebită a impus acest lucru. Nu ştiu ce se întâmplă în celelalte judeţe, dar noi am dat recomandarea pe Iaşi că ar fi cel mai bine ca fiecare spital să aibă aceste teste”, a spus Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
La rândul lor, reprezentaţii Spitalului de Boli Infecţioase au precizat că această unitate spitalicească nu este laborator de analize medicale.
„Acesta este un spital de acuţi. Nu putem să facem screening populaţional să vedem cine are sau nu are gripă. Mesajul meu este ca toate spitalele să şi achiziţioneze teste antigripale la un preţ rezonabil după părerea mea şi vom primi pacienţii care au testele pozitive,” a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.
Că trebuie să cumpere teste antigripale e una, dar realitatea e alta. Numai Spitalul Sfântul Spiridon va avea asemenea produse, dar peste vreo câteva săptămâni, în cel mai bun caz. „În Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi putem doar suspiciona cazurile de gripă însă la Spitalul de Boli Infecţioase se pune diagnosticul de certitudine. Zilele trecute am făcut un referat să achiziţionăm şi noi teste rapide de gripă. Când vor fi pe stoc, le vom utiliza doar în cazurile cu suspiciune clinică înaltă”, a spus prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al spitalului.
Nici în farmacii nu se găseşte aşa ceva
„Testul rapid de diagnosticare a gripei nu este disponibil în nicio farmacie cu circuit deschis din Iaşi. A fost anul trecut, a expirat şi tot ce vă pot spune este ca nu a fost atât de solicitat. Însă dacă va exista cerere din partea pacienţilor, cu siguranţă farmaciile vor asigura un stoc de teste”, a spus Gabriela Tătărîngă, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Iaşi.
Cât despre vaccin antigripal, e clar că acesta trebuie adminnistrat, însă achiziţionarea unei doze se poate dovedi un test de rezistenţă la un maraton prin farmacii.
„În acest moment avem vaccin antigripal în farmacii, nu în toate, dar în marea majoritate este. Preţul unui vaccin antigripal este de 55 de lei”, a spus Gabriela Tătărîngă, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Iaşi.
Singura variantă a ieşenilor ca să îşi administreze vaccinul este cumpărarea, dar depinde foarte mult de noroc. Şi asta pentru că Direcţia de Sănătate Publică a epuizat de mult toate dozele.
„Vaccin antigripal nu mai este pe stoc. Am terminat. În DSP nu mai avem de trei săptămâni, dar medicii de familie mai aveau 1.000 de vaccinuri în urmă cu o săptămână. Aceste vaccinuri sunt pentru persoanele cu risc: personal medical, bătrâni, copii. Nu sunt pentru toată lumea”, a spus Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
Analize pe cont propriu
În lipsa vaccinurilor şi a testelor antigripale, părinţii şi dascălii fac şi ei ce pot şi ce ştiu.
„Ştiu că se face exudat nazal în toate laboratoarele care sunt în Iaşi şi că el costă 60 de lei şi se face contra cost în toate laboratoarele. La spital este posibil să nu aibă o cantitate atât de mare şi fac doar la cei care au suspiciune categorică de gripă. Am avut câţiva copilaşi care au făcut pentru că părinţii se temeau să nu aibă gripă”, spune dr. Elena Savin, medic de familie.
Iar profesorii şi educatorii se uită mai atent la copii atunci când aceştia ajung la şcoală sau la grădiniţă. Şi, dacă li se pare că elevii sunt răciţi, îi trimit la medicul şcolii, sau acasă.
„Sunt recomandările acelea emise de către Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică care au ajuns în şcoli şi în rest, cei de la DSP monitorizează posibilele focare, infecţii”, a spus Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Nu învaţă din greşeli
În sezonul rece 2017-2018 gripa a făcut 119 decese. Peste două treimi s-au înregistrat în lunile februarie şi martie. În acest sezon, până marţi, 29 ianuarie, 54 de persoane îşi pierduseră viaţa din cauza gripei. Adulţi, adolescenţi, bebeluşi, bătrâni. Unii aveau şi alte boli cronice, alţii însă erau sănătoşi. Niciunul dintre ei nu fusese vaccinat antigripal. Cu alte cuvinte, e cazul ca, odată şi odată, cei de la conducerea Ministerului Sănătăţii să înveţe din experienţa anilor trecuţi şi să impună măsuri mai ferme pentru reducerea sau chiar eradicarea gripei.