Victor Balaşiu și-a propus, fără să susțină asta, să revoluționeze arta confecționării de accesorii. În urmă cu vreo şapte ani a început să facă brățări, coliere, inele cercei, broșe. Și ce dacă? Veți spune. Dar odată ce veți vedea și veți afla povestea din spatele lor veți constata că sunt adevărate opera de artă.
Victor Balașiu folosește ca materie primă pentru bijuterii nu ață, nu metale mai mult sau mai puțin prețioase, ci… lemn exotic.
De la agricultură la coliere
Este inginer agronom de profesie. O slujbă oarecare, plătită bine, am putea spune. După mai bine de 20 de ani de muncă monotonă, a decis că trebuie să își ocupe timpul liber cu altceva. L-au atras culorile vii ale lemnului exotic, și, încet, încet, a început să fabrice bijuterii. Ideea a apărut ca o alternativă la bijuteria industrială, made in China, care este de fapt plastic colorat: ”Probabil că, dacă aș fi știut să scriu, scriam poezii, dacă știam să cânt, probabil că aș fi cântat, așa, fiecare dacă vrea își găsește o pasiune și o dezvoltă. Evoluăm de la un an la altul, găsim noi modele”, spune “bijutierul”.
A adunat acasă, în mica magazie de lângă locuință, o mulțime de bucăți de lemn. Îmi enumeră repede cîteva specii provenite din țări unde mulți dintre noi am fost doar cu gândul: Abanos de Laos, Wenge din Congo, apoi Cocobolo din Nicaragua, Bogote, originar din Mexic, Bois de Serpent din Guyana franceză, Amarante din Brazilia, Padauk din Asia, Lignum vitae din Caraibe, Bois de rose din Mozambic. Acasă are peste 80 de specii din acestea, și toate sunt frumoase de-ți iau ochii! ”Mă întreabă lumea de ce nu folosesc specii autohtone, dar din păcate, lemnul din copacii noștri nu au coloritul acela deosebit al speciilor exotice și nu se pretează foarte bine la finisaj”, mai spune Victor Balașiu.
Muncă, răbdare și migală
Bijuteriile sunt făcute manual: ”Dacă vă vine să credeți, folosesc traforajul acela pe care îl foloseam acum 40 de ani, când când eram elev. Prind bucată cu bucată, petală cu petală, pe care le decupez, le șlefuiesc, le lipesc. Și iată ce iese”.
Materia primă o cumpără de la magazine specializate din Europa de Vest. Nu de pe Internet, deși la început a încercat și așa. A avut însă câteva experiențe neplăcute și dezamăgiri. ”Când cumpăr lemnul, îl verific. Dacă îl iau de pe site-uri diverse, nu pot ști ce cumpăr. Lemnul poate să aibă defecte, crăpături, atacuri de dăunători”.
Diversitate de clienți
Până acum a făcut sute de bijuterii pe care le aduce la târguri de profil. Clienți are, dar mai puțini dintre ieșeni, care trec pe lângă standul său prea grăbiți ca să observe minunile confecționate cu multă migală, răbdare și pasiune. Și care nu costă cine știe cât – între 60 și 90 de lei. ”Un colier din imitație de perle costă peste 100 de lei, pe când acestea sunt naturale! ”Noroc că există turiști străini care vizitează Iașul. Sunt atât de entuziamați de lucrurile acestea! Și nici nu se uită la bani. Dar sunt și români care le cumpără pentru a le oferi cadou prietenilor sau rudelor care locuiesc în Paris, Londra. Ajung să le ofere asemenea bijuterii după ce au epuizat toate darurile tradiționale – pălincă, țuică, ceramică de Marginea, ia românească… Și atunci cumpără un colier, o brățară, o broșă. Sunt foarte bine primite”, spune Victor Balașiu.
Colecția sa de bijuterii unicat are și o pagină de Facebook – Flori exotice. Prin intermediul său își găsește clienți chiar și din Canada sau Australia. Victor Balașiu știe că, pentru a menține viu interesul cumpărătorilor, trebuie să vină mereu cu accesorii noi. Periodic merge la Londra, la magazinele pe care le știe doar el, de unde aduce bucăți de lemn exotic. Victor pune muncă, răbdare, migală și, desigur, măiestrie, iar rezultatul sunt niște bijuterii de un farmec și o frumusețe ieșite din comun.