Instituțiile ieșene, formatoare de valori pentru tineri

0
597

2019 a început principial pentru noi, cei care ne implicăm în activități de formare și educare pentru tineri și adulți.

Inspirația de la începutul anului a venit de la propunerea Inspectoratului Școlar Județean Iași de a declara, în cadrul proiectului „Școala pentru valori autentice”, luna Ianuarie ca lună a Empatiei.

Așadar, ce poate fi mai empatic pentru noi (cei care dezvoltăm proiecte de educație civică-juridică în școli) decât să răspundem cu un DA hotărât invitației venită din partea profesorului Anca-Narcisa Adochiei, de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, de a ne alătura inițiativei „Școala pentru valori autentice”?

 

Vă reamintim că Asociația pentru Dialog în Justiție, Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Direcția Generală Anticorupție cooperează în sprijinul formării civice, etice și juridice a elevilor, părinților și cadrelor didactice prin dezvoltarea în școli a unui program de responsabilizare prin educație civică și juridică.

 

Invitația ne-a onorat, proiectul ISJ Iași potrivindu-se ca o mănușă cu programul nostru de responsabilizare, fundamentat pe formarea și dezvoltarea personalității proiectată și realizată în raport de valorile binelui etic-juridic.

Pe toți specialiștii Asociației (care predau educația juridică în școală) îi caracterizează empatia, acea capacitate de a înțelege și respecta emoțiile, gândurile, valorile și principiile unei persoane ca și cum ar fi ale noastre.

Această calitate înseamnă a aprecia fără a judeca, a simți și a comunica fără bariere. Nu este un lucru facil să reușești să comunici la fiecare nivel de vârstă, educație, experiență de viață. Întocmai pentru că programul nostru de educație se bazează pe o legătură empatică între specialiști și cursanți, sunt generate rezultate satisfăcătoare, pe termen lung.

La activitatea desfășurată la Liceul Teoretic de Informatică specialiștii s-au adaptat imediat locului, mulțumită energiei și curiozității zecilor de elevi din clasele a Xll-a.

Activitatea juridică (cu caractere de workshop) a fost ținută de către practicienii în drept: avocat Lucia Pascaru, avocat/ mediator Roxana Baban, comisar șef Candice Petcu din cadrul Direcției Generale Anticorupție, reprezentantul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, Claudiu Mercaș.

Tematica abordată în cadrul activității s-a axat pe informarea și educarea elevilor în vederea cunoașterii, conștientizării drepturilor și obligațiilor pe care le au în raport cu familia, școala, comunitatea, familiarizarea cu conceptele fundamentale de drept (autoritate, putere, îndatoriri, drepturi, diferență, respect, valori, respect, toleranță, egalitate, libertate, proprietate, prietenie, norme, reguli etc), respectarea interesului superior al copilului, cultivarea unei educații etice și juridice preventive în rândul tinerilor, adulților cu privire la corupție, suportul familiei și al școlii în prevenirea delincvenței juvenile, abandonul școlar, victimizarea minorilor, creșterea și educarea unor copii responsabili pentru faptele și acțiunile lor, siguranța pe internet, trafic de persoane, aspecte ce țin de Constituție, combaterea corupției, elemente de bază ale dreptului civil, penal, formele răspunderii penale.

 

Așadar, ne-am potrivit perfect în „Școala pentru valori autentice”, demersul ISJ-ului.

Pentru că educația înseamnă dezvoltare, formare, centrare nu doar pe achiziții, cât mai ales pe o temeinică pregătire pentru viață, prin comportamente și acțiuni concrete, implicare și responsabilizare.
Inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Iași este un demers menit să pună în valoare principii morale, civice, estetice – repere esențiale pentru o educație completă.

Proiectul este menit să-i sensibilizeze pe elevi, profesori și părinți față de valorile autentice și comportamentele asociate acestora, exersându-le, în mod conștient, sistematic și îndelungat.
Obiectivele proiectului vizează cultivarea valorilor umane clasice la elevii din toate unităţile de învăţământ preuniversitar și nivelurile de școlarizare, dezvoltarea climatului organizaţional şi promovarea unui mediu armonios, sigur și sănătos, precum și sensibilizarea cu privire la nevoile comunităţii şi implicare activă în viaţa cetăţii.


Tematica activităților educative ale „Școlii pentru valori autentice”, este așezată sub semnul educației pentru valori autentice, astfel încât fiecărei luni i se atribuie o valoare, generatoare de comportamente și atitudini: Punctualitate – octombrie, Responsabilitate – noiembrie, Generozitate – decembrie, Empatie – ianuarie, Toleranță – februarie, Receptivitate față de frumos – martie, Încredere – aprilie, Respect – mai, Onestitate – iunie.

 

Februarie, lună a toleranței, ne întâlnim în curând!

 

Maria Păduraru

Asociația pentru Dialog în Justiție

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments