UMILITOR! Autostrada Unirii, IASI-TG. MURES, fără bani în buget: „Acţiune inconştientă a Guvernului Dăncilă-Dragnea-Valcov. Parlamentarii Iasului dorm, in frunte cu Maricel Popa

0
276

„Alocarea bugetară pentru acest proiect este zero. O nouă acțiune sfidătoare a Guvernului la adresa Moldovei” si a Iasului, arată cele trei organizații în comunicatul citat, amintind că legea votată în Parlament anul trecut pentru prioritizarea A8 cere guvernului alocare bugetară anuală.

Reprezentanţii ONG-urilor mai arată că „Guvernul Dăncilă-Dragnea-Vâlcov a ales să continue apăsat șirul de gesturi sfidătoare la adresa a peste patru milioane de români, locuitori ai regiunii, care consideră conexiunea urgentă cu Vestul ca fiind condiția esențială pentru anularea subdezvoltării”.

Potrivit acestora, lipsa alocării bugetare amână pe termen nedefinit sau chiar anulează șansa Moldovei, o zonă cu rată de emigrare de 25%, în pericol major de colaps demografic, de a-și regăsi drumul spre bunăstare.

Intreaga proiectie bugetara a fost facuta parca total invers fata de asteptari. Iasul a ajuns sa nu conteze nici macar la capitolul de artere judetene, desi are una din cele mai mari retele de drumuri din tara.

Peste toate aceste aspecte, vinovat este tocmai cel care conduce organizatia PSD Iasi, Maricel Popa. Actualul presedinte al Consiliului Judetean Iasi face parte si din Comitetul Executiv la nivel central, insa nu are niciun cuvant de spus acolo.

De altfel, acesta nu a reusit sa explice clar de ce Iasul nu a avut parte de fondurile necesare demararii obiectivelor cerute nu doar de simplii ieseni, ci de intreaga clasa politica.

Pana si parlamentarii PSD Iasi i-au cerut acestuia explicatii, ieri avand loc o sedinta intensa a Biroului Permanent Judetean (BPJ) tocmai pe tema bugetului. Insa Popa a evitat subiectul si a mai amanat inevitabilul cateva zile. Este insa greu de crezut ca bugetul mai poate fi amendat cu proiecte ce tin de autostrada, de soseaua de centura si altele, din moment ce in draft nu s-au regasit decat firimituri, grosul banilor urmand a ajunge tot in fieful baronilor PSD.

IASUL DEPASIT DE BACAU SI SUCEAVA

O alta promisiune ratata a fost si cea legata de varianta de trafic greu a soselei de centura. Tronsonul Poitiers-Trei Fantani nu se regaseste in buget, singura finantare fiind cea pentru intretinerea variantei de trafic usor, construita acum sase ani. Guvernul a alocat 200 mii lei pentru acest lucru, bani care insa sunt extrem de putini. Drumul Trei Fantani, cel care leaga zona Bucium de Tomesti arata ca dupa razboi, iar Ministerul Transporturilor a refuzat vehement sa aloce bani in ultimii ani pentru reabilitare.

Totusi, in buget apar 646 mii lei pentru DN Targu Frumos-Botosani. Proiectul nu este insa nou, iar acesti bani au aparut si anul trecut ca un credit de angajament, astfel incat obiectivul nu aduce nimic nou.
Iasul va beneficia de 500 milioane lei la capitolul ce tine de echilibrarea bugetelor locale. Si la acest capitol, judetul este depasit de Bacau si Suceava, care desi au mai putine localitati, vor incasa mai multi bani.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments