Elementul-cheie în afacerile clanului condus de fostul boxer ieşean este Eugen Păun, zis Coco, un interlop extrem de violent, care întâi îţi sparge capul şi abia apoi te salută. Băcăuanu, vărul lui Oarză, a rămas fără protecţie în Iaşi, el fiind un simplu bătăuş. Cordunenii mai trăiesc doar din cămătărie.
Băcăuanu, în derută
Cei mai fericiti de eliminarea clanului mafiot „Brigada” sunt Cordunenii, care au terenul liber în acest moment şi nu mai au rivali în Moldova. Cătălin Costea, fost Băcăuanu, nu mai are sprijinul vărului său, Florin Oarză, cel considerat de poliţia italiană drept şeful mafiei româneşti din nordul Italiei. În iunie, „Brigada”, care acţiona în Torino, a fost destructurată, iar Băcăuanu, conform unor surse judiciare, „a dat la pace” cu Cordunenii.
Clanul acestora şi „gealaţii” lui Băcăuanu au mai avut o înfruntare recent, pe o terasă din Iaşi, dar, conform surselor 7EST, vărul lui Oarză a fost prins la mijloc. Vărul lui Oarză încheiase un armistiţiu cu fraţii Corduneanu, însă tovarăşii săi de luptă nu s-au împăcat cu această situaţie. Patru indivizi din gruparea Băcăuanu au sărit la bătaie şi războiul a reînceput. Totul a fost însă dat peste cap de arestările făcute în Italia, unde 17 inşi din grupul „Brigada” au fost arestaţi la sfârşitul lunii iunie. La începutul săptămânii, a fost arestată la Iaşi şi soţia lui Oarză, cea care, conform procurorilor italieni, îşi vizita soţul în închisoarea din Italia şi transmitea mai departe ordinele acestuia către membrii grupului mafiot.
Un lider trebuie să ştie să facă bani
În acest moment, Băcăuanu este lipsit de „spatele” pe care i-l asigurau mafioţii români din Italia, iar Cordunenii au scăpat în Iaşi de nişte rivali periculoşi. „Băcăuanu e un simplu bătăuş, el ştie doar să sară la bătaie şi să ameninţe. N-are minte să îi facă pe alţii să producă bani pentru el. În organizarea grupurilor infracţionale, eşti considerat lider dacă eşti capabil să-ţi faci o reţea care să-ţi aducă bani fără ca tu să comiţi direct nicio infracţiune. Băcăuanu n-a reuşit niciodată asta”, a declarat pentru 7EST surse demne de încredere din sistemul judiciar. Pentru interlopi, n-are nicio importanţă dacă eşti închis sau liber, pentru că un mafiot deştept îşi produce banii chiar şi din închisoare, cum se consideră că a fost şi cazul lui Oarză, fostul boxer din Iaşi.
Coco, bestia din umbra lui Oarză
Aceleaşi surse susţin însă că elementul-cheie în activităţile mafiote ale grupului „Brigada” din Torino, este Eugen Păun, zis Coco. Acesta este un individ extrem de violent şi care îşi făcea veacul prin Italia, băgând spaima în românii din zonă. Presa italiană susţine că Păun transmitea ordinele lui Oarză din închisoare, dar cei care cunosc în detaliu relaţiile din cadrul grupului afirmă că adevăratul stăpân era Coco. „Acesta îşi îndepărtase toţi prietenii, din cauza firii sale violente. Toţi îl ocoleau şi nu acceptau să lucreze cu el. Atunci, Coco şi l-a luat ca paravan pe Florin Oarză, de care-l lega o veche prietenie. Se ducea la închisoarea din Torino, stătea la vorbitor cu acesta, apoi se întorcea între mafioţii români şi le spunea: <Forin a spus să facem cutare lucru sau cutare lucru>”. Coco, o adevărată fiară printre interlopi, s-a lansat ca proxenet.
Oarză îţi cumpăra sufletul
Florin Oarză fusese închis în Torino, fiind condamnat pentru tentativă de omor după ce împuşcase un albanez. Surse din mediul interlop spun că cei doi stăteau la aceeaşi masă, albanezul a scos pistolul, dar Oarză a fost mai rapid, scena semănând perfect cu poveştile despre pistolarii din Vestul Sălbatic. Boxerul a fost condamnat, dar norocul lui, oarecum, a fost că albanezul nu a murit.
Despre ascensiunea lui Florin Oarză în Italia se ştie că a început de la plasarea de forţă de muncă din România în zona Torino. Ca un veritabil naş mafiot, Oarză avea relaţii în construcţii şi îţi intindea o mână ca să te poţi angaja. Ulterior, te obliga să-i dai o cotă parte din venituri sau să-i faci alte servicii. Încetul cu încetul, din “Fratele cel mare” care îşi ajută conaţionalii să-şi găsească loc de muncă, Oarză a devenit un mafiot care controla mai multe sfere infracţionale: taxe de protecţie de la muncitori, de la mici firme, trafic de carne vie, proxenetism, clonare de carduri. Toate acestea îi sunt puse în cârcă de organele de anchetă din Italia.
Crucea templierilor
Afilierea la gruparea lui Oarză era parafată prin tatuarea unei cruci roşii, simbolul Cavalerilor Templieri, pe antebraţul drept. În bătălia din urmă cu patru ani, de la Iaşi, din clubul Hypnotic, poliţiştii au identificat membrii clanului Băcăuanu, urmărind casetele înregistrate de camerele de supraveghere şi punându-i pe toţi cei audiaţi să-şi arate antebraţul drept. În fotografia care însoţeşte acest articol, se vede cum Florin Oarză, în mijloc, îşi expune mândru tatuajul alături de doi acoliţi.
Mai sunt disperaţi care ajung la Corduneni
În acest moment, s-a cam făcut curăţenie în Iaşi pe domeniul infracţionalităţii organizate. Băcăuanu a rămas fără sprijin, Cosmos Tănase este închis de un an şi jumătate, ca şi fratele său, iar Belgian este dat în urmărire internaţională. În acelaşi timp, Cordunenii s-au lăsat de trafic de stupefiante şi de trafic de persoane, părând reduşi la tăcere. “Clanul Corduneanu mai trăieşte din camătă. Ei cu asta se ocupă. Încă mai sunt disperaţi care apelează la ei şi împrumută bani cu dobânzi uriaşe”, ne-au spus surse judiciare.
Procurorii ieşeni n-au dat la pace cu interlopii
În Iaşi nu există însă fenomenul taxelor de protecţie cerute pe scară largă comercianţilor, aşa cum se întâmplă în Bucureşti, Constanţa, Braşov sau alte oraşe mari din ţară. Cordunenii au avut tentative, ca şi Clanul Băcăuanu, dar au fost anihilaţi rapid. În Bucureşti, interlopii fac scandal în diverse localuri sau magazine, sparg mese, vitrine şi apoi vin şi-ţi cer taxă lunară ca să nu mai ai parte de “evenimente”. Taxele sunt mascate sub forma contractelor de “pază şi protecţie”. Un ofiţer DIICOT a explicat de ce la Iaşi nu avem aşa ceva: “La Iaşi avem procurori care nu au dat la pace cu interlopii. Poate au ei alte păcate, dar au fost extrem de intransigenţi faţă de fenomenul interlop. În alte oraşe, procurorii au fost pozaţi stând la băut cu mafioţii, la Iaşi nu a fost cazul”.
Printre procurorii care au luptat cu grupările interlope din Iaşi s-au numărat Vasile Chifan şi Iulia Diaconu.