Maidanezii invadează satele, primarii privesc neputincioși

Situaţia câinilor fără adăpost a devenit o reală problemă pentru comunele din judeţul Iaşi. Sulubris Iași a rămas cu un singur echipaj de ridicare a maidanezilor și din acest motiv se ocupă doar de cîinii din municipiu. Primarii din mediul rural sunt nevoiți să se ocupe singuri de câinii maidanezi. Ce soluții au găsit, citiți în materialul următor.

0
769
maidanezi

Până nu demult, Salubris Iaşi se ocupa de strângerea câinilor fără adăpost din comunele din judeţul Iaşi, în baza unui contract de prestări servicii. Acum, legea nu mai permite astfel de intervenţii, motiv pentru care primarii din comunele din apropierea municipiului Iaşi se află în imposibilitatea de a rezolva această problemă iar cetăţenii sunt expuşi haitelor de câini care uneori sunt şi agresivi. Colacul salvator a venit de la padocul de câini din comuna Miroslava însă şi acesta a ajuns la capacitatea maximă, iar în curând, nici ei nu vor mai putea primi patrupede.

Sute de sesizări

Doar în anul 2018, cele două echipaje din cadrul Salubris SA au ridicat 3.652 de câini fără adăpost de pe raza municipiului Iasi şi au desfăşurat toate operatiunile implicite gestionării câinilor fără stăpân (capturare, tratare medicală și îngrijire). Din acest număr, mare parte dintre aceştia au fost adoptaţi de cetăţenii din Iaşi. Intervenţiile sunt realizate de către o echipă formată dintr-un hingher şi un asistent medical veterinar, iar în unele situaţii intervine şi medicul veterinar. Aceştia acţionează în ture, de dimineaţă de la ora 06.00 până la ora 18.00 pe timpul iernii. Problema câinilor abandonaţi persistă de ani buni, însă de câteva luni s-a acutizat în comunele de pe lângă municipiul Iaşi pentru că Salubris SA nu mai poate interveni să ridice animalele pe baza unui contract de prestări servicii, iar numărul reclamaţiilor din partea cetăţenilor este într-o continuă creştere.

”Noi suntem autorizaţi doar pentru raza municipiului Iaşi. Ce se întâmplă în celelalte comune, solicitaţi informații celorlalte UAT-urilor din fiecare loc. Noi intervenim doar pe raza municipiului Iaşi”, a spus Mihaela Neamţu, purtătorul de cuvânt Salubris Iaşi.

Cei care locuiesc în comuna Valea Lupului spun că se tem pentru siguranţa lor, iar autorităţile locale sunt neputincioase pentru că nu au un alt adăpost al comunei la care să ducă aceste animale.

”Noi am avut contract cu Salubris ani de zile, iar acei hingheri veneau şi luau câinii şi îi duceau la padoc, îi microcipau, făceau toate operaţiunile dar parcă se tot înmulţesc. Acum avem contract cu padocul de la Miroslava. Numărul de câini este în creştere. Sunt aduşi din alte părţi şi faptul că sunt firme de construcţii, cred că aduc tot mai mulţi câini. Mai sunt şi unele persoane care locuiesc în Valea Lupului şi îi hrănesc pentru a le asigura paza, un lucru care nu este corect pentru că dacă vor să îi ţină, ar trebui să aibă grijă de ei în curte. Nu ştim ce să facem pentru că este perioada de înmulţire”, a declarat Dumitru Mihăiluc, primarul comunei Valea Lupului.

Capacitatea maximă a adăpostului din comuna Miroslava este de aproximativ 250 de câini. Aici, animalele primesc mâncare, un loc pentru dormit şi sunt vaccinate, după care pot fi adoptate de cetăţenii cu inimă mare. În medie, aproximativ 30 de câini ajung în sânul unei familii, lunar.

”Pot fi încheiate contracte de colaborare între instituţii, între Primăria Comunei Miroslava şi celelalte primării printr-o solicitare prin care îşi exprimă dorinţa de a interveni în cazul câinilor comunitari. Până acum, în principiu, acţionăm doar în comuna Miroslava. Ştiu că am mai primit solicitări de la alte primării şi am fost întrebaţi dacă putem presta servicii şi pentru alte localităţi. În curând vom ajunge la capacitate maximă ceea ce înseamnă că trebuie să extindem adăpostul sau să creştem numărul de adopţii”, a declarat Georgiana Olaru, coordonator în cadrul Serviciului de Gestionare a câinilor fără stăpân din Miroslava.

Conform legii, câinii bolnavi sau care nu sunt adoptaţi, sunt eutanasiaţi de către medicul veterinar al padocului.

”Când avem nevoie de cei de la Salubris, facem o solicitare şi ei ne ajută ori de câte ori este nevoie”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

 În curând, primarii vor să construiască propriile adăposturi pentru câinii comunitari pentru că numărul lor creşte de la o zi la alta.

”Prima măsură pe care noi am luat-o, până când ajungem la domnul primar Mihai Chirica este să ne acorde o clemenţă printr-un contract pe care îl facem cu ei să ne ajute Salubris, fiind foarte aproape. Până atunci, vrem să vedem ce putem face cu Miroslava pentru un contract de prestări servicii. Este o problemă pentru că cei din oraş vin cu căţele gestante, ele nasc puii şi rămân pe la container că pe acolo au ce mânca şi după aceea, noi avem probleme. Am mai avut situaţii când animalele au fost ridicate, sterilizate şi adoptate de la padoc pentru ca la scurt timp câinii să ajungă din nou pe străzi. Am avut multe contracte de prestări servicii şi nu pe puţini bani. Voi discuta cu primarul din Tomeşti pentru a construi, eventual, un adăpost împreună pentru că noi ca şi comună nu ne permitem o astfel de cheltuială”, a spus Gheorghe Ştefurac, primarul comunei Holboca. Până când primarii din mediul rural vor găsi o soluție eficientă de gestionare a câinilor comunitari, sătenii își pot pune viața în pericol.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments