Start-UpNation te ajută, dar nu îți bagă în traistă!

Mirabela Miron, co-fondator AVISSO

0
659
Mirabela Miron

Draftul Legii Bugetului de Stat afișat în urmă cu o săptămână pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice a stârnit rumoare în rândul tuturor celor interesați de programul Start-UpNation, în plină desfășurare (sesiunea de aplicații se închide pe 12 februarie, la prânz). Pe scurt, în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri au fost prevăzute doar credite de angajament și doar sumele necesare pentru finanțarea estimată a unui număr de circa 2.200 de proiecte câștigătoare. La ora scrierii acestui articol numărul proiectelor depuse se apropie de 25.000 și este de așteptat ca, până la final, poate chiar să se dubleze.

Având în vedere lecția primei ediții Start-UpNation, cred că îngrijorarea este una mai degrabă artificială, deoarece, prin artificii de organizare și amânări repetate, acest program pare să aibă mai degrabă un ciclu de 3 ani de la lansarea apelului și până la ultimele decontări decât mult-trâmbițata desfășurare anuală. Guvernul a susținut varianta creditelor-punte pentru proiectele aprobate și la precedenta sesiune și e de așteptat că vor fi și acum încheiate parteneriate cu bănci comerciale care să ofere credite câștigătorilor proiectelor pentru a nu aștepta momentul efectiv al decontării cheltuielilor. În mod realist, probabil că Finanțele au ezitat să treacă niște sume concrete pe bugetul din 2019 în condițiile în care nu estimează că va cheltui efectiv acești bani. Rămâne de văzut cum va decurge procesul de selecție, când se vor semna contractele de finanțare de către OTIMMC-uri cu beneficiarii și când se va pune problema de decont.

Cred că discuția cea mai importantă legată de Start-UpNation ține de seriozitatea celor care depun proiecte și cât de realiste sunt acestea. În calitate de consultanți le punem întotdeauna în vedere clienților noștri faptul că nu există pe această lume un business solid dacă tu nu ești dispus să aduci în firmă propriul tău capital și să îți riști și banii tăi. Aportul fondurilor Start-UpNation trebuie văzute ca un sprijin, nu o izbăvire. Din acest motiv, pentru a demara într-un timp optim proiectele câștigătoare pe Start-UpNation e nevoie, pe lângă voință, și de un minim capital propriu și o educație financiară corespunzătoare. Start-UpNationte ajută, dar nu îți bagă în traistă!

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments