Surorile Costin din Belceşti, exemplu de dăruinţă

Ana Maria și Cristina Costin sunt din comuna Belcești. O anumită condiție a familiei lor a determinat-o pe mama celor două eleve să le trimită pe fete să studieze în Iași. Cristina are 11 ani și este elevă în clasa a V-a la Școala Particulară EuroEd iar Ana Maria este cu un an mai mare și învață la Liceul Pedagogic din Iași. Deși nu locuiesc la același cămin, cele două surori sunt de nedespărțit și luptă zi de zi pentru a avea un viitor mai bun.

0
921
Ana Maria și Cristina Costin

La o vârstă la care unii abia descoperă adolecența în toată complexitatea ei, Ana Maria și Cristina au lăsat totul în urmă, pentru a veni să învețe la Iaşi. Sora cea mare a reușit să obțină o bursă în cadrul Asociației ProRuralis iar acum spune că programul i-a oferit posibilitatea de a învăța la școala la care a visat.

“Sunt elevă în clasa a VI-a și învăț la Colegiul Pedagogic. Am venit la această școală pentru că mama mi-a spus că ar fi bine să studiez aici, să nu rămân acasă, să perseverez și să merg mai departe. De aceea am ales să o aduc și pe sora mea. Pentru mine ProRuralis înseamnă o șansă la educație. Probabil că mama noastră ar fi făcut tot posibilul ca noi să studiem în Iași dar ne era ceva mai greu”, ne-a spus Ana.

ProRuralis este o asociație prin care elevii care provin din mediul rural și obțin rezultate foarte bune la învățătura, pot beneficia de o bursă care să le acopere costurile pentru masă și cazare. Povestea celor două surori i-a impresionat pe cei din asociație.

“Pe Ana, sora cea mare am cunoscut-o în momentul în care mama sa a venit și a înscris-o cu dosarul pentru interviul de a intra în proiect. Doamna s-a ocupat foarte mult de educarea lor și a găsit o cale că numai aduse la o școală foarte bună le poate deschide noi orizonturi, mult mai bune față de ce li se putea oferi la un moment acolo. În felul acesta, mai întâi a intrat Ana Maria în proiect, a susținut testul IQ și l-a luat cu un procent foarte bun. S-a adaptat foarte bine la Liceul Pedagogic”, a declarat Dorina Hoțoleanu, președintele Asociației ProRuralis.

 

Un drum deloc ușor

Pentru că urma să se înscrie în clasa a V-a, Cristina a decis să o urmeze pe sora sa.

“Eu am aflat de ProRuralis de la sora mea cea mare și mama mea. Sora mea a beneficiat de bursă mai devreme decât mine”, spune Cristina.

Însă lucrurile nu au fost atât de ușoare pentru că fata cea mică nu reușise să dea admiterea.

“Știam că și ea urmează să treacă în clasa a V-a și își dorea să intre tot la Pedagogic însă nu a reușit să prindă perioada în care s-a dat acel concurs pentru intrarea în clasa a V-a și a rămas oarecum suspendată situația din mai până în august. Nu știam unde anume voi putea să o plasez pentru că erau toate clasele organizate încă din luna mai. Și dintre sponsorii noștri mai vechi, s-a ivit această oportunitate pentru Cristina de a fi școlarizată la Euro Ed în clasa a V-a. Toată situația ei o privesc ca pe o minune. Sper ca ea, timp de opt ani până în clasa a XII-a, când va termina, să realizeze ce oportunitate i se deschide”, a completat Dorina Hoțoleanu.

Acum, Cristina spune că are parte de un program mult mai încărcat față de alte școli de stat dar cu mult mai interactiv.

“La școală este destul de greu și avem mai multe obiecte ca în şcoala primară. Spre exemplu, facem mai multe limbi străine engleză, franceză, germana și chineza. Orele normale țin de la 08.00 dimineața până 14.00 iar după merg la diferite cluburi de la 15.00 la 16.30. Aici avem alte activități precum clubul de română unde discutăm despre cărți, citim, vizionăm filme. Cred că toate aceste activități și faptul că am un program încărcat mă va ajuta în viitor. Depinde de meseria pe care o voi alege dar cu siguranță îmi va fi de folos”, spune Cristina.

Pe de altă parte, Ana este foarte încântată de alegerea făcută iar acest lucru se vede prin notele obținute pe parcursul anului trecut.

“Îmi place foarte mult limba română, geografia, matematica, istoria. Anul trecut am terminat cu media 9,87. În spatele acestei note se ascunde foarte multă muncă, mult timp pe care l-am acordat temelor și studiului. Poate că au fost momente în care am stat și până la trei dimineața ca să învăț, dar merită tot efortul”, ne-a spus eleva.

 

Printre orele de chineză, germană, franceză

Fetele reușesc să își împartă timpul pentru a se putea bucura și de cei mai frumoși ani din viață.

“Îmi place limba franceză pentru că mi se pare mai ușor de învățat decât restul limbilor străine. În timpul liber îmi mai place să merg la baschet și îmi place să citesc. Sportul este o pasiune mai nouă de-a mea dar merg cu plăcere ori de câte ori pot la un club”, ne-a povestit Cristina.

La această vârstă poate că e prea devreme să vorbim despre perspective de viitor și poate chiar de cariere însă surorile își doresc cel mai mult să termine cu bine studiile.

“Am încercat să fiu cât de cât sigură pe mine și asta m-a ajutat foarte mult. Am avut persoane alături de mine și… am reușit! Pe viitor vreau să am note mari la toate obiectele și cred că merită tot acest efort. Am nevoie de acest proiect pentru a mă menține cât de cât sus cu învățătura”, a spus Cristina. Și un sfat elevilor care sunt în aceeși situație cu a lor:

“Le-aș spune să încerce pentru că încercarea moarte nu are și să învețe cât mai bine”, a spus Cristina.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentSfântul Valentin vs. Dragobete
Articolul următorAsta se numeşte ŢEAPĂ!
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments