Republica Moldova se pregătește de alegeri

Maia Sandu: Am văzut sprijin din partea guvernului de la București pentru guvernul de la Chișinău, în situația în care noi am așteptat mai multe mesaje de sprijinire a proceselor democratice

0
331
Maia Sandu

La finalul săptămânii, pe 24 ianuarie, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la vot pentru a alege noul legislativ. Basarabenii stabiliți în Iași sunt și ei așteptați la secția de votare de la Consulatul General al Republicii Moldova deschis la Iași. În aceaste zile, pe finalul campaniei electorale, o întâlnire cu moldovenii din partea de est a Prutului a avut și Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, care în ultimii ani este una dintre vocile cele mai critice la adresa guvernării de la Chișinău, și în mod special a lui Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova. 7 EST a stat de vorbă cu Maia Sandu despre finalul acestei campanii electorale și despre relația dintre București și Chișinău din ultima perioadă.

 

7 EST: Sunt utlimele zile de campanie electorală în Republica Moldova. Dacă e să facem o concluzie, cum a fost aceasta?

Maia Sandu, președinte PAS Republica Moldova: Aceste alegeri, din pespectiva organizării lor, sunt cele mai nedemocratice de la independență încoace. După numărul abuzurilor care au fost comise de către această guvernare și în perioada campaniei, dar și în lunile care au precedat această campanie, putem spune că aceste alegeri nu sunt nici libere și nici corecte, din păcate.

 

7 EST: Care este cea mai mare temere la finalul campaniei electorale? De ce vă este frică?

Maia Sandu: De fraude, pentru că știm că această guvernare, regim, are foarte mult de pierdut. Am vazut deja la alegerile din Chișinău că guvernarea poate să anuleze alegerile dacă nu le convine rezultatele și, da, în ultimele zile, în ziua alegerilor se pot întampla cele mai mari fraude. Evident că noi ne pregătim, cât de bine putem cu observatori, există și observatori internaționali și contăm pe prezența lor în secțiile de vot, dar contăm și pe vigilența cetățeanului. Toți cei care vor observa încălcări sperăm să le înregistreze, să le documenteze, pentru că noi ne dorim un parlament reprezentativ, ales cu votul tuturor cetățenilor și nu prin fraude așa cum își dorește regimul.

 

7 EST: Ultimele două sondaje făcute publice la Chișinău arată că blocul electoral din care faceți parte s-ar clasa pe locul doi în aceste alegeri, iar numărul de mandate nu ar fi suficient pentru a forma un guvern.

Maia Sandu: În primul rând există sondaje credibile și sondaje mai puțin credibile. În al doilea rând, dacă citiți chiar și cifrele acestor sondaje o să vedeți că peste 40% din cei chestionați nu au vrut să răspundă pentru cine o să voteze și asta li se întâmplă pentru că oamenilor le este frică, pentru că sunt terorizați de guvernare și aleg să nu răspundă. Ori, aceștia sunt alegătorii opoziției, alegătorii noștri, pentru că doar aceștia sunt intimidați, sunt speriați și noi contăm pe un rezultat mult mai bun decât cel pe care-l arată aceste sondaje.

 

7 EST: Care este cea mai gravă încălcare în aceste alegeri pe care ați văzut-o până în acest moment?

Maia Sandu: Cel mai grav este că această guvernare încearcă să obstrucționeze votul diasporei în situția în care Comisia Electorală Centrală îi anunță pe oameni cu două săptămâni înainte de ziua alegerilor că, cei care nu au pașapoarte valabile nu vor putea vota. Și aici trebuie să fac mențiunea că, de fiecare dată la alegerile precedente, cetățenii Republicii Moldova cu pașapoartele expirate au fost lăsați să voteze, iată acum sunt puși în situația în care să nu poată merge la vot și vorbim despre un număr enorm de oameni. Vorbim despre aproape jumătate de milion de cetățeni ai Republicii Moldova, care în același timp au și cetățenia statului român. Pentru că de aceea nu au pașapoarte moldovenești valabile, pentru că folosesc pașapoartele românești. Iată, vedem că acest electorat pro Romania, pro Europa, este împiedicat să voteze în aceste alegeri și consecințele pot fi dramatice pentru votul pro european.

 

7 EST: Cu toate acestea, cu cine ați putea face coaliție și forma guvernul după aceste alegeri în caz că le veți câștiga?

Maia Sandu: Categoric nu facem coaliție nici cu Partidul Socialiștilor, nici cu Partidul Democrat sau alte partide sateliți ai acestor două partide și, revin la exemplul alegerilor din municipiul Chișinău. Atunci când toate sondajele arătau că principalul candidat sprijinit de către Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma DA este pe locul trei, votul oamenilor a răsturnat această situație și candidatul nostru a obținut majoritate. Noi ne batem pentru majoritate și o să facem tot ce putem ca să obținem suficient sprijin din partea oamenilor ca să putem să implementăm programul despre care am vorbit în această campanie.

 

7 EST: De ce credeți că guvernarea de la București susține actuala guvernare de la Chișinău?

Maia Sandu: În general, am văzut sprijin din partea guvernului de la București pentru guvernul de la Chișinău, în situația în care noi am așteptat mai multe mesaje de sprijinire a proceselor democratice sau de încurajare a guvernului de la Chișinău să respecte caracterul liber și corect al acestor alegeri. De asemenea mesaje are nevoie acum Republica Moldova și cetățenii ei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments