Aplicația juridică Legal CAT este dezvoltată de către Asociația pentru Dialog în Justiție cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Iași (prin programul de finanțare nerambursabilă pe Legea 350/2005), cu implicarea Direcției Generale Anticorupție, a Inspectoratului Școlar Județean Iași și prin colaborarea cu firma de IT, Wakatech.
Legal CAT (sau Legal Civic Attitude) promovează cultura responsabilității ca principiu al unei societăți sănătoase, punând accent pe respectarea drepturilor, libertăților și îndatoririlor de cetățean.
Aplicația juridică poate fi descărcată din Magazin Play, fiind accesibilă pe mobil și pe desktop (accesând site-ul oficial al aplicației, www.legal-cat.ro).
Legal CAT cuprinde modulul „Joacă”, cu 20 de nivele de pregătire și evaluare, un dicționar de explicare a termenilor juridici, un modul „Știai că…?” (în care sunt prezentate legi ciudate din lume), o listă a liderilor (a celor mai buni jucători), posibilitatea de a adresa întrebări specialiștilor din toate domeniile dreptului prin intermediul modulului „Întreabă” și un ghid juridic pentru elevi în format pdf, pentru a completa aplicația.
Aplicația nu reprezintă o listă cu ce este bun sau rău, cu ce avem, sau nu, voie să facem.
Aplicația explică, prin joc, faptul că NOI suntem cei care deținem puterea de a alege binele în detrimentul răului, NOI suntem responsabili pentru schimbarea pe care ne-o dorim în viața particulară, în viața colectivă.
Concepută sub forma unui joc, aplicația Legal CAT ne îndrumă cum să aplicăm corect codul de principii și valori după care funcționăm în viața de zi cu zi. De ce este necesar să respectăm niște reguli de bază? Pentru a trăi în legalitate, corectitudine și armonie.
Ne naștem cu drepturi și obligații, însă nu ne naștem cu știința aplicării lor. De aceea, aplicația juridică Legal CAT vine gratuit în sprijinul cetățenilor, punând în practică lecția responsabilității: o lecție continuă despre alegeri, fapte și consecințe.
Aplicația contribuie la formarea bazei în domeniul civic, juridic al tinerilor și adulților, scopul general fiind de a forma cetățeni responsabili pentru faptele și acțiunile lor.
Legal CAT reprezintă atitudinea civică legală și corectă a fiecărui cetățean român (tânăr sau adult), care se află în situația de a decide pentru el sau pentru cei din jurul său.
La dezvoltarea aplicației au contribuit următorii specialiști din domeniul dreptului și ai justiției restaurative: Gabriela LUPȘAN – avocat, profesor universitar, doctor în drept, Ioana COSTEA – avocat, conferenţiar universitar, doctor în drept; Dan Constantin MÂȚĂ – avocat, lector universitar, doctor în drept, doctor în istorie; Mihai DUNEA – avocat, lector universitar, doctor în drept; Alexandru TOADER – notar public, asistent universitar, doctor în drept; Mihai Adrian HOTCĂ – avocat, profesor universitar, doctor în drept, arbitru, lector Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților; Doina STUPARIU – avocat, doctor în drept, mediator, consilier UNBR, fost director al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților Iași; Geta LUPU – avocat, arbitru, master în Drept contractual european – Universitatea de stat Roma lll, Italia; Lucia PASCARU – avocat, master în Dreptul afacerilor; Maria PĂDURARU – mediator, fondator al Asociației pentru Dialog în Justiție, jurnalist; Direcția Generală Anticorupție: www.mai-dga.ro, TelVerde – Linia telefonică anticorupție: 0800.806.806.
O parte din echipa de specialiști a dorit să rămână anonimă, drept pentru care îi respectăm confidențialitatea.
Maria Păduraru – Asociația pentru Dialog în Justiție