Incertitudini politice la Chișinău. Alegerile parlamentare au fost validate, dar ideea anticipatelor începe să prindă mai mult contur

La trei săptămâni de la alegerile parlamentare, Chișinăul rămâne în zona unei incertitudini politice, iar scenariile de viitor înclină tot mai mult spre conturarea unor alegeri anticipate. Chiar dacă blocul ACUM a primit două învitații la negocieri pentru crearea unei coaliții de guvernare, viziunile ireconciliabile ale celor care au acces în legislativul moldovenesc blochează orice inițiativă de dialog.

0
274
alegeri

Imediat după ce Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a anunțat cine sunt aleșii din noul legislativ, Partidul Democrat din Moldova a trimis celor doi lideri ai blocului ACUM scrisori pentru a-i invita la negocieri. Acest lucru a fost anunțat și de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care spune că partidele politice ar trebui să dea la o parte divergențele doctrinare pentru a servi intereselor cetățenilor. Maia Sandu și Andrei Năstase au refuzat categoric un dialog cu democrații.

Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate: „Nu ne interesează apelurile și propunerile liderului PD. Ei sunt cei care au fraudat aceste alegeri, să-și asume consecințele și dacă tare vor să facă coaliție, să facă coaliție cu hoți ca ei, să nu apeleze la oameni onești cum suntem noi, cei din blocul ACUM.”

Imediat după acest refuz democrații i-au acuzat pe liderii blocului ACUM că ar duce țara în haos și ar fi principalii vinovați ai unor alegeri anticipate.

 

Presiuni din societatea civilă pentru o coaliție ACUM-PSRM

După alegeri, o parte din activiștii civici de la Chișinău care au susținut opoziția au început să impună în spațiul public un scenariu de coaliție provizorie între blocul ACUM și partidul socialiștilor moldoveni, condus din umbră de actualul președinte Igor Dodon. Scenariul care stă la baza acestei idei ar fi votarea unui șir de legi, printre care și legea electorală, care ar duce la debarcarea lui Vladimir Plahotniuc de la putere, iar apoi organizarea unor alegeri anticipate. Ambii lideri ai blocului ACUM și-au menținut poziția de a nu face alianță cu socialiștii lui Dodon.

Andrei Năstase, partidul Platforma DA: „Nu vom recurge la niciun fel de complicităţi nici cu Plahotniuc, nici cu Dodon, nici cu Şor.”

Maia Sandu, partidul Acțiune și Solidaritate: „Excludem această posibilitate și îi rugăm pe toți cei care distribuie aceste falsuri, pentru că am văzut și în presă déjà falsuri despre o eventual coaliție dintre ACUM și PSRM sau despre o eventual coaliție dintre ACUM și PD, să nu mai dezinformeze oamenii. Noi am făcut niște angajamente clare în fața cetățenilor și menținem aceste angajamente”.

 

PSRM a invitat liderii ACUM la discuții

Chiar dacă scenariul unei coaliții între socialiști și democrați este tratat la Chișinău ca având cea mai mare șansă, cei 35 de deputați ai PSRM au semnat o declarație în care promit alegătorilor că nu-și vor părăsi formațiunea când vor ajunge în noul parlament. Totodată, chiar dacă atât Maia Sandu, cât și Andrei Năstase au spus clar că nu vor negocia cu socialiștii, Zinaida Greceanîi, președintele PSRM, au venit cu o inițiativă de a avea un dialog cu cei doi lideri. Această invitație a primit și ea un refuz din partea blocului ACUM.

Andrei Năstase, partidul Platforma DA: ”Nu facem nimic mai mult decât să ne ținem de cuvânt, să ne ținem de angajamentele făcute tuturor cetățenilor, pentru că înainte de alegeri nu ne adresam doar celor care ne vor vota în alegeri, ci tuturor cetățenilor.”

 

În replică, socialiștii au acuzat blocul ACUM că utilizează ”politica struțului” și nu le pasă de evoluția politică de mai departe a țării.

 

Blocul ACUM propune un pachet de legi de dezoligarhizare

După ce au refuzat cele două invitații de dialog cu democraţii și cu socialiștii, liderii blocului ACUM au venit cu un pachet de legi numit simbolic ”de dezoligarhizare a statului”. Aceste legi s-ar adresa tuturor deputaților cărora ”le pasă” de Republica Moldova și înțeleg că lucrurile merg greșit. Printre măsurile care ar urma să fie votate se numără demiterea procurorului general, conducerii Serviciului de Informații și Securitate, demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale, Centrului Național Anticorupție, Consiliului Audiovizualului, Autorității Naționale de Integritate și a Curții Supreme de Justiție. Totodată, Maia Sandu și Andrei Năstase propun anularea sistemului electoral mixt și crearea unor comisii parlamentare de anchetă pe subiectul furtului miliardului, consecințele implementării legii privind amnistia capitalului și anchetarea operațiunilor spălării de bani prin băncile moldovenești.

Nimeni din noii deputați aleși nu au răspuns acestei inițiative lansate de liderii blocului ACUM.

Analiștii de la Chișinău văd o viitoare guvernare tehnocrată formată de democrați

Chiar dacă scenariile actuale duc tot mai mult cu gândul la alegeri anticipate, unele voci de la Chișinău rămân pe poziția că scenariul pregătit este un guvern tehnocrat format pe nucleul democraților și alți câțiva deputați din formațiunile politice care au ajuns în parlament.

Vlad Kulminski, politolog: ”Cred că acum se caută nişte justificări pentru a legitima un guvern tehnocrat, tehnic, în afara politicii şi geopoliticii, la care să se alăture vreo 7-8 deputaţi din partea PSRM şi vreo 4-5 deputaţi din partea Blocului ACUM. Eu cred că aceasta este varianta de bază a PD, în pofida unor analize care spun că PD este foarte bine pregătit de anticipate. Eu nu cred că PD la modul serios ia în considerare anticipatele. Şi se pare că această aşa-zisă coaliţie tehnocrată va fi la fel de nelegitimă ca şi actualul Guvern, creat cu 19 mandate şi restul mandatelor au fost achiziţionate prin diferite metode.”

Acest scenariu însă nu este cel mai favorabil pentru socialiștii moldoveni, iar președintele Igor Dodon a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, că ar putea convoca noul Parlament pe 25-26 martie, menționând că înclină tot mai mult spre posibilitatea unor alegeri anticipate, în cazul că nu se găsește o altă soluție, amiabilă, de formare a unei coaliții de guvernare.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments