Zona Metropolitană Iași. Primarii de la comune s-au gospodărit singuri

Proiectul zonei metropolitane ce prevedea dezvoltarea Iașului până la Podu Iloaiei a rămas doar pe hârtie. Un proiect stufos și promițător prin care Iașul devenea o adevărată metropolă era prezentat de autorități în urmă cu 15 ani. În realitate, nu s-a făcut mai nimic. Primarii comunelor învecinate Iașului, ce urmau să facă parte din zona metropolitană, s-au gospodărit singuri. Unii au atras investitori precum gigantul Delphi, alții au pus la dispoziție terenuri pentru investiții imobiliare.

0
2053

Zona Metropolitană s-a transformat în micile orășele de lângă Iași

Zona Metropolitană Iași, un proiect prezentat cu mare fast în urmă cu 15 ani, a rămas doar pe hârtie. Proiecte îndrăznețe ce urmau să facă din Iași o adevărată metropolă zac și acum pline de praf în sertarele Consiliului Județean. Chiar și fără aceste proiecte, comunele din jurul Iașului s-au dezvoltat de la un an la altul. Unele au atras giganți precum Delphi, alți primari au reușit să atragă dezvoltatori imobiliari. Vrând-nevrând, cu sau fără sprijinul Asociației Zonei Mitropolitane, ieșenii au căutat liniștea în comunele limitrofe, fugind de aglomerația Iașului. Ce le-a oferit primarii de la sate, vedeți în cele ce urmează.

Iașul este într-o continuă dezvoltare şi ne referim nu numai la orașul de peste 400.000 de locuitori, ci și la comunele din jur. Investitorii vin aici, atrași de zonă și de facilitățile oferite de autoritățile locale. Iată de ce putem spune, fără nicio rezervă, că Tomești, Miroslava, Lețcani, Holboca, Rediu, Ciurea sau Valea Lupului sunt micile orășele din coasta Iașului. Vă prezentăm în continuare avantajele fiecărei comune.

 

Tomești ar putea avea statut de oraș

La est de municipiul Iași, comuna Tomești, cu 15.000 de locuitori în cele 4 sate și cartierul de blocuri, ocupă o suprafață de 3.800 de hectare. Acest ultim aspect nu a constituit o piedică pentru primarul comunei, care s-a preocupat continuu de bunăstarea oamenilor. Investițiile realizate aici au condus nu numai la scăderea infracționalității, ci și la ridicarea nivelului de trai al oamenilor. Cei 200 de kilometri de drumuri comunale și sătești au necesitat și necesită în continuare investiții în modernizare. Din taxe și impozite se adună în fiecare an aproximativ cinci milioane de lei. Bugetul total al comunei îi permite primarului Ștefan Timofte să înceapă ori să continue investițiile demarate în anii trecuți, investiții care nu sunt puține.

”Avem investiții mari, și voi începe cu satul Vlădiceni, unde avem de făcut extinderea rețelelor de gaz metan, pe strada Trandafirilor, Sfântul Nicolae, Trotreanu, Sfântul Ion cel Nou de la Suceava. Tot în Vlădiceni construim un dispensar, trotuare. Cu fonduri de la GAL construim un trotuar de la Sala de Sport până la Primărie. Asfaltăm patru străzi începute din 2018 – Aluniș, Șoseaua Veche, Valea Lupului și Islaz. Avem aducțiune de gaz pe strada Dealul Doamnei. Pentru rețea de canalizare în satul Goruni avem o investiție de 2,5 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării”, ne spune primarul Ștefan Timofte.

Cu un milion de euro de la Uniunea Europeană vor fi asfaltate alte șapte străzi – Nucilor, Releu, Speranței, Coasta Morii, Centru de Zi, Crinului, Aleea Viilor, și o porțiune din Șoseaua Veche care va lega drumul județean de drumul național. Edilul are în plan și extinderea Amfiteatrului în aer liber și a locului de picnic. ”Vrem să plantăm în cartierul de blocuri în jur de 1.000 de arbori ornamentali, şi vom amenaja Aleea Trandafirilor – o stradă plină cu trandafiri, va fi foarte frumos acolo. Tot în cartier vom reamenaja două parcuri de joacă”, ne asigură primarul.

Va fi reabilitat Centrul de zi, iar în curs de finalizare este modernizarea dispensarului din satul Chicerea. Tot la Chicerea va fi asfaltat un drum care face legătura spre Comarna, și acolo va fi și o pasarelă care să asigure accesul persoanelor cu handicap. În cartierul de blocuri se vor finaliza lucrările la biserică. O nouă mașină pentru Poliția Locală, amenajarea a patru stații de autobuz, şi reabilitarea unui pod în satul Goruni sunt alte investiții importante în Tomești. În plus, vor fi construite 70 de platforme pentru pubelele destinate colectării selective a deșeurilor. Containerele speciale în care vor fi puse pubelele deja au fost cumpărate.

Autoritățile din Tomeşti se gândesc nu numai la vii, ci și la cei trecuți în Lumea Umbrelor. ”Vrem să achiziționăm un teren pentru cimitir – da, este nevoie și de așa ceva – ca să extindem cimitirul existent cu măcar 2.000-3.000 de metri pătrați. Deocamdată nu am reusit, căci oamenii sunt reticenți”, a mai spus primarul. Valoarea totală a investițiilor care vor fi realizate anul acesta în Tomeşti este de 6 milioane de lei de la bugetul local şi 5 milioane de euro din diferite alte surse de finanțare. Cu alte cuvinte, comuna Tomești se dezvoltă prin forțe proprii, și se dezvoltă foarte bine. Apropierea de Iași și utilitățile existente îi atrag și pe investitorii ce contribuie substanțial la bugetul comunei, care este de aproximativ 16 milioane de lei.

 

Patinoar cu nocturnă la Ciurea

În partea de nord a municipiului Iași, pe o suprafață de 5.000 de hectare se întinde comuna Ciurea, care numără aproape 16.000 de locuitori, care contribuie cu trei milioane de lei la bugetul local. 100 de kilometri de drumuri sunt împânzite în toate cele șapte sate ale comunei. Bugetul total de peste 20 de milioane de lei permite edililor să realizeze proiecte ample, destinate copiilor și tinerilor în primul rând. Școli noi în satele Slobozia, Hlincea, Lunca Cetățuii, modernizarea celor existente în satele Dumbrava și Piciorul Lupului, grădiniță și creșă în Piciorul Lupului, aducțiuni de apă în toate satele, drumuri modernizate, terenuri de sport, parcuri, sunt doar câteva dintre proiectele ambițioase ale primarului Cătălin Lupu. ”În afară de acestea, vrem să începem investiții la realizarea unui patinoar cu nocturnă în satul Lunca Cetățuii, a unui centru de îngrijire a persoanelor vârstnice în satul Curături, să modernizăm dispensarele comunale și să extindem rețelele de gaze naturale în comună”, a adăugat primarul Cătălin Lupu. Pentru realizarea acestor obiective, comuna va beneficia de fonduri de la Guvern și de la Uniunea Europeană prin diverse programe.

 

Miroslava, cea mai bogată comună din România

Cu o suprafață de peste 8.000 de hectare și 12.150 de locuitori (conform ultimului recensământ din 2011), comuna situată în partea de sud-vest a municipiului Iași este una dintre cele mai dezvoltate din județ. În ultimii ani, localitatea a cunoscut o dezvoltare accelerată, datorită construcțiilor și a investițiilor. De altfel, în toate cele 13 sate există peste 410 de kilometri de drum, din care 90 la sută sunt modernizate. Cetățenii care au locuințe acolo și agenții economici contribuie anual cu aproximativ 5 milioane de euro la bugetul local. ”În anul 2019 avem trei proiecte finanțate de Uniunea Europeană și șase proiecte pe Programul Național de Dezvoltare Locală II. Acestea presupun construcția a cinci școli, rețele de canalizare, reparații capitale la Liceul Agricol și alimentări cu apă la patru sate”, ne-a spus primarul Dan Niță. Tot în această comună s-au mai anunțat și alte investiții private. Spre exemplu, cea mai cunoscută femeie de afaceri din Iași, Doina Cepalis, patroana celui mai mare producător european de scaune auto pentru copii, va ridică împreună cu soţul său şi alţi doi parteneri de afaceri un complex imobiliar cu 140 de locuinţe individuale. „Este cu siguranţă cel mai mare proiect imobiliar de case individuale de la noi din judeţ, deoarece vorbim de 10 hectare pe care se vor construi în jur de 150 de case. Terenul se află în Valea Ursului, peste drum de biserică, unde este un teren viran care are utilităţile trase la stradă şi unde acum se fac lucrări la drum”, a declarat primarul Dan Niţă. 

 

Primăria Rediu își face sediu nou

La sud-est de Iași, pe 4.100 de hectare, se întinde comuna Rediu, care numără 7.000 de locuitori, ce contribuie în fiecare an cu un milion de lei la bugetul de taxe și impozite. 100 de kilometri de drumuri străbat satele ei. ”Anul acesta continuăm lucrările la un nou sediu la Primărie, un cămin cultural, vom asfalta câteva drumuri, și vom continua lucrările la extinderea rețelei de apă potabilă. Avem multe de făcut, dar nu prea avem bani. Bugetul estimat este de 1,2 milioane de lei”, ne spune primarul Vasile Haidău. Zona se dezvoltă datorită construcțiilor de locuințe. Investitorii cam ocolesc localitatea, și motivează că nu găsesc forță de muncă.

 

La Valea Lupului se asfaltează străzile

Pe partea dreaptă a Drumului Național 28 Iași – Pașcani, imediat după municipiul Iași, ajungem în comuna Valea Lupului, care se întinde pe 1.100 de hectare, din care 800 de hectare sunt în intravilan. Sunt 70 de kilometri de drumuri comunale. În fiecare an, la bugetul local se strâng 1,1 milioane de lei din taxele și impozitele percepute pe terenuri, clădiri, mijloace auto ce aparțin persoanelor fizice și juridice. Anul acesta, edilul localității a estimat un buget de 4 milioane de lei. ”Putem spune că vom asfalta mai multe străzi – este vorba de străzile Dimineții, Trandafirilor, Speranței, Valea Vitejilor, Nuferilor, Cuza Vodă, Victoriei, Gheorghe Asachi. În plus, vom extinde rețeaua de iluminat public, apoi urmărim finalizarea construcției sediului Primăriei, două grădinițe cu program prelungit – una cu fonduri de la Guvern, cealaltă pe fonduri europene, un teren de sport. De asemenea, vom face stații de autobuz cu treceri pentru pietoni semnalizate la drumul European, într-un proiect comun cu Iașul”, a spus primarul Dumitru Mihăiluc. Comuna se dezvoltă doar datorită investițiilor în locuințe. De altfel, în Valea Lupului sunt 10.000 de locuitori, iar populaţia este în creştere.

 

Grădinițe la Holboca

În partea de est a municipiului Iași, comuna Holboca este probabil cea mai mare din județ din punctul de vedere al numărului de locuitori – 17.000. Întreaga comună se întinde pe 5.000 de hectare. 30 de kilometri de drum comunal străbat satele comunei. 1,3 milioane de lei este bugetul total al comunei, care are în derulare proiecte pe Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, ori Programul Național de Dezvoltare Locală: grădiniță și creșă în Dancu, o grădiniță în Holboca, un drum de exploatație agricolă de aproximativ 4 kilometri, cămin cultural modernizat în Holboca. Primarul Gheorghe Ștefurac ne spune că în zonă sunt foarte mulți agenți economici, nu neapărat mari, dar care contribuie la bunul mers al lucrurilor.

 

La Lețcani se face parc industrial

La 16 kilometri de Iași pe drumul spre Pașcani se află comuna Lețcani, care se întinde pe 5.455 de hectare. Comuna este străbătută de 30 de kilometri de drumuri comunale. Are 8.000 de locuitori care beneficiază de servicii și utilități așa cum se cuvin într-o țară europeană. ”În cursul acestui an avem în plan să extindem rețeaua de canalizare în satele Bogonos, Cogeasca și Cucuteni, apoi rețele de gaz metan în toate satele, asfaltarea unui drum comunal 26B preluat de la Direcția Județeană de Drumuri”, ne-a spus primarul Stelian Turcu. Tot anul acesta vor începe lucrările și la Parcul Industrial Lețcani, care va aduce numeroși agenți economici în zonă.

Aşadar, iată că Zona Metropiltană Iaşi se extinde continuu. Însă cu aportul primarilor. Nu după proiectul stufos prezentat de șefii Consiliului Județean în 2004. Şi s-ar dezvolta şi mai bine dacă Iaşul ar fi legat de centrul ţării prin drumuri mai bune şi mai rapide. Dar autostrada sau drumurile expres constituie capitole delicate, care necesită timp şi bani.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments