Colţul Smart: Ce este un oraș inteligent?

0
199
oraș inteligent

Orașele se confruntă cu provocări importante, cum ar fi urbanizarea rapidă, schimbările climatice și presiunea crescută asupra serviciilor publice. Pentru a răspunde provocărilor și a valorifica oportunitățile, acestea sunt încurajate să devină “orașe inteligente”.

Institutul Britanic de Standarde definește orașele inteligente astfel: “integrarea eficientă a sistemelor fizice, digitale și umane în mediul construit, pentru a asigura un viitor durabil, prosper și inclusiv pentru cetățenii săi”.

Cisco definește termenul ca fiind „acele orașe care adoptă soluții scalabile care profită de tehnologia informației și comunicațiilor pentru a crește eficiența, a reduce costurile și a spori calitatea vieții “.

Elementul comun al celor mai multe definiții îl reprezintă utilizarea tehnologiilor și a datelor inteligente, acestea fiind mijloacele de rezolvare a provocărilor durabile ale orașelor. Tehnologiile inteligente variază de la soluții hardware scumpe, cum ar fi centrele de control al orașului, rețelele inteligente și vehiculele autonome, până la soluții mult mai ieftine, cum ar fi aplicațiile smart phone, platformele online care colectează ideile cetățenilor și senzorii de mediu. Datele sunt, de asemenea, esențiale pentru orașele inteligente, în special utilizarea datelor mari și a datelor deschise.

Inițiativele privind orașele inteligente pot fi clasificate în două abordări principale: „de sus în jos” și „de jos în sus”. Abordările „de sus în jos” se concentrează pe tehnologie, eficiență și planificarea generală, integrând datele din diferite sisteme într-un centru operațional central. Abordările „de jos în sus” se concentrează pe cetățeni și pe modul în care pot utiliza tehnologii inovatoare, cum ar fi mass-media, aplicații mobile și date deschise pentru a crea soluții la problemele care contează și pentru a permite schimbarea comportamentului.

Deci, orașele inteligente există deja sau sunt o aspirație viitoare? Orașele inteligente sunt create, ele nu există pur și simplu sau nu apar, dar nu există un punct final. Mai degrabă, a deveni un oraș inteligent este un proces continuu prin care acestea folosesc tehnologii inteligente și abordări inovatoare pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă, ajutându-le să devină mai rezistente și viabile.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentHoroscop 30 martie 2019
Articolul următorExpoziţie şi prelegeri publice la Clubul Fotografilor Iaşi
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments