NATO va intensifica prezenţa și supravegherea în Marea Neagră din cauza Rusiei: „Moscova e tot mai agresivă”

0
180
NATO în Marea Neagră

NATO sărbătoreşte zilele acestea 70 de ani de la înfiinţarea ca alianţă militară şi transmite cu această ocazie un mesaj dur către autorităţile de la Moscova. Agresivitatea Rusiei din ultima perioadă nu rămâne nesancţionată, iar Alianţa îşi va intensifica prezenţa în Marea Neagră, a anunţat ambasadorul Statelor Unite la NATO, Kay Bailey Hutchison. Cu două zile înainte de reuniunea ministerială de la Washington, când reprezentanţii statelor membre vor sărbători 70 de ani de la apariţia NATO, pe 4 aprilie 1949, şefa Delegaţiei Permanente a Statelor Unite la Alianţă a discutat cu jurnaliştii din întreaga lume despre securitatea în cadrul NATO. Federaţia Rusă a fost chiar subiectul primei întrebări, în condiţiile în care relaţiile NATO cu Moscova sunt tot mai încordate. Anul trecut, Marina rusă a capturat trei militari ucraineni, pe care îi ţine închişi la Moscova.

„În mod cert, eforturile noastre vor merge către a întări apărarea în zona Mării Negre„, a spus ambasadorul Hutchison. Ea a invocat agresiunile Rusiei în Ucraina şi încercările Moscovei de a destabiliza această ţară. Răspunsul NATO va fi de a-şi intensifica prezenţa în Marea Neagră. „Vom căuta metoda prin care să facem mai mult în toată zona Mării Negre. Vom întreprinde mai multe misiuni de supraveghere, vor fi mai multe nave din statele membre NATO în Marea Neagră şi există deja sancţiuni împotriva celor care i-au răpit pe marinari”, a spus ambasadorul SUA la NATO.

Kay Bailey Hutchison a vorbit şi despre relaţia cu unii dintre membrii NATO. România a fost lăudată în acest context. „Avem o relaţie extraordinară cu autorităţile din domeniul Apărării din România şi cu armata română. Sunt contributori foarte importanţi la misiunea NATO. Îşi fac treaba şi avem o relaţie foarte bună, şi vom continua să întărim relaţiile şi cooperarea militară”, a spus ea. Relaţiile din cadrul Alianţei şi viitoarele ameninţări vor fi discutate zilele acestea la Washington. Acolo are loc, miercuri şi joi, reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO. Reuniunea va fi condusă de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, sub patronajul secretarului american de stat, Mike Pompeo.

SURSA www.libertatea.ro

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments