A intrat in vigoare taxa pe sticlă și a fost introdusă garanţia pe ambalajele reciclabile. Vom plati mai mult pentru sticlele de bere, de suc sau de apă. Câte 50 de bani vom lăsa în plus în magazine pentru fiecare sticlă plină, dar ne vom recupera banii atunci când aducem înapoi recipientele goale. Marile magazine sunt obligate să amenajeze spaţii speciale pentru ambalajele colectate de la clienţi, pentru a încuraja reciclarea. Ideea este ca putem economisi bani, în timp, dacă strângem ambalajele şi le ducem înapoi de unde le-am cumpărat.
Mai exact, aceste magazine trebuie:
– sa il informeze pe client ca valoarea fiecarui ambalaj reutilizabil este de 0,5 lei si sa evidentieze pe bon aceasta valoare;
– sa preia, la cerere, ambalajele reutilizabile de la client, in regim de garantie;
– sa-i returneze clientului, la cerere, in baza bonului fiscal, 0,5 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil returnat.
Ce este, de fapt, ambalajul reutilizabil? OUG 74/2018 nu ofera o lista exhaustiva cu aceste ambalaje – pe care sa figureze, spre exemplu, sticle, borcane sau butoaie cu diverse gramaje etc. – ci il lasa pe producator sa stabileasca singur care dintre ele merita refolosite.
In plus, ordonanta prevede ca producatorul trebuie sa scrie pe eticheta daca ambalajul este reutilizabil, astfel incat sa stie si clientul ca il poate returna, contra garantiei de 0,5 lei.
Guvernul a considerat ca acest sistem merita impus prin ordonanta de urgenta pentru ca va creste rapid numarul de ambalaje care – in loc sa ajunga la gunoi si sa polueze – vor fi repuse in circuitul de productie.
In realitate – desi ideea de a reutiliza ambalaje e buna – noul sistem de reciclare gandit de Guvern nu va putea fi aplicat de azi. In primul rand, supermarketurile nu au inca nici spatii si nici circuite de lucru pentru preluarea ambalajelor reutilizabile.
Directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), George Badescu, a spus ca reciclarea, in sine, este necesara. Dar ca pentru implementarea sistemului impus de OUG 74/2018 va fi nevoie de o perioada de adaptare.
Mai mult, Laurentiu Capmare, directorul fabricii tecucene de conserve Contec Foods, spunea pentru Ziare.com ca nimeni nu va putea aplica aceasta ordonanta, nici producatorul, nici supermarketul. „Si va spun de ce. Oamenii care au creat-o s-au gandit ca producatorul va refolosi sticlele si borcanele. Problema este ca acestea nu mai sunt la fel de rezistente cum erau odata. Acum bagi 100 de sticle in masina de spalat si esti norocos daca mai scoti 60! Si-atunci, de ce sa te mai chinui sa le refolosesti? In ordonanta scrie ca producatorul trebuie sa declare ca ambalajul e reutilizabil. Dar de ce ar face-o? Credeti ca o va face vreunul? Eu nu cred”, a explicat acum ceva vreme omul de afaceri.
La randul sau, Julia Leferman, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei, a explicat pentru Ziare.com ca deja in industria pe care o reprezinta sistemul de reutilizare a ambalajelor functioneaza. Daca el se va putea si extinde ramane de vazut.
Legea spune ca o sticla de bere sau un borcan, spre exemplu, indiferent de caracteristicile tehnice, sunt considerate reutilizabile numai daca producatorul le declara ca atare.
Asa se face ca producatorul poate declara ca o sticla de 0,5 litri cu bere sau un borcan de 800 de ml cu muraturi livrate unui restaurant sunt reutilizabile (pentru ca si le poate recupera usor), dar ca alte ambalaje similare, livrate unui magazin, nu sunt reutilizabile (din cauza ca ar fi greu sau chiar imposibil de recuperat).
Potrivit legii, in 2019, atat producatorii cat si comerciantii se vor putea acomoda cu sistemul de returnare a ambalajelor. Incepand cu anul 2020, insa, producatorii vor fi obligati sa foloseasca din ce in ce mai multe ambalaje reutilizabile. Iar pana 2025, un sfert dintre ambalajele folosite de producatori vor trebui sa fie reutilizabile. Asta daca legea nu se va schimba intre timp.
Vor urma scumpiri? Nu stim inca…
Nimeni n-ar putea spune cu certitudine, momentan, ce si cand se va intampla, in acest sens. S-ar putea chiar sa mai dureze o vreme pana sa primim un raspuns clar la aceasta intrebre.
Motivul: in conditiile in care sistemul de returnare a ambalajelor nu e inca pus la punct, e foarte posibil sa nu vedem prea curand, pe rafturile marilor magazine, produse in ambalaje reutilizabile.
Prin urmare, nu numai ca exista mari sanse ca masura sa nu se aplice incepand de azi, ci e posibil ca nici macar anul acesta sa nu fie implementata in realitate.