Pentru această rețetă vă trebuie un kilogram de cartofi fierți în coajă, 250 de grame paste scurte uscate, trei cepe mărișoare, trei linguri bune de ulei, sare, piper, chimen, boia dulce, verdeaţă tocată și aproximativ o oră de stat în bucătărie.
Retetă economică
Pastele cu cartofi și ceapă călită poate fi considerată și o rețetă economică, ea fiind o metodă de reciclare a anumitor feluri de mâncare rămase din ziua anterioară. Practic, cartofii fierți sunt un laitmotiv al bucătăriei ardelenești, un ingredient simplu care rezistă bine câteva zile. Dacă doriți să aveți cartofii fierți foarte gustoși se recomandă sărarea apei în care fierb. Practic o parte din sare va trece prin coajă și le va oferi un gust plăcut. Preferabil ar fi să folosim ceapă veche, iar uleiul se pune din belșug deoarece cartofii fierți îl absorb bine de tot. Laștele sau pastele care se folosesc în mod tradițional la acest fel sunt din cele late și scurte însă puteți adapta rețeta și cu alte tipuri și modele de tăiței.
Mod de preparare
Pentru început pregătim cartofii care trebuiesc fierți în coajă cu multă apă și maximum trei lingurițe de sare și se lasă la răcorit. După care se decojesc și se taie în cuburi. Pregătim și ceapa care se decojește și se taie peștișori. Puteți folosi o ceapă albă, una roșie, iar dacă aveți puteți să puneți și o ceapă verde. Între timp se pune la fiert o oală cu apă și sare pentru paste, acestea se fierb conform indicațiilor de pe pachet, după care se pun la scurs și se stropesc cu puțin ulei ca să nu se lipească unele de altele. Punem și ceapa la călit cu trei linguri de ulei, 2 lingurițe de chimen semințe și un praf de sare.
Chimenul se pune de la început ca să se prăjească un pic și să i se dezvolte aroma. Lăsăm la foc mic aproximativ cinci minute. În tigaie se pun și cartofii cubulețe, asezonăm cu piper negru proaspăt măcinat și sare. Trebuie să amestecăm cu grijă ca să nu se zdrobească apoi cartofii. După aproximativ patru minute punem și pastele fierte peste cartofi și amestecăm ușor. După ce am stins focul de sub tigaie, presărăm pătrunjel verde tocat peste pastele cu cartofi și ceapă. La sfârșit se adaugă niște boia. O rețetă care se ciugulește din oală.
Din această rețetă trebuie să vă iasă patru porții bune de paste cu cartofi cu ceapă călită, iar dacă trecem de perioadă de post, tăiței sau laște cu crumpi răntăliți pot fi o ganitură perfectă pe lângă cărnuri fripte.