Neputincioşi în faţa defrişărilor

Conform ultimelor date furnizate de către Direcția Silvică Iași, mii de hectare sunt fără pază iar reprezentanții instituției spun că acest lucru se întâmplă din cauza primarilor din județ care nu depun documentele necesare pentru a intra în evidență.

0
520
defrisari

Direcția Silvică Iași administrează pădurile care aparțin statului. Suprafața administrată este de peste 65.000 de hectare. În plus, oferă servicii silvice și administrează încă 6.600 de hectare fond forestier proprietate privată. Acum, Direcţia Silvică Iaşi se află în plin proces de preluare a mai multor păduri.

“Orice tăiere care se produce sau se prezintă pe media unui eveniment referitor la tăierea unor arbori, suntem asociați în mod greșit și făcuți direct răspunzatori pentru aceste fenomene. Ceea ce se întâmplă în pădurile private pentru care noi nu asigurăm servicii silvice sau administrative, nu sunt în competența noastră și nu ni se pot atribui anumite fenomene care se produc”, a explicat Corneliu Parascan, directorul Directiei Silvice Iași. Şi la nivelul judeţului Iaşi sunt păduri deţinute de privaţi.

“La nivelul județului Iași, aproximativ 5.000 și ceva de hectare sunt fără pază, adică nu sunt asigurate servicii silvice și suntem în plin proces de preluare a acestor suprafețe conform unor prevederi din Ocolul Silvic. Dorim pe această cale să sensibilizăm primarii de a ne furniza date nouă și celor de la Garda Forestieră pentru a prelua aceste suprafețe pentru care bugetul de stat are alocate anumite sume”, a completat directorul Direcției Silvice.

Singurii care pot împiedica defrișările ilegale sunt primarii, iar Direcția Silvică speră ca pe viitor să existe o colaborare mai bună în acest sens.

“Este un proces foarte greoi pentru că nu mai există evidențe de la legea 18 și, practic, noi nu putem prelua suprafețe unde nu primim notificările și răspunsurile de la Unitățile Teritorial Administrative. Asta nu înseamnă că noi nu participăm sau nu dăm curs organelor abilitate să facă controale la păduri dar sunt fenomene ce nu pot fi atribuite Direcției Silvice Iași”, spune Corneliu Parascan.

 

Campanii de plantare de arbori

În Luna Plantării arborilor, la nivelul județului Iasi, au fost demarate mai multe acțiuni de plantare de copaci. În cadrul acestor acțiuni au fost implicate mai multe instituții școlare dar și administrativ-teritoriale, unde s-au plantat mii de puieți.

“Noi am demarat mai multe acțiuni în acest sens și am zis că este de bun augur să venim cu câteva precizări prin care noi derulăm această campanie în fond forestier propietate publică. Se fac eforturi umane, financiare și de puieți pentru a obține pădure și de a beneficia de toate rolurile pe care le are”, a mai spus Corneliu Parascan.

 

Poliția demarează acțiuni legate de comerțul materialului lemnos

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Iași și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Suceava acționează pe raza județului Iași, pentru  verificarea modului de respectare a legislaţiei de comercializare a materialului lemnos. Săptămânal, aceștia aplică sancțiuni socităților care nu respectă toate procedurile legale de posesie a lemnului cât și comercializarea lui. În luna martie, o firmă din comuna Moșna, a fost amendată pentru că la sediul unității erau desfășurate activități de rindeluire şi prelucrare a lemnului, fără autorizaţie de mediu. De asemenea, organele de control au descoperit faptul că nu există registru de evidenţă intrare – ieşire a materialului lemnos. La nivelul județului Iași s-a demarat o campanie denumită „Scutul Pădurii”, în care au fost implicate mai multe structuri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași și Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași, împreună cu reprezentanți ai Direcţiei Silvice Iaşi şi Gărzii Forestiere Suceava – Biroul Judeţean Iaşi. Aceste echipe mixte au acționat în teritoriu și au verificat nu mai puțin de 58 de societăți comerciale, 36 de autovehicule și au fost legitimate peste 100 de persoane.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments