Prima ședință de constituire a Parlamentului nou de la Chișinău a avut loc pe 21 martie, aceasta fiind și ultima ședință publică a noului legislativ. După această ședință, deputații au avut zece zile la dispoziție pentru constituirea facțiunilor parlamentare. După această procedură aleșii ar trebui să aleagă președintele și vicepreședinții legislativului și să formeze Biroul Permanent al Parlamentului. Acest lucru însă nu s-a întâmplat pentru că nu există până în acest moment formată o majoritate parlamentară. Fiecare dintre cele trei formațiuni clasate pe primele locuri la alegerile din februarie – socialiștii lui Igor Dodon, democrații lui Vladimir Plahotniuc și deputații blocului ACUM – nu dețin numărul necesar de voturi și pot crea o majoritate doar dacă se unește măcar cu încă una.
Cine și ce funcție vrea?
Cu toate că nu există nicio certitudine că la Chișinău ar putea apărea o majoritate în legislativ, există câteva nume care au fost vehiculate pentru funcția de președinte al Parlamentului și funcția de prim-ministru. Chiar în ziua constituirii legislativului, deputații Partidului Șor, condus de principalul actor în furtul miliardului Ilan Șor, au anunțat că ei îl înaintează pe acesta la funcția de speaker.
Totodată, reprezentanții blocului ACUM au anunțat că ei cred că cei mai potriviți pentru a conduce legislativul și guvernul sunt Andrei Năstase și Maia Sandu.
Liderii blocului ACUM au invitat la negocieri deputații din PSRM
După ce președintele Igor Dodon a avut o primă întâlnire cu toate formațiunile politice care au acces în parlament pentru a purta discuții despre formarea majorității, discuțiile au intrat în impas. La o a doua întâlnire cu Igor Dodon, deputații blocului ACUM au refuzat să mai participe. Aceștia însă au propus un șir de măsuri numite de ”dezoligarhizare” a Republicii Moldova și au invitat deputații care simt același lucru să li se alăture. Pentru că la întâlnirea anunțată au venit doar reprezentanții lui Ilan Șor, deputații blocului ACUM au părăsit ședința fără a sta la discuții cu solii celui care se face vinovat de furtul miliardului de la Chișinău. Ajunși în impas, liderii blocului ACUM, Maia Sanduși Andrei Năstase, au invitat oficial la discuții deputații socialiști. Aceștia își explică gestul prin faptul că ”procesul de constituire a organelor de lucru ale Parlamentului este tergiversat, fiind blocată discutarea și adoptarea legilor necesare pentru eliberarea statului din captivitatea sistemului oligarhic”.
Întâlnirea ar urma să fie una public în sala de conferințe a Parlamentului. Socialiștii urmează să decidă în cadrul unei întâlniri la partid dacă accept invitația deputaților blocului ACUM, însă unul dintre deputații PSRM a comentat invitația făcută.
Grigore Novac, deputat PSRM: „Colegii din Blocul ACUM demult s-au încurcat în declarații: ba doresc să se întâlnească cu noi, ba nu doresc… ba nu au ce discuta. Este greu de a înțelege logica lor”.
Și democrații au discutat cu socialiștii
Săptămâna trecută și democrații în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc au avut o întrevedere oficială cu socialiștii, aceasta fiind mediată de președintele Igor Dodon. Chiar dacă există mai multe discuții și zvonuri că socialiștii și democrații pregătesc deja coaliția de guvernare, după întrevederea de la președinție aceasta nu a fost anunțată.
Vladimir Plahotniuc, președintele PDM: ”Am constatat unele puncte comune, mai ales ȋn ceea ce privește proiectele sociale și unele divergențe, ȋn special pe dimensiunea politică. După această ȋntâlnire, vom analiza ȋn ce mod putem continua discuțiile și dacă, în fond, e posibil un dialog constructive ȋntre cele două formațiuni.”
Cu toate că nu există nimic palpabil, democrații se comportă de parcă de ei ar depinde formarea viitoarei guvernări și spun că lucrează la un program de guvenare.
Coaliție cu PSRM sau alegeri aniticipate?
În toată această neclaritate politică de la Chișinău, un lucru devine tot mai evident. Blocul ACUM nu va negocia în niciun fel o coaliție de guvernare cu democrații lui Vladimir Plahotniuc, fiind prea mare prăpastia între ei, un scenariu de reconciliere între părți e aproape imposibil de conceput în acest moment. Unica șansă pentru o formă de coaliție a blocului ACUM rămân socialiștii lui Igor Dodon. Însă această coaliție este una stranie și nu poate fi pe placul socialiștilor, care au cea mai mare formațiune politică din legislativ. O spun chiar parlamentarii ACUM, pretinzând că socialiștii ar trebui să susțină alegerea unui guvern minoritar condus de Maia Sandu, la pachet cu votarea unor legi numite simbolic de ”dezoligarhizare”. Nu este clar însă din acest scenariu ce ar obține socialiștii.
De cealaltă parte, democraților, de asemenea, nu le rămâne o altă soluție decât să facă o coaliție cu socialiștii și să încerce să-i convingă înaintea celor din blocul ACUM. Aceasta în cazul în care socialiștii ar accepta să se alieze cu democrații și nu vor refuza de frică să nu fie canibalizați. Așa cum s-a întâmplat cu liberal-democrații lui Vlad Filat, care au dispărut aproape în totalitate de pe arena politică o dată ce au coalizat cu Vladimir Plahotniuc, la fel pot păți și liberalii lui Mihai Ghimpu și comuniștii lui Vladimir Voronin.
Scenariile post-electorale discutate în acest moment la Chișinău par a fi nerealizabile. Semnele arată că, cel mai probabil, Republica Moldova se îndreaptă spre dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate. Mai ales că acest scenariu pare să fie și cel pe care îl evocă tot mai des Igor Dodon. Timpul rămas pentru formarea unui guvern este de cel mult trei luni de zile, acesta fiind termenul limită din Constituție în care Parlamentul de la Chișinău trebuie să înceapă să adopte legi și să aleagă un guvern funcțional.