Dragoste la prima vedere de cultura greacă

Anastasia Necula este elevă în clasa a VII-a la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri. La doar 14 ani, eleva este pasionată de cultura greacă. Acum face parte din lotul olimpic de Neogreacă.

0
555

Anastasia NeculaAnastasia Necula are 14 ani și de mai bine de șase ani participă la olimpiade județene și naționale de Neogreacă. Totul a pornit de la o excursie pe care a făcut-o împreună cu mai mulți elevi și de atunci fata visează să locuiască în Grecia. Însă până la a-și împlini visul, Anastasia studiază intens gramatica și descoperă zi de zi noi mistere legate de limba greacă. Acum, se pregătește pentru faza pe țară de greacă unde va merge alături de alți 20 de elevi din Iași care fac parte din lotul național și speră să obțină un punctaj bun pentru a participa la etapa internațională.

Anastasia este elevă în clasa a VII-a la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri și printre cursurile de canto și orele de tenis, studiază intens limba neogreacă.

“Am fost într-o tabără în Grecia prin intermediu mamei mele și mi-a plăcut foarte mult limba și de atunci mi-am zis să încep. Atunci am început să merg la Comunitatea Elenă din Iași care a organizat acea tabără, am făcut niște cursuri, mi s-a părut destul de greu pentru că era alfabetul nou. Sunt puține cuvinte care seamănă. În următorul an când am venit, mi s-a părut mult mai ușor și pot spune că acum, greaca este mult mai ușoară decât engleza”, ne-a spus Anastasia.

La scurt timp de la începerea cursurilor, profesorii și-au dat seama de potențialul fetei și au decis să o îndrume către olimpiade. Anastasia spune că limba greacă nu este una imposibilă dar nici accesibilă și că e nevoie de mult studiu pentru a o înțelege și o vorbi.

“Prima dată am fost la olimpiadă acum șase ani. Acum doi ani am luat mențiune la olimpiada națională iar în prezent mă pregătesc pentru națională, să iau măcar premiul III ca să mă calific la internațională. Ușor nu este nici la județeană. Trebuie să știi foarte, foarte bine tot. Și trecutul și prezentul și toate verbele. Avem nevoie și de un vocabular pentru compuneri și este destul de dificil. Nu e cea mai ușoară olimpiadă. Aș zice că este una dintre cele mai grele pentru că româna se trage din greacă, este destul de grea”, a spus eleva.

 

Iașul, fruntaș la greacă

Mai este puțin timp până când se va desfășura olimpiada motiv pentru care Anastasia se pregătește intens pentru a obține unul din cele trei premii.

“Înainte de olimpiade, avem pregătire intensă câte două ore pe zi. Pe lângă mine, mai sunt 22 de copii. Lotul ieșean este cel mai mare ca de obicei la olimpiada națională. Profesorii mei sunt foarte mândri pentru că au pe cineva care să fie olimpic la greacă, mai ales profesorul meu de română cât și diriginta”, a mărturisit olimpica.

Ca mulți dintre tinerii care obțin performanțe școlare, Anastasia își dorește un viitor departe de țara dar unde s-ar simți ca acasă.

“Nu sunt încă foarte decisă ce voi face cu facultatea. Am zis inițial că vreau să fac Dreptul, pe urmă am văzut ce se întâmplă în Grecia acum și m-am cam răzgândit. Ideea e că vreau să mă mut acolo”, ne-a mărturisit tânăra.

Și cheia succesului vine din…pasiune!

“Cred că cel mai important este să îți placă greacă. Dacă nu îți place, nu o să înveți foarte mult și nu o să-ți dai foarte mult interesul și asta mi se pare cel mai important lucru. Dacă o să-ți placă ceva foarte mult, sunt sigură că o să reușești”, conchide eleva.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentChișinăul fierbe după alegeri. Fără majoritate urmează anticipate
Articolul următorHoroscop 12 aprilie 2019
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments