În cadrul acestui eveniment a avut loc și ceremonia de decernare a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași academicianului Ana Blandiana, personalitate de marcă a culturii româneşti. Titlul a fost înmânat de primarul Mihai Chirica în prezența elevilor, a cadrelor didactice și a oficialităților ieșene prezente la manifestare.
„Evenimentul este unul încărcat de emoție datorită acestei ceremonii de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași doamnei Ana Blandiana și, totodată, unul special pentru că se consumă în Colegiul Național, prima școală de limbă română din regiunea Moldovei. De atunci au trecut 190 de ani de educație ieșeană, de educație românească, timp în care aici s-au format elevi și profesori, adevărate personalități ale mediului educațional. Despre educație putem vorbi la nesfârșit, dar cred că cel mai important este să îi înțelegem rolul.
Astăzi este un moment festiv din mai multe puncte de vedere. Este prima dată când renumitul om de cultură Ana Blandiana pășește pe treptele acestei școli. În al doilea rând înmânăm titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași unei doamne care este una dintre cele mai importante personalități care a acceptat acest titlu din partea orașului nostru.
Există personalități ale culturii românești cu un talent deosebit, însă nu trebuie să-i uităm pe oamenii cu un caracter deosebit. De-a lungul timpului unii dintre ei au îngenunchiat cu prea multă ușurință în fața unui sistem comunist care nu a fost binevenit pentru România. Alții au ținut piept în fața a tot ce li s-a părut că nu se potrivește caracterului de român. Din această categorie face parte și doamna Ana Blandiana, una dintre cele mai iubite scriitoare din România. Pe lângă talentul pe care l-a primit, aceasta a reușit să manifeste o personalitate care nu se lasă îngenunchiată de vremuri sau de sistem. Doamna Ana Blandiana a reușit să iasă în față ca un adevărat disident împotriva celor care asupreau cultura română și întreaga societate românească. Această traiectorie și-a continuat-o și după 1989, spunând că ce s-a întâmplat atunci nu s-a terminat încă. Nu i-a fost ușor: să fii nopți întregi în închisorile Securității, să-ți părăsești țara de nevoie, dar să continui să crezi în idealul tău… Doamna Ana Blandiana a reușit acest lucru, devenind și membru al Academiei Române. A vorbit despre crezurile dumneaei, despre diferența între a face cultură și a face politică, despre diferența dintre oamenii care vor binele acestei țări și cei care pretind acest scop”, a declarat primarul Mihai Chirica.
„Faptul că am devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Iași este un moment deosebit al vieții mele. Iașul nu este doar capitala culturală a României, ci și locul unde m-am simțit întotdeauna acasă. Este o onoare ieșită din comun, când România traversează un moment greu. Iașul este alături de cultură, de oamenii care au curajul să spună ce cred cu adevărat, la momentul potrivit”, a punctat Ana Blandiana.
Ana Blandiana este autoarea a 26 de cărţi publicate în română şi a 60 de volume apărute în 26 de limbi. De asemenea, poeta este o binecunoscută luptătoare pentru libertate civică din România.
Ana Blandiana este absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cluj – Napoca, beneficiind de burse de studii la prestigioasele universităţi din Iowa, Heidelberg şi Berlin.
În ianuarie 1993, împreună cu Romulus Rusan, a fost iniţiatoare a Memorialului Sighet, iar în aprilie 1995 a Academiei Civice, pe care le conduce de la începuturi până în prezent.
Din 2016 Ana Blandiana este membru corespondent al Academiei Române.
Creaţia poetei a fost răsplătită cu numeroase şi prestigioase premii, precum Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1969), Premiul pentru poezie al Academiei Române (1970), Premiul Internaţional Gottfried von Herder, Viena (1982), Premiul Opera Omnia (2001), Premiul Poetul European al Libertăţii (2016) etc.