Casa Grande, vila de lux de la malul oceanului Atlantic unde și-a petrecut Liviu Dragnea vacanțele de-a lungul anilor, este acum părăsită. Nici Dragnea și nici anturajul său nu au mai dat pe acolo din 2016.
Între timp însă, proprietatea de lux din Brazilia a devenit un risc pe două fronturi pentru politicianul de la București. Autoritățile din această țară îl investighează pe șeful PSD pentru o posibilă spălare de bani legată de achiziționarea vilei din Cumbuco iar, pe de altă parte, Casa Grande continuă să spună povestea legăturilor dintre Dragnea și compania Tel Drum SA, legături pe care politicianul le neagă din răsputeri în contextul proceselor aflate pe rol și al anchetelor în curs de la DNA.
Dragnea și Pitiș, șapte ani în Brazilia
Informații obținute de la poliția de frontieră braziliană de către colegii noștri de la revista Época arată că directorul executiv al Tel Drum SA, Petre Pitiș, a călătorit de mai multe ori împreună cu Liviu Dragnea în Brazilia. Primul lor drum a avut loc în februarie 2008 când cei doi au sosit și au plecat împreună de pe aeroportul din Fortaleza, capitala statului brazilian Ceara. Casa Grande se află la aproximativ 25 de kilometri de acest aeroport. Un an mai târziu, cei doi au sosit pe 16 februarie și au părăsit Brazilia cu același zbor pe 3 martie 2009. Dragnea și Pitiș au fost acompaniați de această dată și de Mugurel Gheorghiaș, fost acționar al Tel Drum SA. RISE Project v-a prezentat deja traseele comune parcurse de Gheorghiaș și Dragnea (AICI) precum și faptul că vila de la ocean a fost cumpărată cu bani aduși din România de către același Mugurel Gheorghiaș (AICI).
Conform datelor din frontiera braziliană, Dragnea și directorul executiv al Tel Drum s-au mai intersectat în periplurile braziliene de șapte ori între 2010 și 2014 – ultimul an când Petre Pitiș a mai pășit în țara sud-americană. În cele mai multe cazuri, Pitiș și Dragnea au intrat sau au ieșit de pe aeroportul din Fortaleza la distanță de o zi așa cum s-a întâmplat, de pildă, în 2013 când Dragnea a ajuns pe 14 decembrie iar Pitiș pe 15.
Atât Pitiș cât și Dragnea neagă vehement relația strânsă pe care au avut-o în timp ce firma Tel Drum a câștigat sute de milioane de euro, bani publici.
Întrebat despre relația sa cu Dragnea, Petre Pitiș a declarat reporterilor aflați în fața sediului DNA în 2017: “M-ați înnebunit cu personajul asta! Îl cunosc că-i din județ, am jucat cu el fotbal în liceu când eram elev în clasa a XI-a”.
La rândul său, Liviu Dragnea a declarat într-o conferință de presă din noiembrie anul trecut că nu s-a mai văzut cu Petre Pitiș de mai mult de 10 -15 ani de când “era consilier domnul Pitiș”. Puteți viziona mai jos schimbul de replici pe această temă.
Pe lângă noile dovezi din Brazilia care îi pun pe Dragnea și Pitiș în același loc în același timp, RISE Project a arătat deja că o serie de poze, inclusiv selfie-uri dar și filmulețe găsite pe hard disk-uri din valiza cu documente Tel Drum #TeleormanLeaks îl plasează pe Petre Pitiș în Brazilia, în curtea Casei Grande. (AICI).
Președintele PSD încearcă să-și ascundă relațiile apropiate cu Pitiș, Gheorghiaș și implicit cu Tel Drum SA deoarece o anchetă aflată în derulare la DNA vizează faptul că Dragnea ar fi fost beneficiarul ascuns al banilor firmei din Teleorman. Ancheta a fost declanșată în urma unei sesizări venite de la Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF). Ulterior, după ce RISE a descoperit proprietățile din Brazilia, DNA și autoritățile din Brazilia au început o anchetă și pe acest subiect.
OLAF și DNA susțin că Dragnea a ajutat Tel Drum, compania pe care el a privatizat-o pe vremea când era șef la Consiliul Județean Teleorman, să obțină ilegal fonduri europene prin documente false, în final, obținând bani sau bunuri pentru el însuși sau rude. În decembrie 2018, liderul PSD a dat în judecată Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiție pe motiv că OLAF nu l-a audiat înainte să emită documentul care a dus la demararea investigației DNA în România.
Cert este că între 2007 și 2014, perioada când Pitiș și Dragnea au călătorit împreună în Brazilia, Tel Drum SA a câștigat contracte din bani publici însumând mai mult de 400 de milioane de euro.
Astfel, în 2008, an care a coincis cu prima călătorie transatlantică a tandemului Dragnea – Pitiș, Tel Drum a primit de la Consiliul Județean Teleorman unde Dragnea era președinte contracte de 10,8 milioane de euro pentru reabilitarea unui drum din județ. În acei ani principala sursă de finanțare a companiei a fost CJ Teleorman, adică bugetul local. Mai târziu însă, după ce Dragnea a avansat în funcție și a ajuns șeful Ministerului Dezvoltării Regionale, și sumele câștigate de Tel Drum au crescut pe măsură, ajungând la sute de milioane de euro, bani alocați de la bugetul central al României.