Pește la cuptor pe pat de legume

0
169
Pește la cuptor

După Buna Vestire, cea de-a doua dezlegare din Postul Paștelui este de Florii, când Iisus ar fi cerut să mănânce pește. De Florii, creștinii ortodocși prăznuiesc intrarea lui Iisus în Ierusalim mergând la Sfânta Liturghie de unde pleacă cu ramuri de salcie sfințită pe care o pun la icoane, la uși și la ferestre. Aceste ramuri ajută la tămăduirea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului până la următoarea sărbătoare de Florii. O sărbătoare care deschide cea mai importantă săptămână din postul Paștelui, Săptămâna Mare sau Săptănâna Patimilor, de după cele 40 zile de post. V-am pregătit o rețetă de pește la cuptor pe pat de legume numai bună de pus pe masă în așa o zi de sărbătoare.

 

Pentru peștele la cuptor vă trebuie 800 grame pește (patru bucăți mari file somn), patru roșii, trei cepe, doi ardei iuți (de preferat unul roșu și unul verde), un ardei capia roșu, câteva fire de pătrunjel, câteva fire de cimbru proaspăt, un pahar de vin alb, câteva linguri de ulei de măsline, câteva lingurițe de cimbru uscat, sare, piper, câțiva căţei de usturoi.

 

Pentru început curăţim peștele de solzi și de resturile de măruntaie, se spală bine și se porționează cum vă este la îndemână. Atunci când cumpărați peștele puteți să optați pentru fileuri de pește gata curățat și astfel nu o să fiți nevoiți să curățați prea mult. După ce ați spălat peștele se tamponează bine cu șervețele de hârtie de bucătărie și se lasă timp de câteva minute pe aceste șervețele, cât apa se absoarbe.

Peștele se condimentează cu sare, piper, cimbru uscat, după care se unde cu ulei, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la rece aproximativ un sfert de oră, timp în care se pregătesc legumele. 

În timp ce peștele nostru stă la rece pregătim cepele, ardeii iuţi, ardeiul capia și roșiile. Legumele se curăță, se spală, se taie rondele, după care pătrunjelul și cimbru se toacă mărunt. Atenție la ardei! Să nu fie foarte iuți, puneți câte jumătate din fiecare.

După ce ați terminat de pregătit legumele puteți trece la așezatul în tavă sau vasul de gătit pe care îl alegeți. Se pune stratul de ceapă tăiată rondele, peste care se presară punțin cimbru uscat și se condimentează cu sare și piper. După care adăugăm rondelele de ardei și din nou se pune sare, piper, cimbru. Imediat se așează bucățile de pește condimentate și se toarnă restul de ulei și tot vinul, dar şi rondelele de ardei iute. Peste pește se pun rondelele de roșii, se presoară verdeață și după preferințe se pune usturoiul tăiat mărunt.

Tava este gata și o introducem în cuptorul încins care trebuie să fie aibă 200 de grade C unde se lasă peștele aproximativ 40 de minute. Când roșiile de deasupra s-au rumenit puțin, peștele este gata.

Pentru o aromă specială și gust delicios imediat ce scoateți tava din cuptor trebuie să puneți verdeață proaspătă. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments