Efectele vremii rele se resimt: în Bacău, peste 2.000 de consumatori au rămas fără curent electric, iar în Vaslui, mai multe drumuri şi case au fost inundate. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă transmite că, de luni după-amiază până marţi dimineaţă, peste 3.900 de pompieri militari din 26 judeţe au intervenit în sprijinul autorităţilor şi populaţiei din zonele afectate. Vremea rea a produs efecte în opt judeţe: Argeş, Bacău, Călăraşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vaslui. Misiunile derulate de pomprieri au vizat evacuarea apei din 2 subsoluri şi 137 de gospodării ale cetăţenilor, fiind afectate 17 locuinţe. Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca aceste incidente să nu genereze victime în rândul cetăţenilor. Din cauza manifestării fenomenelor meteorologice nefavorabile, drumurile naţionale DN 2F, DN 11A şi DN 15D şi drumurile judeţene DJ 102, DJ 153C şi DJ 159A au fost afectate din cauza apei acumulate pe carosabil sau a aluviunilor.
Bacău
Patru localităţi din judeţul Bacău nu sunt alimentate cu energie electrică din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, iar o altă localitate este afectată parţial de avarie, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, maiorul Andrei Grecu. La ora 6,00, erau afectate total localităţile Helegiu, Deleni, Drăgugeşti şi Bălăneasa şi, parţial, localitatea Livezi. „Sunt afectaţi 2.423 consumatori, iar DelGaz Grid acţionează cu 2 echipe pentru depistarea şi remedierea defecţiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău. Luni, începând cu ora 23,00, drumul naţional 2F Bacău – Vaslui a fost închis pe sectorul dintre Secuieni şi Străminoasa, din cauza precipitaţiilor abundente care au condus la umplerea secţiunii podului din localitate, existând risc de deversare.
Vrancea
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, în 5 localităţi din judeţul Vrancea sunt semnalate probleme, iar pentru remedierea situaţiei, echipe de intervenţie ale furnizorului de curent se află în teren.
Vaslui
Alertă în zona de nord-vest a Vasluiului, acolo unde Bârladul, principalul curs de apă care traversează judeţul, a depăşit cu câteva zeci de centimetri cotele de inundaţii, revărsând în unele localităţi. Cele mai afectate sunt comunele Băceşti şi Todireşti, acolo unde echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) intervin pentru salvarea de persoane şi animale. În localitatea Băceşti, nu mai puţin 26 de gospodării şi 15 locuinţe au fost inundate, impunându-se evacuarea unei familii de cinci persoane, printre care şi trei copii.
Din cauza depăşirii cotelor de inundaţii pe râurile Bârlad şi Gârboveta, pentru protecţia populaţiei din zonele posibil afectate, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.
Bistrița Năsăud
Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a precipitațiilor prognozate şi propagării, pe râul Someșul Mare – județul Bistrița-Năsăud – a fost emisă avertizare hidrologică COD PORTOCALIU, depășiri ale cotelor de inundație. Pentru protecția populației din localitatea Budacu de Jos a fost transmis mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT. Echipe de pompieri și reprezentanți ai autorităților locale se află în teren pentru monitorizare. În funcție de evoluția situației, vor fi dispuse măsurile imediate pentru înlăturarea și limitarea potențialelor efecte.
Cod galben până marți seară
Un cod galben de cantităţi de apă însemnate, instabilitate atmosferică este valabil marţi, până la ora 23:00, în 22 de judeţe din România. Meteorologii avertizează şi că vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare la munte. În Transilvania, Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei şi jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea şi caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 50…60 l/mp. Aversele vor mai fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat de grindină. În zonele montane, iar trecător şi în Transilvania şi Subcarpaţii Moldovei, precipitaţiile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare. La altitudini de peste 1500m vântul va avea intensificări de peste 70…80 km/h spulberând zăpada.
Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. În situaţia manifestării vântului puternic, recomandăm populaţiei să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate. Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore .
SURSA www.libertatea.ro