El este cel mai tânăr primar din județul Iași

La doar 31 de ani a ajuns să fie ales primar. Vorbim despre tânărul Anton Anti, care i-a convins pe cei peste 4.000 de locuitori ai comunei Butea că pot duce o viață mai bună în locul în care s-au născut. Din dragoste pentru oameni, dar și pentru comunitate Anton Anti a început din anul 2016 să lupte pentru cetățenii din Butea. Însă tânărul nu a știut ce îl așteaptă. După ce a preluat un mandat cu datorii, Anton Anti a fost lovit de soartă. La un an după ce și-a început cariera de primar și-a pierdut soția și tatăl în aceeași zi, moartea celor doi fiind și astăzi un mister. Tânărul a rămas cu un copil de doar câteva luni în brațe, dar și cu problemele celor aproximativ 4.000 de locuitori ai comunei. Chiar și așa astăzi cel mai tânăr primar din județul Iași se poate lăuda cu realizări pe care alții nu au reușit să le facă nici măcar în două mandate.

0
6277

Viața i-a pregătit o soartă grea, însă nu s-a lăsat bătut nicio clipă. Indiferent cât de greu i-a fost sau câte obstacole a avut de trecut cel mai tânăr primar din județul Iași, Anton Anti vorbește la trei ani de mandat. Parcă necazurile l-au determinat să lupte și mai mult pentru cetățenii comunei Butea. A fost nevoit să lucreze doar cu proiecte europene pentru a putea face treabă în comună.

„Am preluat mandatul cu datorii de aproximativ 13 miliarde de lei vechi. Au încercat să îmi pună bețe în roate de la început, când fosta conducere după ce a pierdut alegerile a semnat un contract de prestări servicii, de asfaltare pentru care nu avea buget și atunci, primarul de la acea vreme, a semnat contractul pentru a mă bloca. Și astfel singura variantă la care am putut apela a fost cea a fondurilor europene. Eu am fost blocat vreme de trei ani de zile pe bugetul propriu, lunar am plătit rată la datoriile lăsate de fostul primar. Pentru a demonstrat totuși că se poate am apelat la fonduri europene. Inițial mi-am propus trei proiecte, implementare sistem de canalizare, modernizare drumuri de interes local și modernizare drumuri de exploatare. Am fost înfrânat de tragedia din familie, când mi-am pierdut soția și tatăl, însă nu am renunțat la atribuțiile mele de primar și ceea ce le-am promis celor ce m-au ales. După ce mi-am revenit am mai făcut un proiect de modernizare a sediului de la primărie, dar și unul pentru dotarea căminului cultural. Acum am patru proiecte pe fonduri europene, toate sunt semnate și în perioada următoare trecem la execuție, avem și avansul primit. În două săptămâni încep lucrările pentru canalizare, iar în următoarele două luni sperăm să începem lucrările pentru asfalt și pentru sediul primăriei. Pe fonduri guvernamentale am avut de ales la București între asfaltare și obiective civile, școală, grădiniță și dispensar. Am ales să învestesc în educație și sănătate ca să îi determin pe cei care sunt plecați la muncă în străinătate să vină acasă unde să aibă condiții. Toate proiectele de la minister sunt în lucru, iar pentru aceste obiective am un buget de un milion de euro”, a declarat Anton Anti, primarul comunei Butea.

Timp de trei ani de zile, primarul Anton Anti s-a luptat să scoată primăria din datorii și să îi convingă pe cei de la conducere că el vrea să le ofere oamenilor din comună o viață mai bună.

 „Nu am știut că voi avea așa mari probleme încă de la început de mandat și nu știam ce mă așteaptă. Mi-a fost teribil de greu. Cert este că cei din afara cred că totul este foarte ușor de făcut și poți schimba lucrurile peste noapte. Nu este așa. E foarte mult de muncă și sunt foarte multe probleme pe care le are comunitatea, iar aceste probleme sunt tocmai de la Revoluție începute, de exemplu cele pe fond funciar. E ca și cum ai privi un meci de fotbal, din tribună te crezi un mare fotbalist, dar când intri pe stadion îți dai seama că lucrurile nu sunt așa de roz și că e foarte mult de muncă, dar nu trebuie să te lași bătut”, a mai spus Anton Anti, primarul comunei Butea.

 

Clinică privată la Butea

Până la sfârșitul mandatului, primarul Anton Anti și-a propus ca cetățenii comunei să aibă apă și canalizare, o clinică unde își pot rezolva problemele de sănătate, iar copiii să învețe în condiții cât mai bune. Anton Anti a pus sănătatea și educația pe primul loc.

„Până la sfârșitul mandatului mi-am propus să mai semnez noi contracte de finanțare pe noul program al Ministerului Dezvoltării. Am în vedere un proiect de modernizare drumuri, vreau ca după ce termin canalizarea să putem lucra liniștiți la drumuri. Suntem în tratative cu o clinică privată care vrea să vină în comunitatea nostră cu șase specializări și să închirieze spații la noi. După ce voi termina dispensarul vor putea veni și vom avea la îndemână medici profesioniști. Mi-am propus ca la intrare în comună să avem o stație de alimentare benzină și motorină. Am rezolvat și problema semnalului pentru telefoanele mobile, am determinat o firmă de rețea mobilă și a amplasat un releu de amplificare semnal. Îmi doresc să mai fac o hală și o parcare pentru toate utilajele de la primărie. Vreau ca sediul să arate impecabil, să avem apă, canalizare, drumuri, școli și grădinițele puse la punct”, a mai precizat Anton Anti, primarul comunei Butea.  

 

Primarul care încearcă să își aducă sătenii din străinătate acasă

Jumătate din populația comunei Butea, aproape 2.000 de locuitori sunt plecați în străinătate. Anton Anti vrea să îi aducă acasă, iar pentru asta muncește în fiecare zi să le creeze condiții cât mai bune în comună.

“Avem aproximativ 2.000 de localnici plecați în străinătate, iar cei mai mulți muncesc în Franța, Italia, Spania, Anglia și chiar și Irlanda. Înainte câmpurile din împrejurimile localității Butea erau pline de tineri, de cetățeni ai comunei care exploatau terenurile așa cum făceau părinții noștri, acum totul s-a modernizat și nimeni nu mai iese la câmp. Încercăm să înființăm un program de creșă și poate în acest fel încurajăm mamele să facă mai mulți copiii. Facem condiții cât mai bune ca să ne aducem cetățenii comunei înapoi acasă. Încercăm să avem condiții cât mai bune în școli și în dispensar, să asigurăm și infrastructura, condiții de viață, urmează să vină și canalizarea. Sperăm să îi încurajăm pe cei plecați să se întoarcă acasă ca să muncim pentru comunitatea noastră și împreună să avem un trai mai bun. Însă este foarte greu și asta pentru că majoritatea tinerilor și-au întemeiat familii, au copiii care au început școala și grădinița în străinătate, unde condițiile de acolo sunt clar mai bune și nu mai au curajul să se întoarcă. Iar noi, aici în România, am ajuns să avem o criză acută de personal, toți care încearcă să își dezvolte o afacere nu reușesc să găsească oameni să își facă treaba. Locuri de muncă sunt, însă nu mai sunt oameni. Cei care au rămas în comunitate trăiesc cum pot și nu mai au putere de muncă, avem doar 20 de persoane care trăiesc din ajutor social”,  a declarat primarul comunei Butea, Anton Anti.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments