Desi trebuia sa primeasca 5 ani si 4 luni de inchisoare,Oprescu a fost condamnat la 4 ani si 4 luni de inchisoare cu executare. Tribunalul Bucuresti va reveni cu o indreptare

0
210

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a primit o condamnare de 4 ani si 4 luni de inchisoare cu executare, plus interzicerea unor drepturi pentru 3 ani. Judecatorii i-au dat inapoi banii ridicati la perchezitie, dar au decis sa-i confiste in schimb alte sume.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Oprescu a fost achitat pentru spalare de bani, dar s-a ales cu o pedeapsa de 4 ani cu executare pentru luare de mita, 1 an pentru constituirea unui grup infractional organizat si 3 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu.

In total, fostul primar a primit o condamnare de 4 ani si 4 luni de inchisoare, pentru ca legea spune ca in astfel de cazuri se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.

 

 

De fapt, Oprescu ar fi trebuit sa primeasca 5 ani si 4 luni de inchisoare, din calculele noastre.

In 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză au fost judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Cornel Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus Sorin Oprescu.

Instanta a mai dispus confiscarea sumelor de 25.000 euro si 695.871 lei de la Oprescu, dar a ridicat sechestrul pus pe imobilul partenerei sale, Adriana Nica, si a refuzat confiscarea extinsa a averii in cazul acesteia, asa cum au cerut procurorii.

Mai mult, judecatorii au mentinut masura sechestrului asigurator pe cateva proprietati ale lui Sorin Oprescu, dar au ridicat sechestrul pus pe casa si terenul acestuia din Ciolpani.

In acelasi timp, s-a decis restituirea catre a inculpat a sumelor de 31.350 lei, 9.000 euro, 31.050 lei, 40.000 lei, 500 euro, ridicate cu ocazia perchezitiilor domiciliare, se arata in decizia Tribunalului Bucuresti de luni.

 

 

Lui Oprescu i-au mai fost interzise temporar si urmatoarele drepturi:

a) dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice;
b) dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat;
k) dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public;

DNA ceruse condamnare cu executare pentru Sorin Oprescu: Lasam la aprecierea instantei limitele pedepsei

Sorin Oprescu este judecat pentru luare de mita, abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat.

Procurorul DNA a cerut si confiscarea unor bune detinute de Sorin Oprescu, in comun cu partenera sa, Adriana Nica.

„Noi apreciem ca nicio suma de bani gasita in conturile Adrianei Nica nu a fost dovedita. Avea un salariu de circa 4.000 de lei, aproximativ 1.000 de euro pe luna. Inclusiv imobilul cumparat in Herastrau a fost cumparat din mita”, a sustinut procurorul.

 

 

„Oprescu trebuia sa dispara”

Fostul primar al Capitalei a declarat, lunea trecuta, in fata instantei, in ultimul cuvant, ca dosarul a aparut pentru ca el trebuia „sa dispara”.

„Doamna presedinte, am in curand 68 de ani, sunt la apusul carierei. Am foarte multi tineri pe care i-am crescut. Relaxarea nu e valabila de 3 ani si jumatate. Sa tineti seama, respectuos va rog, de faptul ca in viata mea am avut responsabilitati unde am administrat bugete deosebite fata de celelalte si nu mi-a lipsit niciodata nimic, o spun controalele. (…)

Sper sa analizati, sa puneti in balanta lucrurile bune pe care le-am facut si lucrurile de care sunt acuzat, retinand ca in cei 68 de ani nu am avut nicio sanctiune legata de responsabilitatile pe care le-am avut. Cat am putut sa fac pentru alegatori, pentru bucuresteni, am facut. Lumea va analiza”, a spus Sorin Oprescu, in ultimul cuvant.

 

 

Totodata, fostul primar al Capitalei a mai sustinut in fata instantei ca dosarul a aparut pentru ca el trebuia „sa dispara”.

„Sustin ca s-a cautat cu lumanarea aprinsa, s-a mers pe ideea unei provocari continue de flagrant. Comandantul Arestului Central ‘beciul domnesc’ stia cu 12 zile inainte ca trebuie sa vina Oprescu. Oprescu trebuia sa dispara. Din ce motive, eu intuiesc, dar nu am probe”, a mai spus Oprescu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments